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SUMMARY OF CHANGES

CHAPTER 1

1. Section 7.1, page 2. In paragraph II., reworded paragraph to clarify 
preauthorization requirements for TDEFIC claims.

CHAPTER 7

2. Section 3.5, page 4. In paragraph IV., reworded paragraph to clarify 
preauthorization requirements for TDEFIC claims.

3. Section 3.6, page 4. In paragraph VI., added language to clarify preauthorization 
requirements for TDEFIC claims.
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TRICARE POLICY MANUAL 6010.54-M, AUGUST 1, 2002
ADMINISTRATIVE

C-57, May 23, 2007

CHAPTER 1
SECTION 7.1

SPECIAL AUTHORIZATION REQUIREMENTS

ISSUE DATE: August 4, 1988
AUTHORITY: 32 CFR 199.4(a)(12), 32 CFR 199.5(h)(3) and 32 CFR 199.15(b)(4) 

I. POLICY

Unless otherwise specifically excepted, the adjudication of the following types of care is 
subject to the following authorization requirements:

A. Adjunctive dental care must be preauthorized.

B. Dental anesthesia and institutional benefit must be preauthorized. See Chapter 8, 
Section 13.2, paragraph II.E.

C. Extended Care Health Option (ECHO) benefits must be authorized in accordance 
with Chapter 9, Section 4.1.

D. Effective October 1, 1991, preadmission and continued stay authorization is required 
before nonemergency inpatient mental health services may be cost-shared (includes 
Residential Treatment Center care and alcoholism detoxification and rehabilitation). Effective 
September 29, 1993, preadmission and continued stay authorization is also required for all 
care in a partial hospitalization program.

E. Effective November 18, 1991, psychoanalysis must be preauthorized.

F. The Executive Director, TMA, or designee, may require preauthorization of 
admission to inpatient facilities.

G. Organ and stem cell transplants are required to be preauthorized. For organ and stem 
cell transplants, the preauthorization shall remain in effect as long as the beneficiary 
continues to meet the specific transplant criteria set forth in this Policy Manual, or until the 
approved transplant occurs.

H. Each TRICARE Regional Managed Care Support (MCS) contractor may require 
additional care authorizations not identified in this section. Such authorization requirements 
may differ between regions. Beneficiaries and providers are responsible for contacting their 
contractor for a listing of additional regional authorization requirements.

NOTE: When a beneficiary has “other insurance” that provides primary coverage, 
preauthorization requirements in paragraph I.H. will not apply. Any medically necessary 
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reviews the MCS contractor believes are necessary, to act as a secondary payor, shall be 
performed on a retrospective basis. The conditions for applying this exception are the same 
as applied to the NAS exception in Chapter 1, Section 6.1, paragraph III.A.

I. Provider payments are reduced for the failure to comply with the preauthorization 
requirements for certain types of care. See the TRICARE Reimbursement Manual, Chapter 1, 
Section 28.

II. EXCEPTION

For Dual Eligible beneficiaries, these requirements apply when TRICARE is primary 
payer. As secondary payer, TRICARE will rely on and not replicate Medicare’s determination 
of medical necessity and appropriateness in all circumstances where Medicare is primary 
payer. In the event that TRICARE is primary payer for these services and preauthorization 
was not obtained, the contractor will obtain the necessary information and perform a 
retrospective review.

- END -

C-90, September 29, 2008
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c. Specific evidence has been presented to explain the factors that interfered with 
further treatment progress during the period of the benefit limit.

d. The waiver request includes specific time frames and a specific plan of 
treatment which will complete the course of treatment.

4. The request for preauthorization must be received by the contractor prior to the 
planned admission. In general, the decision regarding preauthorization shall be made within 
one business day of receipt of a request for preauthorization, and shall be followed with 
written confirmation. In the case of an authorization issued after an admission resulting from 
approval of a request made prior to the admission, the effective date of the certification shall 
be the date of the receipt of the request. If the request on which the approved authorization is 
based was made after the admission (and the case was not an emergency admission), the 
effective date of the authorization shall still be the date of receipt of the request. The 
contractor may grant an exception to the requirement for preauthorization if the services 
otherwise would be payable except for the failure to obtain preauthorization. 

5. Preadmission authorization is required even when the beneficiary has other 
health insurance because the statutory requirement is applicable to every case in which 
payment is sought, regardless of whether it is first payer or second payer basis.

C. Payment Responsibility

1. Any inpatient mental health care obtained without requesting preadmission 
authorization or rendered in excess of the 30/45 day limit (or beyond the DRG long-stay 
outlier) without following concurrent review requirements, in which the services are 
determined excluded by reason of being not medically necessary, is not the responsibility of 
the patient or the patient’s family until:

a. Receipt of written notification by a contractor that the services are not 
authorized; or

b. Signing of a written statement from the provider which specifically identifies 
the services which will not be reimbursed. The beneficiary must agree, in writing, to 
personally pay for the non-reimbursable services. General statements, such as those signed at 
admission, do not qualify.

