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INFUSION DRUG THERAPY DELIVERED IN THE HOME
ISSUE DATE: September 7, 2011
AUTHORITY: 32 CFR 199.2 and 32 CFR 199.6(f) 

I. CPT1 PROCEDURE CODES

99601, 99602

II. HCPCS CODE

S9430

III. BACKGROUND

A. 32 CFR 199.2 defines appropriate medical care as:

1. Services performed in connection with the diagnosis or treatment of disease or 
injury, pregnancy, mental disorder, or well-baby care which are in keeping with the generally 
accepted norms for medical practice in the United States;

2. The authorized individual professional provider rendering the medical care is 
qualified to perform such medical services by reason of his or her training and education and 
is licensed or certified by the state where the service is rendered or appropriate national 
organization or otherwise meets CHAMPUS standards; and

3. The services are furnished economically. For purposes of this part, 
“economically” means that the services are furnished in the least expensive level of care or 
medical environment adequate to provide the required medical care regardless of whether or 
not that level of care is covered by CHAMPUS.

B. 32 CFR 199.2 defines homebound as:

A beneficiary’s condition is such that there exists a normal inability to leave home 
and, consequently, leaving home would require considerable and taxing effort. Any absence 
of an individual from the home attributable to the need to receive health care treatment--
including regular absences for the purpose of participating in therapeutic, psychosocial, or 
medical treatment in an adult day-care program that is licensed or certified by a state, or 
accredited to furnish adult day-care services in the--state shall not disqualify an individual 

1 CPT only © 2006 American Medical Association (or such other date of publication of CPT). All Rights Reserved.
1 C-146, September 7, 2011



TRICARE POLICY MANUAL 6010.54-M, AUGUST 1, 2002
CHAPTER 8, SECTION 20.1

INFUSION DRUG THERAPY DELIVERED IN THE HOME
from being considered to be confined to his home. Any other absence of an individual from 
the home shall not disqualify an individual if the absence is infrequent or of relatively short 
duration. For purposes of the preceding sentence, any absence for the purpose of attending a 
religious service shall be deemed to be an absence of infrequent or short duration. Also, 
absences from the home for non-medical purposes, such as an occasional trip to the barber, a 
walk around the block or a drive, would not necessarily negate the beneficiary’s homebound 
status if the absences are undertaken on an infrequent basis and are of relatively short 
duration. An exception is made to the above homebound definitional criteria for 
beneficiaries under the age of 18 and those receiving maternity care. The only homebound 
criteria for these special beneficiary categories is written certification from a physician 
attesting to the fact that leaving the home would place the beneficiary at medical risk. In 
addition to the above, absences, whether regular or infrequent, from the beneficiary’s 
primary residence for the purpose of attending an educational program in a public or private 
school that is licensed and/or certified by a state, shall not negate the beneficiary’s 
homebound status.

C. In addition to infusion therapy provided in the home, infusion therapy may also be 
provided in alternative settings which include hospital outpatient departments, ambulatory 
infusion suites, physician’s offices, or in inpatient settings.

IV. DESCRIPTION

Infusion therapy delivered in the home may include:

A. Skilled nursing services to administer the drug;

B. The drug and associated compounding services; and

C. Medical supplies and Durable Medical Equipment (DME).

V. POLICY

Coverage may be extended for infusion therapy delivered in the home when 
preauthorized by the Managed Care Support Contractor (MCSC). Preauthorization shall be 
required when:

A. Homebound Beneficiaries.

Contractors shall ensure the following criteria are met for homebound beneficiaries 
receiving Home Health Care (HHC) under a Plan of Care (POC) as described in the 
TRICARE Reimbursement Manual (TRM), Chapter 12:

1. Homebound beneficiaries who require skilled services (e.g., skilled nursing) for 
administration of a home infusion drug must receive those skilled services from a Home 
Health Agency (HHA), in accordance with the policy described in the TRM, Chapter 12. See 
TRM Chapter 2, Addendum A for beneficiary cost shares for HHC services. See TRM 
Chapter 12, Section 2, Figure 12-2-1 for beneficiary cost-shares for services reimbursed 
outside the Home Health Agency Prospective Payment System (HHA PPS) when receiving 
home health services under a POC.
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2. Homebound beneficiaries who desire to self-administer (or have a caregiver 
administer) an infusion drug obtained from a TRICARE authorized pharmacy under the 
TPharm contract may do so when a physician or other authorized individual professional 
provider certifies that self-administration is medically appropriate. Physician or other 
authorized individual professional provider certification that self-administration is 
medically appropriate will be noted in the patient’s POC described in the TRM, Chapter 12 or 
in the medical record.

3. The MCSC shall be responsible for beneficiary and provider education on cost-
share requirements associated with infusion therapy provided in the home and cost-sharing 
advantages of self-administration, if self-administration is medically appropriate. See TRM, 
Chapter 2, Addendum A for beneficiary cost-shares for HHC services. See TRM, Chapter 2, 
Addendum B for beneficiary cost-shares for TPharm Benefits Program.

