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REMOVE PAGE(S) INSERT PAGE(S)

CHAPTER 1
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Section 1, pages 3 and 4 Section 1, pages 3 and 4

CHAPTER 6

Section 8, pages 13 and 14 Section 8, pages 13 and 14

CHAPTER 11

Section 4, pages 23 and 24 Section 4, pages 23 and 24
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SUMMARY OF CHANGES

CHAPTER 1

1. Section 30. Redundant language “with the patient’s approval” was deleted.

CHAPTER 4

2. Section 1. Obsolete language was deleted.

CHAPTER 6

3. Section 8. Updated the flat rate of $18,671 to $20,185.

CHAPTER 11

4. Section 4. Removed reference to FY06 hospice rates and added reference to FY09 
rates.
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TRICARE REIMBURSEMENT MANUAL 6010.55-M, AUGUST 1, 2002
GENERAL

C-94, June 11, 2009

CHAPTER 1
SECTION 30

REIMBURSEMENT OF CERTAIN PRIME TRAVEL EXPENSES

ISSUE DATE: December 21, 2001
AUTHORITY: 32 CFR 199.17(n)(2)(vi) 

I. POLICY

TRICARE Prime enrollees referred for necessary specialty care over 100 miles from their 
Primary Care Manager’s (PCM’s) office to the nearest specialist’s office may be eligible to 
receive reimbursement for reasonable travel expenses. Entitlement is limited to those 
specialty referrals when no other specialist (i.e., Military Treatment Facility (MTF), network 
or non-network specialists) is available within 100 miles of the PCM’s office. The only 
exception is when the beneficiary agrees to a referral to a center of excellence or MTF. Travel 
orders and reimbursement are also authorized for one non-medical attendant to accompany 
a non-active duty TRICARE Prime patient referred for medically necessary specialty care 
more than 100 miles from the patient’s primary care manager location.

MTFs will be responsible for validation of travel expense entitlement and issuing travel 
orders for specialty referrals issued by military PCMs, while the Regional Directors or 
designated government representatives will assume responsibility for travel entitlement 
determinations and orders for specialty referrals from civilian PCMs. Travel expenses will be 
reimbursed in accordance with the Joint Federal Travel Regulations (JFTR). The Managed 
Care Support Contractors (MCSCs) will refer civilian travel requests for MTF-enrolled 
beneficiaries to the MTFs and civilian-enrolled requests to the Regional Director or 
designated Government representative for validation, orders and payment if it appears that 
the beneficiary may be entitled to the new travel benefit. Beneficiaries with questions about 
the Prime travel benefit and the non-medical attendant entitlement should contact their local 
Military Treatment Facility or Regional Director travel representative on Beneficiary 
Counseling and Assistance Coordination (BCAC) for assistance. Telephone numbers and 
addresses for BCAC are available on the TRICARE website at http://www.tricare.osd.mil.

II. EFFECTIVE DATE October 30, 2000.

- END -

http://www.tricare.osd.mil
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(2) Health care delivery systems not considered within the definition of 
either an insurance plan, medical service or health plan including the Veterans 
Administration, the Maternal and Child Health Program, the Indian Health Services, and 
entitlement to receive care from the designated provider. These programs are designed to 
provide benefits to a distinct beneficiary population, and they require no premium payment 
or monetary contribution prior to obtaining care. 

E. No Waiver of Benefit From Other Insurer. Beneficiaries may not waive benefits due 
from any plan which meets the above definitions. If a double coverage plan provides, or may 
provide, benefits for the services, a claim must be filed with the double coverage plan. 
Refusal by the beneficiary to claim benefits from the other coverages must result in a denial 
of TRICARE benefits. Benefits are considered to be the services available. For example, if the 
other plan includes psychotherapy as a benefit, but only by a psychiatrist, the beneficiary 
cannot elect to waive this benefit in order to receive services from a psychologist. For 
TRICARE for Life claims, an exception exists for mental health counselors and pastoral 
counselors as well as for services received under a private contract (see Chapter 4, Section 4, 
paragraph I.C.1.e.).

