
OFFICE OF THE ASSISTANT SECRETARY OF DEFENSE 

HEALTH AFFAIRS 


16401 EAST CENTRETECH PARKWAY 

AURORA, COLORADO 80011-9066 

TR ICARE 
MANAGEMENT ACTIV ITY 

MB&RB 	 CHANGE 6 

6010.S8-M 

MAY 20, 2009 


PUBLICATIONS SYSTEM CHANGE TRANSMITTAL 

FOR 


TRICARE REIMBURSEMENT MANUAL (TRM) 


The TRICARE Management Activity has authorized the following addition(s)/revision(s) 
to the 601 0.S8-M, issued February 2008. 

CHANGE TITLE: REIMBURSEMENT OF CERTAIN LABORATORY PROCEDURES 

PAGE CHANGE(S): See page 2. 

SUMMARY OF CHANGE(S): This change allows separate reimbursement for urinalysis by 
dipstick when billed with an Evaluation and Management (E&M) CPT code. This brings 
TRICARE's reimbursement policy in line with Medicare's reimbursement policy. This change 
brings this manual up-to-date with published Change 89 (January 13,2009) to the August 
2002 TRICARE Reimbursement Manual (TRM), 601 0.55-M. 

EFFECTIVE DATE: October 1,2008. 

IMPLEMENTATION DATE: Upon direction of the Contracting Officer. 

f~~~e-~1oD 
Chief, Office of Medical Benefits and 
Reimbursement Branch 

ATTACHMENT(S): 2 PAGE(S) 

DISTRIBUTION: 6010.S8-M 


WHEN PRESCRIBED ACTION HAS BEEN TAKEN, FILE THIS TRANSMITIAL WITH BASIC DOCUMENT 



CHANGE 6
6010.58-M
MAY 20, 2009

2

REMOVE PAGE(S) INSERT PAGE(S)

CHAPTER 1

Section 13, pages 1 and 2 Section 13, pages 1 and 2



1

TRICARE Reimbursement Manual 6010.58-M, February 1, 2008
General

Chapter 1 Section 13

Laboratory Services

Issue Date: August 26, 1985
Authority: 32 CFR 199.4(c)(2)(x) 

1.0 APPLICABILITY

This policy is mandatory for reimbursement of services provided by either network or non-
network providers. However, alternative network reimbursement methodologies are permitted 
when approved by the TRICARE Management Activity (TMA) and specifically included in the 
network provider agreement.

2.0 ISSUE

How are laboratory services to be reimbursed?

3.0 POLICY

3.1 For purposes of the instructions that follow, a diagnostic laboratory test, whether performed 
in a physician’s office, in an independent laboratory, or in another laboratory, is to be treated by the 
contractor as a laboratory service. The term “another laboratory”, refers to such examples as a 
reference laboratory that performs services only for other laboratories, or a hospital laboratory 
functioning as an independent laboratory. Also, when physicians and approved laboratories 
perform the same test, whether manually or with automated equipment, the services will be 
deemed similar and the respective charges of all physicians and approved laboratories for that test 
must be commingled in the computation of the prevailing charge in the state for the test.

3.2 Determining Prevailing Charges for Single Laboratory Tests.

3.2.1 No distinction should generally be made in determining allowable charges for laboratory 
services between (a) the sites where the service is performed, i.e., physicians’ offices or other 
laboratories; or (b) the methods of the testing process used, whether manual or automated.

3.2.2 Therefore, when only one test is performed for a patient, the prevailing charge for the 
single laboratory test shall be derived from the charges (weighted by frequency) of both the 
physicians and other laboratories that perform the test in the state, including tests performed 
manually or with automated equipment. The automated equipment charges to be used are those 
for a single test that is not performed as part of a battery of tests. The charges of physicians include 
charges for tests performed in their own offices as well as charges billed for tests performed by 
other laboratories. The charges of other laboratories include only those charges billed to the 
general public but not to physicians.
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4.0 EXCEPTION

Effective October 1, 2008, CPT1 procedure codes 81000 through 81003 (urinalysis), shall be 
separately reimbursed when billed with an Evaluation and Management (E&M) CPT code, rather 
than subject to any claims auditing software edit. Payment is the lesser of the billed charge, the 
negotiated rate, or the CHAMPUS Maximum Allowable Charge (CMAC).

- END -

1 CPT only © 2006 American Medical Association (or such other date of publication of CPT). All Rights Reserved.
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