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TRICARE POLICY MANUAL 6010.54-M, AUGUST 1, 2002
ADMINISTRATIVE

C-142, June 24, 2011

CHAPTER 1
SECTION 7.1

SPECIAL AUTHORIZATION REQUIREMENTS

ISSUE DATE: August 4, 1988
AUTHORITY: 32 CFR 199.4(a)(12), 32 CFR 199.5(h)(3) and 32 CFR 199.15(b)(4) 

I. POLICY

Unless otherwise specifically excepted, the adjudication of the following types of care is 
subject to the following authorization requirements:

A. Adjunctive dental care must be preauthorized.

B. Dental anesthesia and institutional benefit must be preauthorized. See Chapter 8, 
Section 13.2, paragraph II.E.

C. Extended Care Health Option (ECHO) benefits must be authorized in accordance 
with Chapter 9, Section 4.1.

D. Effective October 1, 1991, preadmission and continued stay authorization is required 
before nonemergency inpatient mental health services may be cost-shared (includes 
Residential Treatment Center (RTC) care and alcoholism detoxification and rehabilitation). 
Effective September 29, 1993, preadmission and continued stay authorization is also required 
for all care in a Partial Hospitalization Program (PHP).

E. Effective November 18, 1991, psychoanalysis must be preauthorized.

F. The Executive Director, TRICARE Management Activity (TMA), or designee, may 
require preauthorization of admission to inpatient facilities.

G. Organ and stem cell transplants are required to be preauthorized. For organ and stem 
cell transplants, the preauthorization shall remain in effect as long as the beneficiary 
continues to meet the specific transplant criteria set forth in this Policy Manual, or until the 
approved transplant occurs.

H. Effective for dates of service June 1, 2010, Skilled Nursing Facility (SNF) care received 
in the U.S. and U.S. territories must be preauthorized for TRICARE dual eligible 
beneficiaries. The TRICARE Dual Eligible Fiscal Intermediary Contract (TDEFIC) contractor 
will preauthorize SNF care beginning on day 101, when TRICARE becomes primary payer. 
For those beneficiaries inpatient on the effective date, a preauthorization will be required 
August 1, 2010. See the TRICARE Operations Manual (TOM), Chapter 7, Section 2 and the 
TRICARE Reimbursement Manual (TRM), Chapter 8, Section 2.
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I. Each TRICARE Regional Managed Care Support Contractor (MCSC) may require 
additional care authorizations not identified in this section. Such authorization requirements 
may differ between regions. Beneficiaries and providers are responsible for contacting their 
contractor for a listing of additional regional authorization requirements.

NOTE: When a beneficiary has “other insurance” that provides primary coverage, 
preauthorization requirements in paragraph I.I. will not apply. Any medically necessary 
reviews the MCSC believes are necessary, to act as a secondary payor, shall be performed on 
a retrospective basis. The conditions for applying this exception are the same as applied to 
the Non-Availability Statement (NAS) exception in Chapter 1, Section 6.1, paragraph III.A.

J. Provider payments are reduced for the failure to comply with the preauthorization 
requirements for certain types of care. See the TRM, Chapter 1, Section 28.

II. EXCEPTIONS

A. For Dual Eligible beneficiaries, these requirements apply when TRICARE is primary 
payer. As secondary payer, TRICARE will rely on and not replicate Medicare’s determination 
of medical necessity and appropriateness in all circumstances where Medicare is primary 
payer. In the event that TRICARE is primary payer for these services and preauthorization 
was not obtained, the contractor will obtain the necessary information and perform a 
retrospective review.

B. The requirement that a TRICARE Prime enrollee obtain a referral/authorization from 
their Primary Care Manager (PCM) to receive the H1N1 immunization from a non-network, 
TRICARE-authorized provider has been temporarily waived from October 1, 2009 to May 1, 
2010. During this period, Prime enrollees may obtain the H1N1 immunization from a non-
network TRICARE-authorized provider without prior authorization or PCM referral. Point 
Of Service (POS) cost-shares normally associated with non-referred care obtained by Prime 
enrollees from non-network providers without appropriate authorization will not apply 
during this period.