F. Beneficiary Liability. In all double coverage situations, a beneficiary’s liability is 
limited by all TRICARE provisions. As a result, a provider cannot collect from a CHAMPUS 
beneficiary any amount that would result in total payment to the provider that exceeds 
CHAMPUS limitations. For example, a beneficiary is not liable for any cost-sharing or 
deductible amounts required by the primary payer, if the sum of the primary payer’s and 
TRICARE’s payments are at least equal to 115% of the TRICARE allowable amount for a 
nonparticipating provider. This is true whether TRICARE actually makes any payment or 
not. This also applies to claims from participating non-network providers and from network 
providers. Because of the payment calculations, the provider usually will receive payments 
from the primary payer and from TRICARE that equal the billed charges. In those rare cases 
where this does not occur, the provider cannot collect any amount from the beneficiary that 
would result in payment that exceeds the TRICARE allowable amount.

NOTE: It is important to note that this paragraph addresses beneficiary liability and does 
not change in any way the amounts TRICARE will pay based on provisions elsewhere in this 
chapter.

G. Claims Processed Under the TRICARE/CHAMPUS DRG-Based Payment System or 
the Inpatient Mental Health Per Diem Payment System. When double coverage exists on a 
claim processed under the TRICARE/CHAMPUS DRG-based payment system or the 
inpatient mental health per diem payment system, the TRICARE payment cannot exceed an 
amount that, when combined with the primary payment, equals the lesser of the TRICARE/ 
CHAMPUS DRG-based amount, the impatient mental health per diem based amount, or the 
hospital’s charges for the services. Thus, when the DRG-based amount or the inpatient 
mental health per diem based amount is greater than the hospital’s actual billed charge, and 
the primary payer has paid the full billed charge, TRICARE will make no additional 
payment. Similarly, when the DRG-based amount or the inpatient mental health per diem 
based amount is less than the hospital’s actual billed charge, and the primary payer has paid 
the full DRG-based amount or inpatient mental health per diem based amount, no additional 
payment can be made. Nor can the hospital bill the beneficiary for any additional amounts in 
these cases.

C-94, June 11, 2009
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H. No Legal Obligation to Pay. Payment should not be extended for services and 
supplies for which the beneficiary or sponsor has no legal obligation to pay; or for which no 
charge would be made if the beneficiary was not an eligible TRICARE beneficiary. Whenever 
possible, all double coverage claims should be accompanied by an explanation of benefits 
(EOB) from the primary insurer. If the existence of a participating agreement limiting liability 
of a beneficiary is evident on the EOB, payment is to be limited to that liability; however, if it 
is not clearly evident, the claim is to be processed as if no such agreement exists.

- END -

C-94, June 11, 2009
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indirect medical education adjustment factor. For admissions occurring on or after October 1, 
1997, the costs for indirect medical education are no longer standardized.

(b) Cost outliers will be reimbursed the DRG-based amount plus 80% 
effective October 1, 1994 of the standardized costs exceeding the threshold.

(c) For admissions occurring on or after October 1, 1997, the following 
steps shall be followed when calculating cost outlier payments for all cases other than 
neonates and children’s hospitals:

Standard Cost = (Billed Charges x CCR)

Outlier Payment = 80% of (Standard Cost - Threshold)

Total Payments = Outlier Payments + (DRG Base Rate x 
(1 + IDME))

NOTE: Noncovered charges should continue to be subtracted from the 
billed charges prior to multiplying the billed charges by the CCR.

(d) The CCR for admissions occurring on or after October 1, 2006, is 
0.3967. The CCR for admissions occurring on or after October 1, 2007, is 0.3888. The CCR for 
admissions occurring on or after October 1, 2008, is 0.3796.

(e) The National Operating Standard Cost as a Share of Total Costs 
(NOSCASTC) for calculating the cost-outlier threshold for FY 2007 is 0.925, for FY 2008 is 
0.925, and for FY 2009 is 0.925.

