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PROFESSIONAL SERVICES: OBSTETRICAL CARE
ISSUE DATE: August 26, 1985
AUTHORITY: 32 CFR 199.4(c)(2)(xii) 

I. APPLICABILITY

This policy is mandatory for reimbursement of services provided by either network or 
non-network providers. However, alternative network reimbursement methodologies are 
permitted when approved by TMA and specifically included in the network provider 
agreement.

II. POLICY

A. Obstetrical services are reimbursed as an all-inclusive global maternity professional 
fee which includes all professional services normally provided for routine antepartum care, 
vaginal delivery (with or without episiotomy, or forceps or breech delivery) and postpartum 
care.

B. The price for total (all-inclusive; global) obstetric care includes all attending physician 
or attending certified nurse-midwife services required during the course of the maternity 
episode. Incidental activity (observation, preparation, coordination, administration) 
rendered by office staff in support of the obstetrical professional’s delivery of services are 
included in the price.

III. EXCEPTIONS

A. Hospital-employed provider. Line item charges for covered obstetrical services of a 
physician or certified nurse-midwife employed by (1) a DRG-exempt hospital is reimbursed 
on a billed-charge basis; by (2) a DRG hospital is reimbursed subject to the TRICARE/
CHAMPUS-determined maximum allowable charge.

B. Partial care rendered. Separate billings for antepartum care or delivery or postpartum 
care may be reimbursed subject to the aggregate amount limitations for a given segment of 
care prescribed in paragraph V.B. (LIMITATIONS) below.

C. Tests.

1. Technical component of tests. A separate allowance in addition to the global fee, 
subject to the appropriate area prevailing profile, may be made for the technical component 
of medically necessary tests provided during the period of maternity care.
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2. Test-related professional charges. A legitimate consultation for the examination, 
analysis, interpretation, or application of diagnostic or laboratory test results by a 
professional other than the attending obstetrician or attending certified nurse midwife shall 
not be considered as included in the obstetric global fee.

D. Pregnancy testing. A separate allowance in addition to the global fee may be made for 
diagnostic tests for determination of a pregnate condition. The test may be cost-shared 
regardless of the outcome of the test.

E. Extraordinary professional services.

1. A separate allowance in addition to the global fee, subject to the appropriate area 
prevailing profile, may be made for professional services in excess of the quantity usually 
associated with a normal pregnancy and delivery when the extraordinary services are not 
otherwise excluded by the contractor’s medical review. The rationale for reimbursement of 
these cases must be fully documented by the contractor.

2. Medically necessary antepartum office visits in excess of a total number of 
antepartum visits equal to twelve (12) visits plus one (1) weekly visit from the 37th week of 
gestation through delivery, may be considered for an additional allowance only when the 
contractor’s medical review confirms documented maternal or fetal risk factors which 
required special management, or complications of pregnancy.

3. Medically necessary postpartum office visits in excess of two (2) may be 
considered for an additional allowance only for the management of a complication of 
pregnancy.

IV. POLICY CONSIDERATIONS

A. CPT1 procedure codes 59400 or 59510 (total care; all-inclusive care; global care)

1. CPT1 procedure codes 59400 or 59510 may be allowed only if the billing 
individual professional provider, or an alternate supervised by that provider, provided all 
segments of maternity care (antepartum care, delivery and postpartum care).

2. Natural childbirth classes and training may be allowed only when included in the 
charge for CPT1 procedure code 59400 (all-inclusive care).

3. Charges for global care with and without natural childbirth classes and training 
should be included in the prevailing charge database for CPT1 procedure code 59400.

B. Billing. Charges for the technical and professional components of tests must be 
separately identified on the maternity care bill and the number of antepartum and 
postpartum office visits must be indicated.

1 CPT only © 2006 American Medical Association (or such other date of publication of CPT). All Rights Reserved.
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C. Birthing center professional services. Reimbursement for professional services for 
maternity care and childbirth furnished by a TRICARE-authorized birthing center is 
included in the birthing center all-inclusive rate.

NOTE: The TRICARE/CHAMPUS national allowable charge system used to reimburse 
professional services discussed in Chapter 1, Section 1, Chapter 5, Section 1, and Chapter 5, 
Section 3 does not apply to birthing center claims. The reimbursement guidelines as 
discussed in the TRICARE Policy Manual, Chapter 11, Section 3.1 are to be used by the 
contractors.

D. Discontinue use of CPT2 procedure code 59421. CPT2 procedure code 59421 should 
not be used to report any maternity care rendered after March 31, 1989. CPT2 procedure code 
59420 shall be used to report individual antepartum services rendered March 31, 1989 
through December 31, 1992. CPT2 procedure code 59420 was deleted effective with Current 
Procedural Terminology 1993. There is no code for the entire antepartum episode after March 
31, 1989.

E. The LIMITATION that interim billings from a single individual professional provider 
or separate billings from different individual professional providers were subject to an 
aggregate maximum amount determined as a percentage of the price for CPT2 procedure 
code 59400 was removed effective with Revision number 7.

V. LIMITATIONS

A. The billing of separate maternity care procedures is subject to rebundling to CPT2 
procedure codes 59400 or 59510 when all-inclusive maternity care was provided by the same 
professional provider. See also: Chapter 1, Section 3, Rebundling Of Procedure Codes.

B. Office-based childbirth services. The allowable charge for all-inclusive maternity care 
and childbirth in a physician’s office or in a certified nurse-midwife’s office is limited to the 
established allowable-charge for professional services for all-inclusive maternity care plus 
the allowable-charges for supplies usually associated with an in-home delivery.

VI. EXCLUSIONS

A. The following procedures2 are excluded when billed separately:

99071 PATIENT EDUCATION MATERIALS
99078 GROUP HEALTH EDUCATION

B. No technical component of a diagnostic or laboratory test is included in the total 
obstetric care price.

C. Test-related charges by the attending professional. With the exception of medically 
necessary ultrasounds, no separate allowance may be made for the examination, analysis, 
interpretation, or application of diagnostic or laboratory test results by the attending 
obstetrician or attending certified nurse-midwife. These activities are considered to be the 

2 CPT only © 2006 American Medical Association (or such other date of publication of CPT). All Rights Reserved.
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responsibility of the attending professional and included in the global fee of the attending 
obstetrical care professional. For maternity related ultrasounds, see the TRICARE Policy 
Manual, Chapter 5, Section 2.1.

- END -
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