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TRICARE REIMBURSEMENT MANUAL 6010.55-M, AUGUST 1, 2002
GENERAL

CHAPTER 1
SECTION 24

HOSPITAL REIMBURSEMENT - OUTPATIENT SERVICES

ISSUE DATE: March 10, 2000
AUTHORITY: 32 CFR 199.14(a)(4) and (a)(6) 

I. APPLICABILITY

A. This policy is mandatory for reimbursement of services provided by either network 
or non-network providers. However, alternative network reimbursement methodologies are 
permitted when approved by the TRICARE Management Activity (TMA) and specifically 
included in the network provider agreement.

B. Hospital reimbursement - outpatient services for all services prior to implementation 
of the reasonable cost method for Critical Access Hospitals (CAHs) and implementation of 
the Outpatient Prospective Payment System (OPPS), and thereafter, for services not 
otherwise reimbursed under hospital OPPS.

II. POLICY

A. When professional services or diagnostic tests (e.g., laboratory, radiology, EKG, EEG) 
that have CHAMPUS Maximum Allowable Charge (CMAC) pricing (Chapter 5, Section 3) 
are billed, the claim must have the appropriate Current Procedural Terminology (CPT) 
coding and modifiers, if necessary. Otherwise, the service shall be denied. If only the 
technical component is provided by the hospital, the technical component of the appropriate 
CMAC shall be used.

B. For all other services, payment shall be made based on allowable charges when the 
claim has Healthcare Common Procedure Coding System (HCPCS) (Level I, II, III) coding 
information (these may include ambulance, Durable Medical Equipment (DME) and 
supplies, drugs administered other than oral method, and oxygen and related supplies). For 
claims development, see TRICARE Operations Manual (TOM), Chapter 8, Section 6. Other 
services without allowable charges, such as facility charges, shall be paid as billed. For 
reimbursing drugs administered other than oral method, see Chapter 1, Section 15, 
paragraph III.E.

NOTE: Each line items on the Centers of Medicare and Medicaid Services (CMS) 1450 
UB-04 claim form must be submitted with a specific date of service to avoid claim denial. The 
header dates of service on the CMS 1450 UB-04 may span, as long as all lines include specific 
dates of service within the span on the header.

C-110, March 11, 2010
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C. When coding information is provided, outpatient hospital services including 
emergency and clinical services, clinical laboratory services, rehabilitation therapy, 
venipuncture, and radiology services are paid using existing allowable charges. Such 
services are reimbursed under the allowable charge methodology that would also include the 
CMAC rates. In addition, venipuncture services provided on an outpatient basis by 
institutional providers other than hospitals are also paid on this basis. Professional services 
billed on a CMS 1450 UB-04 will be paid at the professional CMAC if billed with the 
professional service revenue code and enough information to identify the rendering 
provider.

D. Freestanding Ambulatory Surgical Center (ASC) services are to be reimbursed in 
accordance with Chapter 9, Section 1.

NOTE: All hospital based ASC claims that are submitted to be paid under OPPS must be 
submitted with a Type Of Bill (TOB) 13X. If a claim is submitted to be paid with a TOB 83X 
the claim will be denied.

E. Outpatient hospital services including professional services, provided in the state of 
Maryland are paid at the rates established by the Maryland Health Services Cost Review 
Commission (HSCRC). Since hospitals are required to bill these rates, reimbursement for 
these services is to be based on the billed charge.

F. Surgical outpatient procedures which are not otherwise reimbursed under the 
hospital OPPS will be subject to the same multiple procedure discounting guidelines and 
modifier requirements as prescribed under OPPS for services rendered on or after 
implementation of OPPS. Refer to Chapter 1, Section 16, paragraph III.A.1.a. through c. and 
Chapter 13, Section 3, paragraph III.A.5.b. and c. for further detail.

G. Industry standard modifiers and condition codes may be billed on outpatient hospital 
claims to further define the procedure code or indicate that certain reimbursement situations 
may apply to the billing. Recognition and utilization of modifiers and condition codes are 
essential for ensuring accurate processing and payment of these claims.

H. Effective December 1, 2009, hospital outpatient services provided in a CAH, 
including ambulatory surgery services, shall be paid under the reasonable cost method, 
reference Chapter 15, Section 1.

I. Effective January 1, 2011, radiology services for cancer and children’s hospitals will be 
reimbursed using a blend of facility-specific costs and the CMAC. The blend is based on a 
42% weight for costs and a 58% weight for the technical portion of the CMAC (calculated as 
62% of the global fee). TMA will calculate adjustment amounts that are due to cancer and 
children’s hospitals from January 1, 2011 to June 30, 2012, and will provide the contractor 
with a list of authorized discretionary payment adjustments for processing. TMA will run a 
final report in 2013 to capture any claims filed within the one year claims filing deadline for 
this same time period and will provide the contractor with a list of payment adjustments for 
processing.

C-148, April 24, 2012
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1. For hospital outpatient radiology services provided on or after July 1, 2012, the 
contractor shall use the following formula to calculate the TRICARE allowed amount for 
each hospital outpatient radiology claim:

0.42 (lower of costs or charges) + 0.58 (0.62 x global CMAC)

Costs = BC multiplied by the CCR;

BC = billed charge for that line item;

CCR = the hospital-specific outpatient Cost-to-Charge Ratio;

Global CMAC = the global CMAC for the CPT code (line item)

NOTE: The formula uses billed charges if they are lower than costs, which 
essentially caps the CCR at 1.0.

2. TMA will provide the contractor with the hospital outpatient Cost-to-Charge 
Ratio (CCR) file annually around the beginning of the calendar year. The CCR file will be 
effective on the same day as the annual CMAC update. The file will include the name of the 
hospital, the Medicare provider number, and the hospital outpatient CCR. 

3. Applicable discount and cost-sharing shall be applied.

4. If there is no global CMAC fee, the allowed amount shall be equal to the lesser of 
billed charges or costs (billed charges multiplied by the CCR).

5. The blended rate methodology applies to CPT, Fourth Edition (CPT-4)1 radiology 
codes 70010-79999 and HCPCS radiology codes G0130 and G0202-G0235.

6. Claims auditing software bundling edits shall be applied prior to calculating the 
blended rate.

- END -

1 CPT only © 2006 American Medical Association (or such other date of publication of CPT). All Rights Reserved.
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