2. If a request for waiver is filed and the waiver is not granted by the contractor 
benefits will only be allowed for the period of care authorized.

D. Concurrent Review. Concurrent review of the necessity for continued stay will be 
conducted. For care provided under the DRG-based payment system, concurrent review will 
be conducted only when the care falls under the DRG long-stay outlier. The criteria for 
concurrent review shall be those set forth in paragraph III.B. In applying those criteria in the 
context of concurrent review, special emphasis is placed on evaluating the progress being 
made in the active clinical treatment being provided and on developing/refining appropriate 

C-81, June 30, 2008
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discharge plans. In general, the decision regarding concurrent review shall be made within 
one business day of the review, and shall be followed with written confirmation.

E. For purposes of counting day limits, a move from one facility to another facility can 
be considered a transfer when documentation establishes that coordination for the move 
existed between two like facilities for the purpose of ensuring continued treatment of the 
condition requiring the original admission. Under these circumstances, the admission to a 
new facility would be considered a continuous uninterrupted episode of care. If the 
documentation does not establish that coordination for the move existed between the two 
facilities, then the intent to transfer cannot be established and the move should be considered 
a discharge.

IV. EXCEPTION

For Dual Eligible beneficiaries, these requirements apply when TRICARE is primary 
payer. As secondary payer, TRICARE will rely on and not replicate Medicare’s determination 
of medical necessity and appropriateness in all circumstances where Medicare is primary 
payer. In the event that TRICARE is primary payer for these services and preauthorization 
was not obtained, the contractor will obtain the necessary information and perform a 
retrospective review.

- END -

C-90, September 29, 2008
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1. Any care in a psychiatric partial hospitalization program obtained without 
requesting preadmission authorization or rendered in excess of the 60-day limit without 
following concurrent review requirements, in which the services are determined excluded by 
reason of being not medically necessary, is not the financial responsibility of the patient or the 
patient’s family until:

a. Receipt of written notification from a contractor that the services are not 
authorized; or

b. Signing of a written statement from the provider which specifically identifies 
the services which will not be reimbursed. The beneficiary must agree, in writing, to 
personally pay for the non-reimbursable services. General statements, such as those signed at 
admission, do not qualify.

2. If a request for waiver is filed and the waiver is not granted, benefits will only be 
allowed for the period of care authorized by the Contractor.

B. For purposes of counting day limits, a move from one facility to another facility can 
be considered a transfer when documentation establishes that coordination for the move 
existed between two like facilities for the purpose of ensuring continued treatment of the 
condition requiring the original admission. Under these circumstances, the admission to a 
new facility would be considered a continuous uninterrupted episode of care. If the 
documentation does not establish that coordination for the move existed between the two 
facilities, then the intent to transfer cannot be established and the move should be considered 
a discharge.

V. EXCEPTIONS

Waiver of the 60-day psychiatric partial hospitalization limit. The purpose of partial 
hospitalization is to provide an appropriate setting for crisis stabilization, treatment of 
partially stabilized mental health disorders, and as a transition from an inpatient program 
when medically necessary to avoid a serious deterioration in functioning within the context 
of a time-limited, ambulatory, active treatment program that offers therapeutically intensive, 
coordinated, and structured clinical services within a stable therapeutic environment. There 
is a regulatory presumption against the appropriateness of partial hospitalization in excess of 
60 days. However, a waiver may be authorized through the contractor and payment allowed 
for care beyond the 60-day limit in certain circumstances.

A. The criteria for waiver are set forth in POLICY, above. In applying these criteria in the 
context of a waiver request review, special emphasis is placed on determining whether 
additional days of partial hospitalization are medically/psychologically necessary to 
complete essential elements of the treatment plan prior to discharge. Consideration is also 
given in cases in which a patient exhibits well-documented new symptoms or maladaptive 
behaviors which have appeared in the partial hospitalization setting requiring significant 
revisions to the treatment plan.

B. The clinician responsible for the patient’s care is responsible for documenting the 
need for additional days and must establish an estimated length of stay beyond the date of 
the 60-day limit. There must be evidence of a coherent and specific plan for assessment, 
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intervention and reassessment that reasonably can be accomplished within the time frame of 
the additional days of coverage requested under the waiver provisions.

C. For patients in care at the time the partial hospitalization program limit is reached, a 
waiver must be granted prior to the limit. The contractor will handle the waiver requirement 
by asking for additional information during continued stay reviews. For patients being 
readmitted after having received 60 days in the fiscal year, the waiver review will be 
conducted at the time of the preadmission authorization.

VI. EXCEPTION

Effective October 1, 2003, TRICARE’s preadmission and continued stay authorization is 
not required for inpatient mental health care for Medicare-TRICARE dual eligibles for the 
period when Medicare is primary payer and has authorized the care. In the event that 
TRICARE is primary payer for these services and preauthorization was not obtained, the 
contractor shall obtain the necessary information and perform a retrospective review.

- END -

C-90, September 29, 2008