(2) For FY 2007, a fixed loss cost-outlier threshold is set of $22,649. Effective 
October 1, 2006, the cost-outlier threshold shall be the DRG-based amount (wage-adjusted) 
plus the IDME payment, plus the flat rate of $22,649 (also wage-adjusted).

(3) For FY 2008, a fixed loss cost-outlier threshold is set of $22,649. Effective 
October 1, 2007, the cost-outlier threshold shall be the DRG-based amount (wage-adjusted) 
plus the IDME payment, plus the flat rate of $22,649 (also wage-adjusted).

(4) For FY 2009, a fixed loss cost-outlier threshold is set of $20,185. Effective 
October 1, 2008, the cost-outlier threshold shall be the DRG-based amount (wage-adjusted) 
plus the IDME payment, plus the flat rate of $20,185 (also wage-adjusted).

The cost-outlier threshold shall be calculated as follows:

{[Fixed Loss Threshold x ((Labor-Related Share x Applicable wage 
index) + Non-labor-related share) x NOSCASTC] + (DRG Base Payment 
(wage-adjusted) x (1 + IDME))}

C-94, June 11, 2009
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EXAMPLE: Using FY 1999 figures {[10,129 x ((0.7110 x Applicable wage 
index) + 0.2890) x 0.913] + (DRG Based Payment (wage-
adjusted) x (1 + IDME))}

f. Burn outliers. Burn outliers generally will be subject to the same outlier 
policies applicable to the CHAMPUS DRG-based payment system except as indicated below. 
For admissions prior to October 1, 1998, there are six DRGs related to burn cases. They are:

456 - Burns, transferred to another acute care facility
457 - Extensive burns w/o O.R. procedure
458 - Non-extensive burns with skin graft
459 - Non-extensive burns with wound debridement or other O.R. procedure
460 - Non-extensive burns w/o O.R. procedure
472 - Extensive burns with O.R. procedure

Effective for admissions on or after October 1, 1998, the above listed DRGs are 
no longer valid.

For admissions on or after October 1, 1998, there are eight DRGs related to 
burn cases. They are:

504 - Extensive 3rd degree burn w skin graft
505 - Extensive 3rd degree burn w/o skin graft
506 - Full thick burn w sk graft or inhal inj w cc or sig tr
507 - Full thick burn w sk graft or inhal inj w/o cc or sig tr
508 - Full thick burn w/o sk graft or inhal inj w cc or sig tr
509 - Full thick burn w/o sk graft or inhal inj w/o cc or sig tr
510 - Non-extensive burns w cc or significant trauma
511 - Non-extensive burns w/o cc or significant trauma

Effective October 1, 2008, and thereafter, the DRGs for these descriptions can 
be found at http://www.tricare.mil/drgrates/.

(1) For burn cases with admissions occurring prior to October 1, 1988, there 
are no special procedures. The marginal cost factor for outliers for all such cases will be 60%.

(2) Burn cases which qualify as short-stay outliers, regardless of the date of 
admission, will be reimbursed according to the procedures for short-stay outliers.

(3) Burn cases with admissions occurring on or after October 1, 1988, which 
qualify as cost outliers will be reimbursed using a marginal cost factor of 90%.

(4) Burn cases which qualify as long-stay outliers will be reimbursed as 
follows.

(a) Admissions occurring from October 1, 1988, through September 
30, 1990 will be reimbursed using a marginal cost factor of 90%.

C-79, June 30, 2008

http://www.tricare.mil/drgrates/
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intervals. This requirement applies to both the institutional and hospice-based physician 
claims.

15. Updated Hospice Rates.

a. The rates in Chapter 11, Addendum A (FY 2007) will be used for payment of 
claims for services rendered on or after October 1, 2006, through September 30, 2007. The 
hospice cap amount applies to the cap year ending October 31, 2006.

b. The rates in Chapter 11, Addendum A (FY 2008) will be used for payment of 
claims for services rendered on or after October 1, 2007, through September 30, 2008. The 
hospice cap amount applies to the cap year ending October 31, 2007.

c. The rates in Chapter 11, Addendum A (FY 2009) will be used for payment of 
claims for services rendered on or after October 1, 2008, through September 30, 2009. The 
hospice cap amount applies to the cap year ending October 31, 2008.

