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1.0 ISSUE

What charges are the responsibility of the beneficiary?

2.0 POLICY

2.1 Cost-Shares

Reference Chapter 2, Section 1.

2.2 Services or Supplies Specifically Excluded from Payment

2.2.1 Non-Covered DRGs

The contractor must ensure that TRICARE coverage requirements are met.

2.2.2 Services and Supplies Not Related to the Treatment Regimen

Charges for services and supplies specifically excluded from TRICARE payment and which 
are not related to the treatment regimen (e.g., private room accommodation differential if the 
private room was not medically necessary and was requested by the beneficiary, or television/
telephone charges) will be the responsibility of the beneficiary. The contractor is not to reduce the 
DRG-based allowance for these items, since the DRG-based payment is the same whether or not 
the items are provided. However, the hospital is permitted to bill the beneficiary for the items.

2.2.3 Application of the 30/45 Day Limit to Mental Health Services Subject to the TRICARE 
DRG-Based Payment System

2.2.3.1 General. TRICARE is not permitted to pay for inpatient mental health services in excess of 
30/45 days in a fiscal year (or in an admissions) as provided in the TRICARE Policy Manual (TPM), 
Chapter 7, Section 3.1. In those cases where services in excess of the day limit are rendered and the 
services are subject to the TRICARE DRG-based payment system, there will be no effect on the 
payment amount if no outlier days are paid and if some days of care on the claim were provided 
before the day limit was reached. In addition, the day limit applies to all mental health services 
provided to a beneficiary regardless of whether some days were subject to the TRICARE DRG-based 
payment system and some were not.
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2.2.3.2 Payment where outlier days are involved. Since per diem amounts are paid for day 
outliers, payment can be terminated at a specific date when a day outlier is involved. Thus, when 
days beyond the day limit are provided, and any of those days are day outliers, the contractor shall 
deny the outlier days, and they will be the responsibility of the beneficiary. Similarly, when short-
stay outlier days would result in the beneficiary exceeding the day limit, payment will be limited to 
the short-stay outlier amounts within the limit, regardless of the actual Length-Of-Stay (LOS).

2.2.3.3 Payment where a cost outlier is involved. If the claim is a cost outlier, the contractor may 
reimburse the full cost outlier amount and is not required to identify which outlier costs occurred 
after the day limit was reached--even if the claim also qualifies as a day outlier.

2.2.3.4 Counting days when double coverage is involved. If TRICARE makes a DRG-based 
payment on a claim for mental health services for which other health insurance (OHI) has already 
made payment, all the days of care covered by the DRG-based payment shall count toward the day 
limit. This applies even if the OHI has paid the full billed charge and the TRICARE payment is simply 
the difference between the billed charge and a higher DRG-based amount. (See Chapter 4, Section 
1.)

2.2.3.5 Leave of absence days. Since no TRICARE payment can be made for leave of absence 
days, such days shall not be counted toward the day limit.

2.3 Hospital Days Beyond that Deemed Medically Necessary

Under the TRICARE DRG-based payment system, the DRG amount is considered full payment 
for any hospital stay, regardless of length. If any days of a stay are subsequently determined to be 
medically unnecessary, the following actions are to be taken:

2.3.1 Medically unnecessary days which are the hospital’s responsibility. If it is determined that 
certain days of care were medically unnecessary and the days are the fault of the hospital--that is, 
the hospital/physician made no attempt to discharge the patient--the unnecessary days shall be 
included in the DRG-based amount, and no additional payment can be made. Nor is the contractor 
to recoup any amount. However, if elimination of the unnecessary days causes the stay to become a 
short-stay outlier, the contractor is to recoup any excess amounts over the appropriate short-stay 
outlier payment.

2.3.2 Medically unnecessary days which are the beneficiary’s responsibility. If medically 
unnecessary days of care were provided at the insistence of the beneficiary (or sponsor)--that is, the 
hospital/physician attempted to discharge the beneficiary, but the beneficiary insisted on 
remaining in the hospital--any charges for those days will be the responsibility of the beneficiary. 
This applies to all such days, and to the difference between the normal DRG-based payment and 
the short-stay outlier payment if it is determined the stay should have been a short-stay outlier.

- END -
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