
TRICARE POLICY MANUAL 6010.54-M, AUGUST 1, 2002
TRICARE OVERSEAS PROGRAM (TOP)
CHAPTER 12
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AUTHORIZATION REQUIREMENTS
ISSUE DATE:
AUTHORITY: 32 CFR 199.17

I. POLICY

Each TOP Regional Director may require authorizations. Such authorization 
requirements may differ between TOP regions. Beneficiaries and providers are responsible 
for contacting their TOP Regional Director or Health Care Finder for a listing of TOP regional 
authorization requirements. Unless otherwise specifically excluded in this chapter, the 
adjudication of the following types of care requires TOP authorization/preauthorization.

A. Program for Persons with Disabilities (PFPWD) (formerly known as Program for the 
Handicapped) must be preauthorized. The Managed Care Support Contractor (MCSC) is 
responsible for preauthorization of PFPWD benefits overseas. PFPWD benefits are not 
administered under the TGRO program.

B. TOP non-enrollees do not require pre-authorization/authorization for care except for 
stateside non-emergent inpatient mental health services (pre-admission and continued stay).

C. TOP enrollees are required to obtain authorization for care rendered in the following 
countries: Belgium, Germany, Guam, Iceland, Italy, Japan, Korea, Portugal (Azores), Spain, 
Turkey and the United Kingdom. Pre-authorizations/authorizations for overseas countries 
requiring authorization for care will be performed by the appropriate overseas Regional 
Director or designee.

D. TOP ADSM stateside care does not require authorization except for non-emergent/
urgent inpatient mental health care.

E. TOP enrolled ADFMs are not required to obtain authorization for stateside non-
emergent/non-urgent care except for stateside non-emergent/urgent inpatient mental health 
care.

F. For TOP-enrolled ADFM and TOP Standard beneficiaries, stateside non-emergent 
inpatient mental health pre-authorizations/authorizations will be performed by the MCSC 
responsible for processing overseas claims stateside mental health review contractor. 
Stateside ADSM pre-authorizations/authorizations for non-emergent/urgent inpatient 
mental health care shall be performed by Military Medical Support Office (MMSO).
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G. Overseas claims for drugs or diagnostic/ancillary services are exempt from the TOP 
authorization requirements.

H. TRICARE Global Remote Overseas (TGRO) contractor claims do not require 
authorization by the overseas MCSC responsible for processing overseas claims.

- END -
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