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Eligibility And Enrollment
Chapter 10 Section 4.1

Continued Health Care Benefit Program (CHCBP)

Issue Date: September 8, 1994
Authority: Section 4408 of Public Law 102-484, 32 CFR 199.20 

1.0 ISSUE

Establishing eligibility for coverage in the Continued Health Care Benefit Program (CHCBP) for 
certain TRICARE beneficiaries who lose eligibility for coverage under a health benefits plan under 
10 United States Code (USC) Chapter 55 or 10 USC § 1145(a).

2.0 BACKGROUND

Implementation of the CHCBP was directed by Congress in section 4408 of the National 
Defense Authorization (NDAA) Act for Fiscal Year (FY) 1993, Public Law 102-484, which amended 10 
USC, by adding § 1078a. This law directed the implementation of a program of temporary 
continued health benefits coverage comparable to the health benefits provided for former civilian 
employees of the Federal government. A 2008 change to 10 USC § 1078a expanded CHCBP to all 
who the Secretary specifies in regulation who lose eligibility to health care services under 10 USC 
Chapter 55 or 10 USC § 1145(a). The effective date of coverage for these additional former 
beneficiaries is no earlier than October 16, 2011. The CHCBP is a premium based transitional health 
care coverage program that will be available to qualified beneficiaries after eligibility for coverage 
ends under a health benefits plan under 10 USC Chapter 55 or 10 USC § 1145(a). Medical benefits 
under this program generally model the TRICARE Standard and Extra Plans only.

3.0 POLICY

3.1 Eligibility

Individuals identified in Figure 10.4.1-1, regardless of their place of residence (e.g., overseas 
or in the United States), may qualify to purchase CHCBP effective the day following the day they 
lose eligibility for coverage. For those covered under premium-based TRICARE health benefits plans 
such as, TRICARE Reserve Select (TRS), TRICARE Retired Reserve (TRR), TRICARE Young Adult (TYA), 
etc., such coverage must have been purchased and in place the day before the loss of eligibility.
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FIGURE 10.4.1-1 CHCBP ELIGIBILITY TABLE 

CHCBP ELIGIBILITY FOR MEMBERS*

FORMER CATEGORY
NO LONGER ENTITLED  
OR ELIGIBLE FOR

ELIGIBILITY FOR  
CHCBP COVERAGE ELECTION OF COVERAGE

Active Duty TRICARE coverage 
under 10 USC § 1074(a)

Up to 18 months:
10 USC § 
1078a(g)(1)(A).

Latter of 60 days from:
• Date of discharge from active 

duty or
• Date of notification of CHCBP 

eligibility from the 
Uniformed Services.

Full-time National Guard (NG) Health care benefits due 
to separation from full-
time NG status

Up to 18 months:
10 USC § 
1078a(g)(1)(A).

Latter of 60 days from:
• Date of discharge from full-

time NG or
• Date of notification of CHCBP 

eligibility from the 
Uniformed Services.

Member eligible for Transitional 
Assistance Management Program 
(TAMP)

TRICARE coverage 
under TAMP: 10 USC § 
1145(a)

Up to 18 months:
10 USC § 
1078a(g)(1)(A).

Latter of 60 days from:
• Date eligibility for TAMP ends 

or
• Date of notification of CHCBP 

eligibility from the 
Uniformed Services.

Selected Reserve (SelRes) 
member enrolled in TRICARE 
Reserve Select (TRS)

TRS coverage under 10 
USC § 1076d

Up to 18 months:
10 USC § 1078a(b)(4).

Latter of 60 days from:
• Date eligibility for TRS ends 

or
• Date of notification of CHCBP 

eligibility from the 
Uniformed Services.

Retired Reserve member enrolled 
in TRICARE Retired Reserve (TRR)

TRR coverage under 10 
USC § 1076e

Up to 18 months:
10 USC § 1078a(b)(4).

Latter of 60 days from:
• Date eligibility for TRR ends 

or
• Date of notification of CHCBP 

eligibility from the 
Uniformed Services.

SelRes member Other specific statutory 
authority under 10 USC 
Chapter 55 pertaining 
to a SelRes member.

