
TRICARE Reimbursement Manual 6010.61-M, April 1, 2015
General
Chapter 1 Section 7

Reimbursement Of Covered Services Provided By Individual 
Health Care Professionals And Other Non-Institutional Health 
Care Providers

Issue Date: July 5, 1991
Authority: 32 CFR 199.6 and 32 CFR 199.14(j)
Revision:

1.0 APPLICABILITY

This policy is mandatory for reimbursement of services provided by either network or non-
network providers. However, alternative network reimbursement methodologies are permitted when 
approved by the Defense Health Agency (DHA) and specifically included in the network provider 
agreement.

2.0 ISSUE

How are covered patient related services of individual health care professionals and 
professionals that would otherwise meet the qualifications of individual professional providers except 
that they are either employed by or under contract to an institutional provider, and other non-
institutional health care providers to be reimbursed?

3.0 POLICY

3.1 Covered services provided by all TRICARE authorized individual health care professionals and 
other non-institutional health care providers are to be reimbursed using the allowable charge 
methodology unless otherwise stated.

3.1.1 This policy applies to all categories of individual health care professionals and professionals 
that would otherwise meet the qualifications of individual professional providers except that they are 
either employed by or under contract to an institutional provider, and other non-institutional providers 
regardless of the patient services provided.

3.1.2 This policy applies to all locations, inpatient or outpatient, where services are provided by 
these providers. These services could be provided by individual health care professionals in a Diagnosis 
Related Groups (DRG) hospital, a DRG exempt hospital, an Ambulatory Surgery Center (ASC), or in a 
facility without a TRICARE all-inclusive rate.

Note: Facility charges for inpatient and outpatient services will continue to be billed on the 
Centers for Medicare and Medicaid Services (CMS) 1450 UB-04. This would include inpatient services 
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that are and have been included in the reimbursement under the DRG-based payment system or the 
mental health per diem payment system. Outpatient facility charges would include services that aid the 
individual health care professional provider in the treatment of the patient. These charges may include 
such services as the use of hospital facilities factoring in overhead costs of utilities, billing, equipment 
and maintenance costs, insurance, nursing staff, etc., including emergency room services 
(nonprofessional services), the services of nurses, technicians, and other aides, medical supplies (gauze, 
oxygen, ointments, dressings, splints, casts, prosthetic devices), and drugs and biologicals which 
cannot be self-administered.

3.1.3 Services provided by individual professional providers of care and other non-institutional 
health care providers are to be billed only on the CMS 1500 Claim Form or the TRICARE 2642 for 
payment. Individual health care professionals (e.g., physicians) and non-institutional providers (e.g., 
suppliers) are to use the CMS 1500 Claim Form. Institutional providers (e.g., hospitals) are to use the 
CMS 1500 Claim Form or the CMS 1450 UB-04 (if adequate Common Procedure Terminology (CPT) 
coding information is submitted) to bill for the professional component of physicians and other 
authorized professional providers. Beneficiaries (or their representatives) who complete and file their 
own claims for individual health care professional and other non-institutional health care provider 
services may want to use the TRICARE 2642 claim form for payment.

- END -
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