
TRICARE REIMBURSEMENT MANUAL 6010.55-M, AUGUST 1, 2002
GENERAL
CHAPTER 1
SECTION 15

LEGEND DRUGS AND INSULIN
ISSUE DATE: August 26, 1985
AUTHORITY: 32 CFR 199.4(d)(3)(vi) 

I. APPLICABILITY

This policy is mandatory for reimbursement of services provided by either network or 
non-network providers. However, alternative network reimbursement methodologies are 
permitted when approved by TMA and specifically included in the network provider 
agreement.

II. ISSUE

How are legend drugs and insulin to be reimbursed?

III. POLICY

A. Pricing of legend drugs (those drugs that require a prescription by law) and insulin 
will depend on the claimant: beneficiary (consolidated drug claim) or provider (vendor 
pharmacy or physician).

B. For beneficiary submitted claims, reimbursement is to be based on the billed charge. 
For vendor pharmacy (participating provider) submitted claims, the allowable charge for 
outpatient prescription drugs paid to a vendor pharmacy will be the acquisition cost (taking 
into account the strength, quantity, and generic/nongeneric status) plus a flat amount 
determined by the contractor for each prescription. This fixed fee does not apply to insulin. 
The acquisition cost should include the sales tax.

C. The acquisition cost of drugs for participating providers, i.e., vendor pharmacies, 
physicians, etc., is to be determined from a schedule of allowable charges based on the 
Average Wholesale Price (AWP).

D. Allergy preparations are custom made in a laboratory and are not considered 
prescription drugs. Since the cost of these allergy preparations are not found in a schedule of 
allowable charges based on the AWP, reimbursement will be based on the allowable charge 
methodology. The prevailing will include both the cost of the drug and the administrative 
fee. An allowance of a separate additional charge for an “office visit” would not be 
warranted where the services rendered did not really constitute a regular office visit.
1 C-140, September 26, 2011



TRICARE REIMBURSEMENT MANUAL 6010.55-M, AUGUST 1, 2002
CHAPTER 1, SECTION 15

LEGEND DRUGS AND INSULIN
E. The Centers for Medicare and Medicaid Services (CMS) Healthcare Common 
Procedure Coding System (HCPCS), National Level II Medicare “J” codes are to be priced 
using the following.

1. Drugs (except for home infusion drugs) administered other than oral method, 
including chemotherapy drugs, are to be priced from the “J” code pricing file.

2. Drugs that do not appear on the “J” code pricing file will be priced at the lesser of 
billed charges or 95% of the AWP.

3. Home infusion drugs provided prior to January 30, 2012: Home infusion drugs 
will be paid the lesser of the billed amount or 95% of the AWP retroactive back to April 1, 
2005. However, this retroactive coverage will not require the contractors to research their 
claims history and adjust previously submitted home infusion drug claims unless brought to 
their attention by a provider or other person with an interest in the claim. Home infusion 
drugs will be billed using the appropriate “J” code or any other appropriate HCPCS coding 
for home infusion drugs not appearing on the “J” code pricing file along with a specific 
National Drug Code (NDC). The unique HCPCS code will facilitate agency reporting 
requirements for future data analysis, while the NDC will be used in determining the drug’s 
AWP. J-3490 (unclassified drug code) may be used in lieu of specific HCPCS coding (e.g., “J”, 
“Q”, and “S” codes) for reporting purposes as long as the drugs are U.S. Food and Drug 
Administration (FDA)-approved and have specific NDCs for pricing.

4. Home infusion drugs provided on or after January 30, 2012: Home infusion drugs 
must be provided in accordance with the TRICARE Policy Manual (TPM), Chapter 8, Section 
20.1. Home infusion drugs will be paid the lesser of the billed amount or 95% of the AWP 
only in cases where the home infusion drug is not available through the TRICARE Pharmacy 
(TPharm), or the beneficiary is not required by the TPM, Chapter 8, Section 20.1 to obtain the 
drug from the TPharm. Home infusion drugs not provided through the TPharm will be billed 
using the appropriate “J” code or any other appropriate HCPCS coding for home infusion 
drugs not appearing on the “J” code pricing file along with a specific NDC. The unique 
HCPCS code will facilitate agency reporting requirements for future data analysis, while the 
NDC will be used in determining the drug’s AWP. J-3490 (unclassified drug code) may be 
used in lieu of specific HCPCS coding (e.g., “J”, “Q”, and “S” codes) for reporting purposes 
as long as the drugs are FDA-approved and have specific NDCs for pricing.

F. A separate payment shall be made for the pharmacy compounding and dispensing 
services under HCPCS S9430.

- END -
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