Up to 18 months. Latter of 60 days from:
• Date eligibility for 10 USC 

Chapter 55 ends or
• Date of notification of CHCBP 

eligibility from the 
Uniformed Services.

*Members of the Uniformed Services who are discharged or released from active duty (or full-time NG duty), whether 
voluntarily or involuntarily, under other than adverse conditions as characterized by the Secretary.
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CHCBP ELIGIBILITY FOR FORMER DEPENDENTS

CATEGORY
NO LONGER ENTITLED  
OR ELIGIBLE FOR

ELIGIBILITY FOR  
CHCBP COVERAGE ELECTION OF COVERAGE

Dependent Spouse TRICARE coverage 
under 10 USC Chapter 
55 or 10 USC § 1145a.

Up to 36 months:
10 USC § 1072(b)4.

Latter of 60 days from:
• Date eligibility as a 

dependent spouse per 10 
USC § 1072(A) ends or

• Date of notification of CHCBP 
eligibility from the 
Uniformed Services.

Dependent Child
• Child who marries: 10 USC § 

1072(6).
• Child under age 21 (under age 

23 if enrolled in a full-time 
course of study at an approved 
institution of higher learning 
and dependent on the 
Uniformed Service sponsor for 
more than half of their financial 
support), or incapable of 
support: 10 USC § 1072(2)(D).

• Legal ward under age 21, 
(under age 23 if enrolled in a 
full-time course of study at an 
approved institution of higher 
learning and dependent on the 
Uniformed Service sponsor for 
more than half of their financial 
support), or incapable of 
support: 10 USC § 1072(2)(I).

• Child over age 21 (over age 23 
if enrolled in a full-time course 
of study at an approved 
institution of higher learning 
and dependent on the 
Uniformed Service sponsor for 
more than half of their financial 
support) after TRICARE Young 
Adult (TYA) coverage ends: 10 
USC § 1110b.

TRICARE coverage 
under 10 USC Chapter 
55 or 10 USC § 1145(a).

Up to 36 months:
10 USC 
1078a(g)(1)(B).

Note: There are 
no financial 
responsibility 
requirements for 
CHCBP.

Latter of 60 days from:
• Date eligibility as a 

dependent child per 10 USC 
§ 1072(2)(D), 10 USC § 
1072(I), or 10 USC § 1110b 
ends or

• Date of notification of CHCBP 
eligibility from the 
Uniformed Services.

FIGURE 10.4.1-1 CHCBP ELIGIBILITY TABLE (CONTINUED)
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3.2 Notification of Eligibility

The Uniformed Services notify members eligible to receive health benefits under the CHCBP 
as part of pre-separation counseling and the Defense Manpower Data Center (DMDC) will notify 
other eligibles in writing. The 60-day application period begins the day following the end date of 
TRICARE coverage.

3.3 Purchase Period

To obtain continued coverage, written application by an eligible beneficiary must be 
submitted to the contractor before the end of the 60-day purchase period beginning as shown in 
Figure 10.4.1-1 or the date the former beneficiary receives notification of eligibility. This date will 
correspond to the date of CHCBP brochures, fact sheets, etc., of which beneficiaries are expected to 
be aware.

CHCBP ELIGIBILITY FOR UNREMARRIED FORMER SPOUSES (URFSs)

CATEGORY
NO LONGER ENTITLED  
OR ELIGIBLE FOR

ELIGIBILITY FOR  
CHCBP COVERAGE ELECTION OF COVERAGE

URFS of member or former 
member who on the day before 
the date of the final divorce 
decree, dissolution, or annulment, 
was covered by 10 USC Chapter 
55 or 10 USC § 1145(a)

TRICARE coverage 
under 10 USC Chapter 
55 or 10 USC § 1145(a).

Up to 36 months:
10 USC § 1078a(g)(3); 
starts after one year 
of additional TRICARE 
coverage if eligible 
per 10 USC § 
1072(2)(H).

Latter of 60 days from:
• Date eligibility as a URFS per 

10 USC § 1072(2) ends or
• Date of notification of CHCBP 

eligibility from the 
Uniformed Services.