- END -

C-142, June 24, 2011
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TRICARE POLICY MANUAL 6010.54-M, AUGUST 1, 2002
TRICARE OVERSEAS PROGRAM (TOP)

C-97, June 11, 2009

CHAPTER 12
SECTION 8.1

AUTHORIZATION REQUIREMENTS

ISSUE DATE:
AUTHORITY: 32 CFR 199.17

I. POLICY

Each TOP TRICARE Area Office (TAO) Director may require authorizations. Such 
authorization requirements may differ between TOP regions. Beneficiaries and providers are 
responsible for contacting their TOP TAO Director or Health Care Finder (HCF) for a listing 
of TOP regional authorization requirements. Unless otherwise specifically excluded in this 
chapter, the adjudication of the following types of care requires TOP authorization/
preauthorization.

A. Overseas Extended Care Health Option (ECHO) benefits must be authorized by the 
TOP TAO Director or designee, prior to receiving the ECHO benefit.

B. TOP non-enrollees do not require pre-authorization/authorization for care except for 
non-emergent inpatient mental health services (pre-admission and continued stay).

C. TOP Prime enrollees (other than TGRO/TPRC) are required to obtain authorization 
for care rendered in the following countries: Belgium, Germany, Guam, Iceland, Italy, Japan, 
Korea, Portugal (Azores), Spain, Turkey and the United Kingdom. Determination of overseas 
countries requiring authorization for care will be made by the appropriate overseas TAO 
Director or designee.

D. TOP Active Duty Service Member (ADSM) urgent/emergent care received in the 
continental United States (CONUS) does not require authorization. Authorization is required 
for all non-emergent/urgent care received in CONUS, including non-emergent/urgent 
inpatient mental health care. TOP ADSM claims for non-emergent/urgent care obtained in 
CONUS should only be paid when accompanied by the appropriate payment authorization 
forms (SF1034 or NAVMED6320/10).

E. TOP enrolled Active Duty Family Members (ADFMs) are not required to obtain 
authorization for CONUS non-emergent/non-urgent care except for CONUS non-emergent/
urgent inpatient mental health care.

F. For TOP Prime ADFMs and TOP Standard beneficiaries, CONUS non-emergent 
inpatient mental health pre-authorizations/authorizations will be performed by the mental 
health review contractor. Claims for drugs, radiological diagnostics (excluding Magnetic 
Resonance Imaging (MRI) and Positron Emission Tomography (PET) scans), and ancillary 
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services obtained from OCONUS providers are exempt from the TOP authorization 
requirements.

G. TRICARE Global Remote Overseas (TGRO) and TRICARE Puerto Rico Contract 
(TPRC) healthcare contractor claims do not require authorization by the overseas claims 
processing contractor responsible for processing overseas claims.

H. Effective for dates of service June 1, 2010, Skilled Nursing Facility (SNF) care received 
in the U.S. and U.S. territories must be preauthorized for TRICARE dual eligible 
beneficiaries. The dual eligible contractor will preauthorize SNF care beginning on day 101, 
when TRICARE becomes primary payer.

- END -

C-142, June 24, 2011
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TRICARE POLICY MANUAL 6010.54-M, AUGUST 1, 2002
TRICARE OVERSEAS PROGRAM (TOP)

C-142, June 24, 2011

CHAPTER 12
SECTION 10.1

PAYMENT POLICY

ISSUE DATE:
AUTHORITY: 32 CFR 199.17 

I. POLICY

A. With the exception of all hospital inpatient and professional charges in Philippines 
and Panama subject to the foreign fee schedule, Puerto Rico, and prescription drugs, 
reimbursement of all other TOP beneficiary claims for overseas health care shall be based 
upon the billed charges. (See Chapter 12, Section 11.1, TRICARE Reimbursement Manual 
(TRM), Chapter 1, Sections 34 and 35, for additional guidelines). Puerto Rico claims shall be 
reimbursed following continental United States (CONUS) reimbursement guidelines.

