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SURGERY
ISSUE DATE: August 26, 1985
AUTHORITY: 32 CFR 199.4(c)(2)(i), (c)(2)(ii), (c)(3)(i), (c)(3)(iii), and (c)(3)(iv) 

I. APPLICABILITY

Paragraphs III.A. through G. apply to reimbursement of services provided by network 
and non-network providers. Paragraphs III.H. and I. apply only to non-network providers.

II. ISSUE

How is surgery to be reimbursed?

III. POLICY

A. Multiple Surgery and Discounting Reimbursement.

1. The following rules are to be followed whenever there is a terminated procedure 
or more than one surgical procedure performed during the same operative or outpatient 
session. This applies to those facilities that are exempt from the hospital Outpatient 
Prospective Payment System (OPPS) and for claims submitted by individual professional 
providers for services rendered on or after May 1, 2009 (implementation of OPPS):

a. Discounting for Multiple Procedures.

(1) When more than one surgical procedure code subject to discounting (see 
Chapter 13, Section 3) is performed during a single operative or outpatient session, TRICARE 
will reimburse the full payment and the beneficiary will pay the cost-share/copayment for 
the procedure having the highest payment rate.

(2) Fifty percent (50%) of the usual payment amount and beneficiary 
copayment/cost-share amount will be paid for all other procedures subject to discounting 
(see Chapter 13, Section 3) performed during the same operative or outpatient session to 
reflect the savings associated with having to prepare the patient only once and the 
incremental costs associated with anesthesia, operating and recovery room use, and other 
services required for the second and subsequent procedures.

(a) The reduced payment would apply only to the surgical procedure 
with the lower payment rate.
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(b) The reduced payment for multiple procedures would apply to 
both the beneficiary copayment/cost-share and the TRICARE payment.

NOTE: Certain codes are considered an add-on or modifier 51 exempt 
procedure for non-OPPS professional and facility claims, which should not apply a reduction 
as a secondary procedure. These codes should not be subject to OPPS discounting reduction 
defined in Chapter 13, Section 3. The source for these codes is the American Medical 
Association (AMA) Current Procedural Terminology (CPT) guide.

b. Discounting for Bilateral Procedures.

NOTE: Bilateral codes can be surgical and non-surgical.

(1) Following are the different categories/classifications of bilateral 
procedures:

(a) Conditional bilateral (i.e., procedure is considered bilateral if the 
modifier 50 is present).

(b) Inherent bilateral (i.e., procedure in and of itself is bilateral).

(c) Independent bilateral (i.e., procedure is considered bilateral if the 
modifier 50 is present, but full payment should be made for each procedure (e.g., certain 
radiological procedures).

(2) Terminated bilateral procedures or terminated procedures with units 
greater than one should not occur. Line items with terminated bilateral procedures or 
terminated procedures with units greater than one are denied.

(3) Inherent bilateral procedures will be treated as a non-bilateral procedure 
since the bilateralism of the procedure is encompassed in the code.

(4) The above bilateral procedures will be discounted based on the 
application of discounting formulas appearing in Chapter 13, Section 3, paragraph 
III.A.5.c.(6) and (7).

c. Modifiers for Discounting Terminated Surgical Procedures.

(1) Industry standard modifiers may be billed on outpatient hospital or 
individual professional claims to further define the procedure code or indicate that certain 
reimbursement situations may apply to the billing. Recognition and utilization of modifiers 
are essential for ensuring accurate processing and payment of these claim types.

(2) Industry standard modifiers are used to identify surgical procedures 
which have been terminated prior to and after the delivery of anesthesia.

(a) Modifiers 52 and 73 are used to identify a surgical procedure that is 
terminated prior to the delivery of anesthesia and is reimbursed at 50% of the allowable; i.e., 
the Ambulatory Surgery Center (ASC) tier rate, the Ambulatory Payment Classification 
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(APC) allowable amount for OPPS claims, or the CHAMPUS Maximum Allowable Charge 
(CMAC) for individual professional providers.

(b) Modifiers 53 and 74 are used for terminated surgical procedures 
after delivery of anesthesia which are reimbursed at 100% of the appropriated allowable 
amounts referenced above.

