
TRICARE REIMBURSEMENT MANUAL 6010.55-M, AUGUST 1, 2002
GENERAL
CHAPTER 1
SECTION 6

REIMBURSEMENT OF PHYSICIAN ASSISTANTS, NURSE 
PRACTITIONERS, AND CLINICAL NURSE SPECIALISTS
ISSUE DATE: July 9, 1990
AUTHORITY: 32 CFR 199.14(j)(1)(x) 

I. APPLICABILITY

This policy is mandatory for reimbursement of services provided by either network or 
non-network providers. However, alternative network reimbursement methodologies are 
permitted when approved by TMA and specifically included in the network provider 
agreement.

II. ISSUE

How are physician assistant (PA), nurse practitioner (NP), and clinical nurse specialist 
(CNS) services to be reimbursed?

III. POLICY

A. The allowable charge for PA, NP, and CNS services other than assistant-at-surgery 
may not exceed 85 percent of the allowable charge for a comparable service rendered by a 
physician. The employing physician of a PA, the NP, and the CNS must be an authorized 
TRICARE provider.

1. When the employing physician of a PA is not participating in a TRICARE/
CHAMPUS reimbursement plan at less than the allowable charge determined under the 
provisions of Chapter 1, Section 1, the allowable charge for the PA service may not exceed 85 
percent of the allowable charge for the physician calculated in accordance with these 
provisions. When the PA and the physician perform component services of a procedure other 
than assistant-at-surgery (e.g., home, office or hospital visit components), the allowable 
charge for the procedure (to include both the services of the physician and PA) may not 
exceed the allowable charge for the procedure rendered by a physician.

2. When the employing physician is participating in a TRICARE/CHAMPUS 
reimbursement plan at less than the allowable charge as calculated in paragraph III.A.1. 
above, the allowable charge for the PA service may not exceed 85 percent of the reduced 
allowable charge for the physician unless the reimbursement plan has specifically included 
use of PAs in the negotiated rates.

B. The allowable charge for PA, NP, and CNS services performed as an assistant-at-
surgery may not exceed 65 percent of the allowable charge for a physician serving as an 
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assistant surgeon when authorized as TRICARE/CHAMPUS benefits in accordance with the 
provisions of 32 CFR 199.4(c)(3)(iii), and subject to the procedures for calculation contained 
in paragraph III.A.1. and paragraph III.A.2. above.

C. Prevailing profiles are established for PA, NP, and CNS services. The prevailing 
profile shown on the CMAC file as Class 3 or Class 4.

D. The procedure or service performed by the PA is billed by the supervising or 
employing physician, billing it as a separately identified line item (e.g., PA Office Visit) and 
accompanied by the assigned PA provider number.

E. The procedure or service performed by the NP or CNS is billed by the NP or CNS. 
Unlike a PA, a NP or CNS can bill on their own behalf. Like the PA, the NP and CNS shall bill 
using an assigned NP or CNS provider number.

IV. EFFECTIVE DATES

A. Reimbursement of PA services is effective for services rendered on and after July 1, 
1990.

B. Reimbursement of NP and CNS services as stated above is effective for services 
rendered on and after (TBD).

- END -
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