URFS of a member or former 
member (other than the former 
spouse whose marriage was 
dissolved after the separation of 
the member from the service 
unless such separation was by 
retirement) if former spouse:
• Has not remarried before age of 

55; and
• Eligible for TRICARE or enrolled 

in CHCBP during 18 month 
period before date of divorce, 
dissolution, or annulment; and

• Receiving a portion of retired or 
retainer pay of member or 
former member or an annuity 
based on the retainer pay of 
the member; or

• Has court order for payment of 
any portion of the retired or 
retainer pay or has a written 
agreement (voluntary or 
pursuant to a court order) 
which provides for an election 
by the member or former 
member to provide an annuity 
to the former spouse.

TRICARE coverage 
under 10 USC Chapter 
55 or 10 USC § 1145(a).

Unlimited per 10 USC 
§ 1078a(g)(4).

Latter of 60 days from:
• Date eligibility as a URFS per 

10 USC § 1072(2) ends or
• Date of notification of CHCBP 

eligibility from the 
Uniformed Services.

FIGURE 10.4.1-1 CHCBP ELIGIBILITY TABLE (CONTINUED)
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3.4 Application To Purchase Care

3.4.1 General

In order to purchase CHCBP coverage, an eligible individual must submit a CHCBP 
enrollment application to the contractor. The name and address of the contractor will be 
extensively publicized and is available through the CHCBP contractor, Managed Care Support 
Contractors (MCSCs), overseas TRICARE Service Centers (TSCs), DoD transition offices, Military 
Treatment Facilities (MTFs), and other DoD and Uniformed Services entities which provide 
information regarding TRICARE. A member or former member of the Uniformed Services who is 
eligible to purchase CHCBP may purchase self-only or family coverage. If the member or former 
member purchases family coverage, family members cannot purchase self-only coverage.

3.4.2 Application

3.4.2.1 Applicants for enrollment in CHCBP are required to use DoD Document (DD) Form 2837, 
CHCBP Application. DD Form 2837 is available electronically on the TRICARE web site (http://
www.tricare.mil/chcbp) and through the contractor’s web site. It is also available in hardcopy from 
the contractor or any of the TSCs. Supporting eligibility documentation may be requested by the 
contractor.

3.4.2.2 Payment of the premium for the first quarter (three months) coverage must be submitted 
along with the application. Payment must be by check or money order made out to “The Treasury 
of the United States” or by credit card. The exact amount of the premium is available at http://
www.tricare.mil/chcbp and is also available from the contractor or wherever the applicant obtains 
information regarding the CHCBP.

3.5 Period of Coverage

3.5.1 Limits on Coverage Periods. Coverage under the CHCBP varies depending on the 
category of beneficiary as listed in Figure 10.4.1-1.

3.5.2 If coverage under the CHCBP is terminated because the former beneficiary regains 
eligibility for TRICARE coverage under 10 USC Chapter 55 or 10 USC § 1145(a), once that eligibility 
for TRICARE coverage ends, CHCBP coverage is again available per Figure 10.4.1-1.

Note: If the member elects family coverage, eligibility periods for the family are identical to 
those for the member.

3.6 CHCBP Administration

3.6.1 General

Only TRICARE Standard and Extra benefits and procedures apply to the CHCBP.
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3.6.2 Exceptions

3.6.2.1 Eligibility

The CHCBP has unique eligibility requirements as contained in paragraph 3.1.

3.6.2.2 Non-Availability Statements (NAS) and Use of MTFs

3.6.2.2.1 CHCBP purchasers are not required to obtain a NAS.

3.6.2.2.2 CHCBP purchasers are not eligible to receive care at MTFs except in a medical 
emergency. Should emergency MTF care be required, payment may be made to the MTF as an 
authorized provider.

3.6.2.3 Beneficiary Liability

3.6.2.3.1 For purposes of CHCBP deductible and cost-sharing requirements, and catastrophic 
cap limits, amounts applicable to the category of beneficiary (active duty or retired) to which the 
CHCBP beneficiary’s sponsor last belonged shall continue to apply. Because separating active duty 
members were not eligible for TRICARE Standard, amounts applicable to family members of active 
duty members shall apply to this category of beneficiary.

3.6.2.3.2 Active duty cost-shares shall apply to emancipated children and family members 
placed in legal custody whose sponsor is an active duty member at the time of application. If the 
sponsor retires during the period of coverage of the emancipated child or family member placed in 
legal custody, retirees’ cost-shares shall apply to the beneficiary as of the date of retirement of the 
sponsor.

