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ASSISTANT SURGEONS
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AUTHORITY: 32 CFR 199.4(c)(2) 

I. CPT 1PROCEDURE CODES

10040 - 69990, 92982, 92984, 92995, 92996, 92998

II. APPLICABILITY

This policy is mandatory for reimbursement of services provided by either network or 
non-network providers. However, alternative network reimbursement methodologies are 
permitted when approved by TMA and specifically included in the network provider 
agreement.

III. ISSUE

How are assistant surgeons to be reimbursed?

IV. BACKGROUND

An assistant surgeon is a physician, dentist, podiatrist, certified physician assistant, nurse 
practitioner, or certified nurse midwife acting within the scope of their license, who actively 
assists the operating surgeon in the performance of a covered surgical service. Refer to 
Chapter 1, Section 6 for information regarding reimbursement of certified physician 
assistants and nurse practitioners performing as assistant surgeons.

V. POLICY

A. Services of an assistant surgeon are payable when:

1. The surgical procedure is of such complexity and seriousness as to warrant an 
assistant surgeon. The assistant surgeon’s services must be of the type that cannot be 
accomplished by operating room nurses or other such operating room personnel.

2. Interns, residents or other hospital staff are not available to provide the surgical 
assistance. This necessarily entails that the assistant be involved in the actual performance of 
the procedure, not simply in other, ancillary services. Since an assistant would, thus, be 
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occupied during the surgical procedure, the assistant would not be available to perform (and 
thus, could not bill for) another surgical procedure during the same time period.

NOTE: Standby assistant surgeon services are not reimbursed when the assistant surgeon 
does not actively participate in the surgery.

B. The allowable charge for an assistant surgeon (where such services are covered) is to 
be the lower of the billed charge or 16 percent of the prevailing charge for the surgery 
involved. When an assistant surgeon is involved in multiple surgery, the same procedures 
used for determining reimbursement for the primary surgeon shall be used in determining 
reimbursement for the assistant surgeon.

VI. EFFECTIVE DATE

The 16 percent reimbursement methodology is effective for assistant surgeon services 
provided on or after November 1, 1993.

- END -
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