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procedure code modifiers, and changes the default code for reporting observation stay 
services. 

EFFECTIVE DATE: As indicated, otherwise upon direction of the Contracting Officer. 

IMPLEMENTATION DATE: Upon direction of the Contracting Officer. 

This change is made in conjunction with Aug 2002 TRM, Change No.1 52, and Aug 2002 
TSM, Change No. 95. 

Oh" 17· ,7~ 'M' 
Ann N. Fazzini 
Chief, Medical Benefits and 
Reimbursement Branch 

ATTACHMENT(S): 2 PAGE(S) 
DISTRIBUTION: 6010.54-M 

WHEN PRESCRIBED ACTION HAS BEEN TAKEN, FILE THIS TRANSMITIAL WITH BASIC DOCUMENT. 



CHANGE 157
6010.54-M
MAY 17, 2012

2

REMOVE PAGE(S) INSERT PAGE(S)

CHAPTER 2

Section 3.3, pages 1 and 2 Section 3.3, pages 1 and 2



1

TRICARE POLICY MANUAL 6010.54-M, AUGUST 1, 2002
EVALUATION AND MANAGEMENT

C-157, May 17, 2012

CHAPTER 2
SECTION 3.3

OUTPATIENT OBSERVATION STAYS

ISSUE DATE: July 8, 1998
AUTHORITY: 32 CFR 199.4(c)(2)(iv) 

I. CPT1 PROCEDURE CODES

99217, 99218 - 99220

II. HCPCS CODES

Upon implementation of the Outpatient Prospective Payment System (OPPS): G0378, 
G0379

III. DESCRIPTION

Outpatient observation stays are those services furnished by a hospital on a hospital’s 
premises, including the use of a bed and periodic monitoring by a hospital’s nursing or other 
staff, which are reasonable and necessary to evaluate an outpatient’s condition or determine 
the need for a possible admission to the hospital as an inpatient. Such services are provided 
when ordered by a physician or another individual authorized by State licensure law and 
hospital staff bylaws to admit patients to the hospital or to order outpatient tests.

IV. POLICY

A. A person is considered a hospital inpatient if formally admitted as an inpatient with 
the expectation that he or she will remain at least overnight. When a hospital places a patient 
under observation, but has not formally admitted him or her as an inpatient, the patient 
initially is treated as an outpatient to determine the need for further treatment or for 
inpatient admission.

B. For observation stays before May 1, 2009 (implementation of OPPS) and thereafter for 
observation stays in non-OPPS facilities, the following provisions apply:

1. Cost-sharing of observation services, subsequent to ambulatory surgery 
reimbursement under the prospective ambulatory group payment, is covered if determined 
that placement on observation is medically necessary.

1 CPT only © 2006 American Medical Association (or such other date of publication of CPT). All Rights Reserved.
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2. Cost-sharing of outpatient observation services is covered following care 
provided in an emergency setting.

3. Cost-sharing at the observation level or outpatient level should be considered for 
inpatient denials when the services rendered are medically necessary, but provided at an 
inappropriate level of care.

4. Cost-sharing of outpatient mental health observation is covered.

5. Up to 48 hours of outpatient observation services may be cost-shared. 
Observation hours exceeding 48 shall be denied.

6. Time spent in a recovery room following surgery should not be included in the 23 
hour limit.

7. The time of admission to an observation bed is counted as the first hour of 
observation and is rounded to the nearest hour. The total number of hours of observation 
should be indicated on one line in the units field on the CMS 1450 UB-04 claim form. If the 
patient has more than 23 hours of observation show all hours of services provided in the 
units field.

8. Outpatient observation services are billed using the revenue code 0762 with the 
description listed as Observation Services. This code includes room and board services.

9. Up to 48 hours is considered one stay and will cost-share/co-pay one time per 
claim.

C. For observation stays on or after May 1, 2009 (implementation of OPPS), the 
following provisions apply:

1. Outpatient observation stays are separately payable when certain conditions are 
met for maternity patients. Reference the TRICARE Reimbursement Manual (TRM), Chapter 
13, Section 2, paragraph III.H. for those specific conditions that must be met in order to 
receive separate payment under the hospital OPPS for maternity observation stays.

2. All other observation stays will be packaged under the primary procedure for 
payment. Hospitals are to report these observation charges under revenue code 0762 - 
“Observation Room”, and HCPCS code G0378. The above packaging requirement is specific 
for observation stays reimbursed under the OPPS. 

D. A separate authorization for outpatient observation is not required.

E. Prime enrollees who receive emergency care as an outpatient observation stay must 
report their admission within 72 hours to the contractor.

- END -
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