B. Payment of Skilled Nursing Facility (SNF) claims from Puerto Rico and the U.S. 
Territories (Guam, the U.S. Virgin Islands, and American Samoa) shall be processed as 
routine foreign claims and shall be subject to the Prospective Payment System (PPS), as 
required under Medicare in accordance with the Social Security Act. These SNFs will be 
subject to the same rules as applied to SNFs in the U.S. (see the TRM, Chapter 8):

1. Preauthorization is not a requirement for SNF care. TRICARE contractors, at their 
discretion, may conduct concurrent or retrospective review for Standard and TRICARE for 
Life (TFL) patients when TRICARE is the primary payer. The review required for the lower 
18 Resource Utilization Groups (RUGs) for services prior to October 1, 2010, and the lower 14 
RUGs for services on/after October 1, 2010, are a requirement for all TRICARE patients when 
TRICARE is primary (see TRM, Chapter 8, Section 2, paragraph IV.C.16.). There will be no 
review for Standard or TFL patients where TRICARE is the secondary payer. The existing 
referral and authorization procedures for Prime beneficiaries will remain unaffected.

2. Beneficiaries in the lower 18 or 14 RUGs depending on date of service do not 
automatically qualify for SNF coverage. These beneficiaries will be individually reviewed to 
determine whether they meet the criteria for skilled services and the need for skilled services 
(see the TRM, Chapter 8, Section 2). If these beneficiaries do not meet these criteria, the SNF 
PPS claim shall be denied.

3. The TRICARE Managed Care Support Contractor (MCSC), South Region 
(hereinafter known as “overseas claims processing contractor”), at their own discretion, may 
collect MDS assessment data per the TRM, Chapter 8, Section 2. The TOP contractor assumed 
responsibilities for all overseas claims effective September 1, 2010.
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4. The overseas claims processing contractor shall be responsible to enter into 
participation agreements with SNFs in Puerto Rico, Guam, the U.S. Virgin Islands, and 
American Samoa.

5. The overseas claims processing contractor, at their own discretion, may conduct 
any data analysis to identify aberrant SNF PPS providers or those providers who might 
inappropriately place TRICARE beneficiaries in a high RUG. The contractor shall also assist 
the TRICARE Area Office (TAO) Directors in obtaining/providing SNF data, for conducting 
any SNF PPS data analysis they deem necessary.

C. Balance billing provisions do not apply to TOP beneficiary claims for TOP overseas 
health care paid as billed.

D. For health care rendered in Puerto Rico and in the U.S., reimbursement for all TOP 
beneficiary care shall follow the TRICARE payment policies except as outlined in paragraph 
I.E.

E. Non-assigned provider claims for active duty service member (ADSM) CONUS 
health care shall be paid following normal TRICARE CONUS reimbursement rules for 
institutional and non-institutional care. The contractor shall make every effort to obtain the 
provider’s agreement to accept, as payment in full, first a rate within the 100% CHAMPUS 
Maximum Allowable Charge (CMAC) limitation and then second, a rate between 100 and 
115% of CMAC. If the latter is not feasible, the contractor shall determine the lowest 
acceptable rate that the provider will accept. The contractor shall then request a waiver of 
CMAC limitation from the TAO Director, as the designee of the Chief Operating Office 
(COO), TRICARE Management Activity (TMA), to ensure that the patient does not bear any 
out-of-pocket expense. The waiver request shall include the patient name, ADSM’s location, 
services requested (CPT-4) codes, CMAC rate, billed charge, and anticipated negotiated rate. 
The contractor must obtain approval from the TAO Director before the negotiation can be 
concluded. The contractors shall ensure that the approval payment is annotated in the 
authorization/claims processing system, and that payment is issued directly to the provider, 
unless there is information presented that the ADSM has personally paid the provider.

1. TOP ADSM who have been required by the provider to make “up front” payment 
at the time services are rendered will be required to submit a claim to the contractor with an 
explanation and proof of such payment. If the claim is payable, the contractor shall allow the 
billed amount and reimburse the ADSM for charges on the claim. After processing the claim, 
the contractor shall initiate recoupment action from the non-participating provider for any 
amount above the maximum allowed by law.

2. In no case shall a uniformed service member be subjected to “balance billing” or 
ongoing collection action by a civilian provider for emergency or authorized care. If the 
contractor becomes aware of such situations that they cannot resolve, they shall pend the file 
and forward the issue to the appropriate TAO Director. The appropriate TAO Director will 
issue an authorization to the contractor for payments in excess of CMAC or other applicable 
TRICARE payment ceilings, provided the TAO Director has requested and has been granted 
a waiver from the COO, TMA, or designee.

C-133, December 2, 2010