B. Beneficiary cost-sharing. There are no deductibles under the hospice benefit. 
TRICARE pays the full cost of all covered services for the terminal illness, except for small 
cost-share amounts which may be collected by the individual hospice for outpatient drugs 
and biologicals and inpatient respite care.

NOTE: The collection of cost-share amounts are optional under the hospice program.

1. The patient is responsible for 5 percent of the cost of outpatient drugs, or $5 
toward each prescription, whichever is less. Additionally, the cost of prescription drugs 
(drugs or biologicals) may not exceed that which a prudent buyer would pay in similar 
circumstances; that is, a buyer who refuses to pay more than the going price for an item or 
service and also seeks to economize by minimizing costs.

2. For inpatient respite care, the cost-share for each respite care day is equal to 5 
percent of the amount TRICARE has estimated to be the cost of respite care, after adjusting 
the national rate for local wage differences.

EXAMPLE: Calculation of the cost-share for respite care in Denver, Colorado.

Wage Component x  Index for =  Adjusted Wage
Subject to Index      Denver     Component

       $50.68 x   1.2141 =  $61.53

Adjusted Wage +   Nonwage = Adusted
  Component    Component      Rate

       $61.53 +  $42.95 = $104.48

Adjusted/.95 (Rate to Include x % Cost-Share =  Cost-Share
  Rate               Cost-Share)       Amount

         $104.48/.95 x 0.05 =  $5.50

C-94, June 11, 2009
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3. The cost-sharing provisions established under paragraph III.B. are applicable to 
all beneficiaries regardless of the sponsor’s status (active duty or retired).

4. Hospice cost-sharing is not subject to the catastrophic cap provisions since it is 
optional and already offset in the established national rates.

5. The amount of the individual cost-share liability for respite care during a hospice 
cost-share period may not exceed the Medicare inpatient hospital deductible applicable for 
the year in which the hospice cost-share period began. The individual hospice cost-share 
period begins on the first day an election is in effect for the beneficiary and ends with the 
close of the first period of 14 consecutive days on each of which an election is not in effect for 
the beneficiary.

EXAMPLE: Mr. Brown elected an initial 90-day period of hospice care. Five days 
after the initial period of hospice care ended, Mr. Brown began another 
period of hospice care under a subsequent election. Immediately after 
that period ended, he began a third period of hospice care. Since these 
election periods were not separated by 14 consecutive days, they 
constitute a single hospice cost-share period. Therefore, the maximum 
cost-share for respite care during the three periods of hospice care may 
not exceed the amount of the inpatient deductible for the year in which 
the first period began.

6. The TRICARE payment rates are not reduced when the individual is liable for 
coinsurance payments. Instead, when establishing the payment rates, TRICARE offsets the 
estimated cost of services by an estimate of average coinsurance amounts hospices collect.

NOTE: Since the services and supplies associated with the palliative treatment of 
beneficiaries electing hospice care under TRICARE are included in the all-inclusive rates and 
the rates are already reduced/offset by the estimated average cost-sharing, the contractors 
will not be responsible for monitoring whether or not the hospice has waived cost-sharing for 
a particular service. The cost-sharing calculation will not be a part of the reimbursement 
methodology for payment of hospice claims.

7. Since TRICARE payment rates are not to be reduced when beneficiary liability is 
reported by the hospice (i.e., when the provider indicates that a cost-share was collected from 
the beneficiary), the following guidelines should be applied when beneficiary cost-sharing is 
reported on the hospice claim form:

a. List a cost-share amount of $0.00 on CEOB for all services;

b. Do not retain a history of any cost-share payments reported on the claim form 
by the hospice; and

c. Do not apply any amount of the reported cost-share to the catastrophic cap.

C. Medical review of hospice claims. The contractor will request and review medical 
records (post-payment medical review), including written plans of care, to make sure that 
appropriate payments are made for services provided to individuals electing hospice care.

C-15, October 22, 2004




