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TRICARE POLICY MANUAL 6010.54-M, AUGUST 1, 2002
PROVIDERS

C-145, August 22, 2011

CHAPTER 11
SECTION 1.2

INSTITUTIONAL PROVIDER, INDIVIDUAL PROVIDER, AND OTHER 
NON-INSTITUTIONAL PROVIDER PARTICIPATION

ISSUE DATE:
AUTHORITY: 32 CFR 199.6; Section 707-NDAA 02

I. DESCRIPTION

Institutional providers (U.S.C., Section 1079(j) of Title 10), in order to be authorized 
providers under TRICARE must be participating providers. Individual and other non-
institutional providers, that are not participating providers, may elect to participate on a 
claim basis. All individual and other non-institutional providers either operating in or 
outside an institutional provider who are nonparticipating providers are subject to the 
TRICARE balance-billing limit.

II. BACKGROUND

Per 32 CFR 199.6(b), institutional providers must participate on all claims. In most cases 
(except for providers under Diagnosis Related Groups (DRGs), Outpatient Prospective 
Payment System (OPPS), and the inpatient mental health per diem payment system), a 
participation agreement is required. By definition, participating providers whether 
institutional providers, individual providers, or other non-institutional providers, agree to 
accept the TRICARE payment as full payment for the care services or supplies. Individual 
providers and other non-institutional providers that are not participating providers are 
limited to the amount they can collect from the beneficiary. This limit is the same as 
Medicare’s limiting charge.

III. POLICY

A. All institutional providers must participate under TRICARE to be authorized 
providers. Participation agreements are required unless the provider comes under the 
TRICARE DRG, TRICARE OPPS, or inpatient mental health reimbursement systems. 
TRICARE payments to institutional providers are complete payments. No additional 
payments shall be billed to the beneficiary except for any required beneficiary deductible and 
copayment amounts.

B. Individual providers including providers salaried or under contract by an 
institutional provider, e.g., hospital, and other non-institutional providers, e.g., Ambulatory 
Surgical Centers (ASCs), independent laboratories, suppliers of portable x-ray services, 
ambulance companies, medical equipment firms and medical supply firms, and 
mammography suppliers, etc. who are not participating providers may not balance bill a 
beneficiary an amount that exceeds the applicable balance billing limit. The balance-billing 
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limit shall be the same percentage (115%) as the Medicare limiting charge percentage for 
nonparticipating practitioners and suppliers. This means that the individual provider or non-
institutional provider is required to accept the lower of the billed charge or 115% of the 
TRICARE allowable amount. No additional payments shall be billed to the beneficiary 
except for any required beneficiary deductible and copayment amounts.

C. All network providers must be Medicare participating providers. For the purposes of 
TRICARE, “Medicare participating” is interpreted to mean participation on a claim-by-claim 
basis. Participation on a claim-by-claim basis means that while network providers must 
agree to participate with Medicare on all claims that involve a TRICARE beneficiary (dual-
eligible claims), they are not required to enter into a participation agreement with Medicare 
(individual and other non-institutional providers are NOT required to sign a Centers for 
Medicare and Medicaid Services (CMS) 460 Form) as a prerequisite to joining a TRICARE 
network. The requirement for Medicare participation applies only to providers that are 
recognized under Medicare and eligible to participate with Medicare. This does not mean 
that a TRICARE-authorized provider not recognized under Medicare is exempt from joining 
a TRICARE network; it simply means that such a provider is exempt from the Medicare 
participation requirement.

IV. EFFECTIVE DATE August 1, 2003.

- END -
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