2. Exceptions to the above policy prior to implementation of the hospital OPPS, are:

a. If the multiple surgical procedures involve the fingers or toes, benefits for the 
third and subsequent procedures are to be limited to 25% to the prevailing charge.

b. Incidental procedures. No reimbursement is to be made for an incidental 
procedure.

3. Separate payment is not made for incidental procedures. The payment for those 
procedures are packaged within the primary procedure with which they are normally 
associated.

4. Data which is distorted because of these multiple surgery procedures (e.g., where 
the sum of the charges is applied to the single major procedure) must not be entered into the 
data base used to develop allowable charge profiles.

5. The OPPS inpatient only list shall apply to OPPS, non-OPPs, and professional 
providers. Refer to Chapter 13, Section 2, paragraph III.D. The inpatient only list is available 
on TMA’s web site at http://www.tricare.mil/inpatientprocedures.

B. Multiple Primary Surgeons. When more than one surgeon acts as a primary surgeon 
for multiple procedures during the same operative session, the services of each may be 
covered.

C. Assistant Surgeons. See Chapter 1, Section 17.

D. Pre-Operative Care. Pre-operative care rendered in a hospital when the admission is 
expressly for the surgery is normally included in the global surgery charge. The admitting 
history and physical is included in the global package. This also applies to routine 
examinations in the surgeon’s office where such examination is performed to assess the 
beneficiary’s suitability for the subsequent surgery.

E. Post-Operative Care. All services provided by the surgeon for post-operative 
complications (e.g., replacing stitches, servicing infected wounds) are included in the global 
package if they do not require additional trips to the operating room. All visits with the 
primary surgeon during the 90 day period following major surgery are included in the global 
package.

NOTE: This rule does not apply if the visit is for a problem unrelated to the diagnosis for 
which the surgery was performed or is for an added course of treatment other than the 
normal recovery from surgery. For example, if after surgery for cancer, the physician who 
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performed the surgery subsequently administers chemotherapy services, these services are 
not part of the global surgery package.

F. Re-Operations for Complications. All medically necessary return trips to the 
operating room, for any reason and without regard to fault, are covered.

G. Global Surgery for Major Surgical Procedures. Physicians who perform the entire 
global package which includes the surgery and the pre- and post-operative care should bill 
for their services with the appropriate CPT code only. Do not bill separately for visits or other 
services included in this global package. The global period for a major surgery includes the 
day of surgery. The pre-operative period is the first day immediately before the day of 
surgery. The post-operative period is the 90 days immediately following the day of surgery. If 
the patient is returned to surgery for complications on another day, the post-operative period 
is 90 days immediately after the last operation.

H. Second Opinion.

1. Claims for patient-initiated, second-physician opinions pertaining to the medical 
need for surgery may be paid. Payment may be made for the history and examination of the 
patient as well as any other covered diagnostic services required in order for the physician to 
properly evaluate the patient’s condition and render a professional opinion on the medical 
need for surgery.

2. In the event that the recommendations of the first and second physician differ 
regarding the medical need for such surgery, a claim for a patient-initiated opinion from a 
third physician is also reimbursable. Such claims are payable even though the beneficiary has 
the surgery performed against the recommendation of the second (or third) physician.

I. In-Office Surgery. Charges for a surgical suite in an individual professional provider’s 
office, including charges for services rendered by other than the individual professional 
provider performing the surgery and items directly related to the use of the surgical suite, 
may not be cost-shared unless the suite is an approved ambulatory surgery center.

J. On May 1, 2009 (implementation of OPPS), surgical procedures will be discounted in 
accordance with the provisions outlined in Chapter 13, Section 3, paragraph III.A.5.b. and c. 
Multiple discounting will not be applied to the following CPT1 procedure codes for 
venipucture, fetal monitoring and collection of blood specimens; 36400-36416, 36591, 36592, 
59020, 59025, 59050, and 59051.

- END -

1 CPT only © 2006 American Medical Association (or such other date of publication of CPT). All Rights Reserved.
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