3.6.2.3.3 Former spouses shall pay retiree cost-shares the same as under TRICARE.

3.6.2.3.4 Deductible and cost-sharing amounts for the CHCBP must be met independent of 
TRICARE deductible and cost-sharing amounts. Any deductible and cost-sharing amounts 
previously paid under TRICARE cannot be carried over to the CHCBP CC&D. Similarly, CHCBP cost-
shares and deductibles do not carry over to a TRICARE plan should the beneficiary regain TRICARE 
eligibility except for the purchase of retroactive TYA coverage (see the TRICARE Operations Manual 
(TOM), Chapter 25). The CHCBP contractor and the pharmacy contractor shall have an automated 
process to monitor CHCBP CC&D totals for accurately calculating deductible and cost-share 
amounts. See the TOM, Chapter 23, Section 3, for details.

3.6.2.3.5 A dependent spouse who is Medicare-eligible and is also covered under TRICARE for 
Life (TFL), and who then divorces their sponsor, is eligible to purchase CHCBP if they otherwise 
meet CHCBP requirements (including requirements to remain unmarried and not otherwise be 
eligible for TRICARE as a 20/20/20 or 20/20/15 former spouse). In such circumstances CHCBP is a 
second payor to Medicare.
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3.7 Premiums

3.7.1 Rates

Premium rates are established by the Assistant Secretary of Defense (Health Affairs) 
(ASD(HA)) for two rate groups--individual and family. The rates are based on Federal Employee 
Health Benefit Program (FEHBP) employee and agency contributions required for a comparable 
health benefits plan, plus an administrative fee. The administrative fee, not to exceed 10% of the 
basic premium amount, is determined based on actual expected administrative costs for 
administration of the CHCBP. Premium rates may be updated annually and will be published when 
updated. 

3.7.1.1 Rate Groups

3.7.1.2 Members or former members must select their rate group at the time they apply--either 
individual or family. If the member or former member purchases family coverage, family members 
cannot purchase self-only coverage. Otherwise, all other CHCBP purchasers must select the 
individual option.

3.7.1.3 Changing Rate Groups

Only the member or former member identified in Figure 10.4.1-1 is eligible to change rate 
groups.

3.7.1.3.1 Family to Individual. After purchasing coverage, the member or former member may 
change from family to individual at any time by notifying the contractor in writing. At that point, 
only the member or former member can be covered under CHCBP.

3.7.1.3.2 Individual to Family. Changes from individual to family may be made by the member 
or former member when one of the following qualifying events has occurred:

• The birth of a child;

• Marriage of the member or former member;

• Legal adoption of a child;

• Placement by a court of a child as a legal ward in the member’s or former 
member’s home; or

• A child is no longer eligible to purchase TYA coverage.

3.7.1.3.3 If one of the above qualifying events has occurred, the member or former member 
may change his/her coverage from individual to family, effective the date of the qualifying event, if:

• The qualifying event occurred after the initial purchase of CHCBP coverage;
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• The member or former member sends a written request to the contractor no later 
than (NLT) 60 days from the date of the qualifying event (date of birth (DOB), date 
of marriage, etc.);

• The written request includes documentation of the qualifying event (a copy of 
the birth certificate, etc.) and the necessary additional premium. Premiums are to 
be prorated based upon the days of each type of coverage.

3.7.2 Payments

3.7.2.1 Premiums must be paid quarterly to the contractor NLT 30 days after the start of the 
coverage quarter.

3.7.2.2 Failure to make a premium payment as required will result in denial of continued CHCBP 
coverage and denial of payment for any services provided on or after the first day of the coverage 
quarter for which the premium payment was not paid. Beneficiaries denied coverage due to lack of 
premium payments will be locked out of the CHCBP as of the paid-through coverage end date, and 
will not be permitted to re-enroll.

4.0 EFFECTIVE DATES

4.1 October 1, 1994.

4.2 The effective coverage date for former beneficiaries not previously eligible to purchase 
CHCBP coverage before the NDAA for FY 2008, is no earlier than October 16, 2011.

- END -
8 C-97, September 11, 2013
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