
TRICARE Policy Manual 6010.57-M, February 1, 2008
Providers
Chapter 11 Section 3.2

State Licensure And Certification

Issue Date: September 20, 1990
Authority: 32 CFR 199.6(c)(2)(i) and (c)(2)(ii) 

1.0 ISSUE

TRICARE requirement for state licensure and certification.

2.0 POLICY

2.1 State Licensure/Certification. Otherwise covered services shall be cost-shared only if the 
individual professional provider holds a current, valid license or certification to practice his or her 
profession in the state where the service is rendered. Licensure/certification in a profession other 
than that for which the provider is seeking authorization is not acceptable. The licensure/
certification must be at the full clinical level of practice. Full clinical practice level is defined as an 
unrestricted license that is not subject to limitations on the scope of practice ordinarily granted all 
other applicants for similar specialty in the granting jurisdiction. The services provided must be 
within the scope of the license, certification, or other legal authorization. Licensure or certification 
is required to be an authorized provider when offered in the state where the service is rendered, 
even if such licensure or certification is not required by the state where the service is rendered. 
Providers who practice in a state where licensure or certification is optional are required to obtain 
that licensure or certification to become an authorized provider. A temporary professional state 
license which allows full and unrestricted scope of practice fully satisfies any Individual Professional 
Provider certification requirement for the period during which the temporary license is valid. The 
authorized status of the provider expires when the temporary license expires unless the temporary 
license is renewed or a regular license is issued to the provider.

2.2 Certified Membership in National or Professional Association that Sets Standards for the 
Profession. If the state does not offer licensure or certification, the provider must have membership 
in or certification by (or be eligible to have membership in or certification by) the appropriate 
national or professional association that sets standards for the specific profession. Associate, 
provisional, or student membership is not acceptable. Membership or certification must be at the 
full clinical level. If the provider does not have membership in or certification by the standard 
setting national or professional association, acceptable proof of eligibility is a letter or other written 
documentation from the appropriate association stating that the provider meets the requirements 
to be a member of or certified by the association.

2.3 Time Period for Obtaining Licensure or Certification. When a new State law is enacted that 
requires or provides for a certain category of provider to be in possession of licensure or 
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certification, authorized providers must obtain the license as soon as the State begins issuance. A 
period of time, not to exceed a maximum of six months, will be authorized to obtain the license.

- END -
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