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TRICARE POLICY MANUAL 6010.54-M, AUGUST 1, 2002
ADMINISTRATIVE

C-57, May 23, 2007

CHAPTER 1
SECTION 7.1

SPECIAL AUTHORIZATION REQUIREMENTS

ISSUE DATE: August 4, 1988
AUTHORITY: 32 CFR 199.4(a)(12), 32 CFR 199.5(h)(3) and 32 CFR 199.15(b)(4) 

I. POLICY

Unless otherwise specifically excepted, the adjudication of the following types of care is 
subject to the following authorization requirements:

A. Adjunctive dental care must be preauthorized.

B. Dental anesthesia and institutional benefit must be preauthorized. See Chapter 8, 
Section 13.2, paragraph II.E.

C. Extended Care Health Option (ECHO) benefits must be authorized in accordance 
with Chapter 9, Section 4.1.

D. Effective October 1, 1991, preadmission and continued stay authorization is required 
before nonemergency inpatient mental health services may be cost-shared (includes 
Residential Treatment Center care and alcoholism detoxification and rehabilitation). Effective 
September 29, 1993, preadmission and continued stay authorization is also required for all 
care in a partial hospitalization program.

E. Effective November 18, 1991, psychoanalysis must be preauthorized.

F. The Executive Director, TMA, or designee, may require preauthorization of 
admission to inpatient facilities.

G. Organ and stem cell transplants are required to be preauthorized. For organ and stem 
cell transplants, the preauthorization shall remain in effect as long as the beneficiary 
continues to meet the specific transplant criteria set forth in this Policy Manual, or until the 
approved transplant occurs.

H. Each TRICARE Regional Managed Care Support (MCS) contractor may require 
additional care authorizations not identified in this section. Such authorization requirements 
may differ between regions. Beneficiaries and providers are responsible for contacting their 
contractor for a listing of additional regional authorization requirements.

NOTE: When a beneficiary has “other insurance” that provides primary coverage, 
preauthorization requirements in paragraph I.H. will not apply. Any medically necessary 
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reviews the MCS contractor believes are necessary, to act as a secondary payor, shall be 
performed on a retrospective basis. The conditions for applying this exception are the same 
as applied to the NAS exception in Chapter 1, Section 6.1, paragraph III.A.

I. Provider payments are reduced for the failure to comply with the preauthorization 
requirements for certain types of care. See the TRICARE Reimbursement Manual, Chapter 1, 
Section 28.

II. EXCEPTION

For Dual Eligible beneficiaries, these requirements apply when TRICARE is primary 
payer. As secondary payer, TRICARE will rely on and not replicate Medicare’s determination 
of medical necessity and appropriateness in all circumstances where Medicare is primary 
payer. In the event that TRICARE is primary payer for these services and preauthorization 
was not obtained, the contractor will obtain the necessary information and perform a 
retrospective review.

The requirement that a TRICARE Prime enrollee obtain a referral/authorization from 
their Primary Care Manager (PCM) to receive the H1N1 immunization from a non-network, 
TRICARE-authorized provider has been temporarily waived from October 1, 2009 to May 1, 
2010. During this period, Prime enrollees may obtain the H1N1 immunization from a non-
network TRICARE-authorized provider without prior authorization or PCM referral. Point 
Of Service (POS) cost-shares normally associated with non-referred care obtained by Prime 
enrollees from non-network providers without appropriate authorization will not apply 
during this period.

- END -

C-107, October 21, 2009




