
TRICARE POLICY MANUAL 6010.54-M, AUGUST 1, 2002
EXTENDED CARE HEALTH OPTION (ECHO)
CHAPTER 9
SECTION 14.1

DURABLE EQUIPMENT
ISSUE DATE: December 29, 1982
AUTHORITY: 32 CFR 199.2(b), 32 CFR 199.5(c)(2), (d)(7), and (g)(2) 

I. HCPCS CODES

All valid codes.

II. DESCRIPTION

As defined in 32 CFR 199.2(b), Durable Equipment is a device or apparatus which does 
not qualify as Durable Medical Equipment under the TRICARE Basic Program but which is 
essential to the efficient arrest or reduction of functional loss resulting from, or the disabling 
effects of a qualifying condition as provided in Chapter 9, Sections 2.2 through 2.4. Examples 
of durable equipment are special computer peripheral devices (keyboard, mouse, etc.) or 
software that makes a computer functional to an ECHO beneficiary with a qualifying 
condition that would otherwise limit or prohibit the beneficiary’s ability to use the computer; 
or an electrical/mechanical lifting device that raises an ECHO beneficiary in a wheelchair 
from ground level to first floor level of the beneficiary’s residence.

III. POLICY

A. Durable equipment may be cost-shared when:

1. A physician has certified that the item is necessary for the treatment, habilitation, 
or rehabilitation of the beneficiary or to reduce the disabling effects of the qualifying 
condition.

2. A written authorization to purchase the item has been issued by the appropriate 
Managed Care Support Contractor (MCSC) or the TRICARE Overseas Program Regional 
Director (TOP-RD) prior to the purchase.

3. A beneficiary has an authorization issued by one MCSC or TOP-RD and transfers 
to another Health Services Region with a different MCSC or TOP-RD. The authorization 
issued by the losing MCSC or TOP-RD for the purchase and proration of durable equipment 
will be accepted by the gaining MCSC or TOP-RD for the purpose of continuing to authorize 
the monthly prorated amount, submitting required payments to the equipment vendor, and 
receiving the sponsor’s monthly cost-share.
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B. Customization of ECHO-authorized durable equipment and any accessory or item of 
supply for any durable equipment may be provided if such customization, accessory, or 
supply item is essential for:

a. Achieving therapeutic benefit for the beneficiary; or

b. Making the equipment usable; or

c. Otherwise assuring the proper functioning of the equipment; and

d. Is not otherwise excluded from coverage by regulation or policy.

C. Installation of authorized durable equipment may also be cost-shared through the 
ECHO, however, alterations, such as those made to living spaces or vehicles to accommodate 
installation of such equipment, can not be cost-shared through the ECHO.

D. Durable equipment cost-sharing.

1. When requesting an authorization to purchase an item of durable equipment, the 
beneficiary shall specify whether the entire allowable cost of the item is to be cost-shared in 
the month of purchase or prorated.

2. The maximum number of contiguous months the item may be prorated is the 
lessor of:

a. The number of months determined by dividing the allowable cost by 2,500, 
then doubling the resulting quotient; or

b. As determined by the contractor, the number of months of useful life of the 
item for the requesting beneficiary.

3. The allowable cost may be prorated monthly in any amount up to the maximum 
monthly benefit for any number of contiguous months not to exceed the maximum proration 
period as determined above.

4. Each monthly prorated amount will be separately authorized.

5. A sponsor/beneficiary cost-share, as described in Chapter 9, Section 16.1, is 
required in every month in which a prorated amount is authorized. When a beneficiary 
moves out of the jurisdiction of the MCSC or TOP-RD who authorized the purchase and 
proration of allowable expense for durable equipment through the ECHO, the sponsor/
beneficiary will be liable for making all remaining monthly cost-share payments for a 
prorated item.

NOTE: See Chapter 9, Section 4.1, paragraph I.H. regarding authorization and cost-
share liability for equipment that was authorized through the Program for Persons with 
Disabilities (PFPWD) and for which the proration period extends from the PFPWD into the 
ECHO.
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E. Reasonable repairs and maintenance on authorized beneficiary-owned durable 
equipment may be cost-shared.

IV. EXCLUSIONS

A. Purchase or rental of durable equipment is excluded when:

1. The beneficiary is a patient in an institution or facility that ordinarily provides the 
same type of equipment to its patients at no additional charge in the usual course of 
providing services; or

2. The item is available from a local Uniformed Service medical treatment facility; or

3. The item has deluxe, luxury, immaterial or nonessential features that increase the 
cost to the Department relative to a similar item without those features; or

4. When the item is duplicate equipment, as defined in 32 CFR 199.2. This does not 
preclude the purchase of a replacement for an item that is no longer usable.

B. Exercise equipment, spas, whirlpools, hot tubs, swimming pools, health club 
membership, electronic devices used to locate or monitor the location of a beneficiary, and 
other similar charges or items are not considered durable equipment.

C. Rental of equipment is excluded unless it can be shown to be more cost-effective than 
purchase.

D. Durable medical equipment that is available under the TRICARE Basic Program is 
not eligible to be cost-shared under this issuance.

V. EFFECTIVE DATE September 1, 2005.

- END -
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