B. Non-Homebound Beneficiaries.

MCSC shall provide preauthorization for non-homebound beneficiaries to receive 
infusion therapy in the home when:

1. Long-term infusion therapy services are needed (more than five sequential 
infusions). The MCSC shall preauthorize infusion therapy in the home when all of the 
following criteria are met:

a. Individual Professional Provider Certification.

The attending physician certifies that the non-homebound beneficiary (or 
caregiver, such as a spouse) is capable and willing to learn to self-administer the infusion 
drug, and that self-administration in the home is medically appropriate; and

b. Skilled Nursing.

The MCSC shall preauthorize up to five sequential skilled nursing visits 
(CPT2 procedure codes 99601 and 99602) by a TRICARE authorized provider to administer 
and instruct the non-homebound beneficiary or caregiver to self-administer the drug. 
Additional visits may be authorized when medically necessary and appropriate (i.e., a 
change in condition requires additional visits). Claims for skilled nursing are the 
responsibility of the MCSC; and

c. Drug and Compounding Services.

The MCSC shall coordinate and provide a referral to the TPharm for the drug 
and compounding services. If the drug is available from the TPharm, it must be provided 
through the TPharm Benefits Program. In the case that the drug is not available through the 
TPharm, the MCSC shall coordinate provision of the drug through an appropriate TRICARE 
authorized provider or direct the non-homebound beneficiary to care in an alternative 
setting; and
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d. Medical Supplies and DME.

The MCSC is responsible for ensuring the beneficiary has a referral to all 
medically necessary and appropriate services and supplies for infusion therapy in the home, 
including medical supplies and DME. Claims for medical supplies and DME are the 
responsibility of the MCSC; and

e. Coordination of Services.

The MCSC shall coordinate delivery of infusion therapy in the home between 
the referring individual professional provider, the beneficiary, and necessary TRICARE 
authorized providers to meet the requirement of this policy of delivering care in the most 
medically appropriate and economical manner.

NOTE: See TRM, Chapter 2, Addendum A for information on beneficiary 
cost-shares for services of individual professional providers. See TRM, Chapter 2, 
Addendum B for beneficiary cost-shares for TPharm Benefits Program.

2. Short-term (five or fewer) therapy services are needed. If a non-homebound 
beneficiary requires five or fewer sequential infusions, the MCSC shall preauthorize up to 
five sequential skilled nursing visits (CPT3 procedure codes 99601 and 99602) to administer 
the drug. The beneficiary is not required to learn to self-administer. The MCSC will 
coordinate and provide a referral for the infusion drug, DME and medical supplies in 
accordance with paragraphs V.B.1.c., V.B.1.d., and V.B.1.e.

C. See Section 6.1 for coverage and policy related to medical supplies, Section 2.1 for 
coverage and policy related to DME, and Section 5.1 for coverage and policy related to 
medical devices.

D. In cases where the drug is not available from TPharm, or the beneficiary is not 
required to use TPharm to obtain the drug, see the TRM, Chapter 3, Section 7 for information 
on the processing and payment of home infusion claims for home-based services provided 
by Corporate Service Providers (CSPs), and the TRM, Chapter 1, Section 15 for information 
on legend drugs and insulin reimbursement.

E. See Section 9.1 for information on the Pharmacy Benefits Program.

F. Provider payments are reduced for the failure to comply with the preauthorization 
requirements in this section. See TRM, Chapter 1, Section 28.

VI. EXCEPTIONS

In the event that a non-homebound beneficiary:

A. Is unable or unwilling to learn to self-administer and requires skilled services to 
administer the infusion drug;

3 CPT only © 2006 American Medical Association (or such other date of publication of CPT). All Rights Reserved.
4 C-161, July 26, 2012



TRICARE POLICY MANUAL 6010.54-M, AUGUST 1, 2002
CHAPTER 8, SECTION 20.1

INFUSION DRUG THERAPY DELIVERED IN THE HOME
B. Requires long-term infusion therapy; and

C. Infusion therapy in the home is requested and is medically appropriate, the MCSC 
shall preauthorize infusion therapy in the home when it is determined that infusion in the 
home setting, provided in the same manner as described in paragraph V.B.2. without the 
limit of five visits, is less costly to the government than infusion in an alternative setting.

VII. EXCLUSIONS

A. “S” codes, except those described in Chapter 1, Section 17.1.

B. Long-term infusion therapy in the home for non-homebound beneficiaries who are 
unwilling to learn to self-administer.

C. TRICARE dual-eligible beneficiaries are not subject to the requirements in this policy.

D. TRICARE Overseas Program (TOP) beneficiaries are not subject to the requirements 
of this policy.

E. Beneficiaries with Other Health Insurance (OHI), where TRICARE is not the primary 
payor, are not subject to the requirements of this policy.

- END -
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