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SECTION 8.1

DIABETES OUTPATIENT SELF-MANAGEMENT TRAINING SERVICES
ISSUE DATE:
AUTHORITY: 32 CFR 199.4 

I. HCPCS PROCEDURE CODES

G0108 - Diabetes outpatient self-management training services, individual session per 30 
minutes of training.

G0109 - Diabetes outpatient self-management training services, group session, per 
individual, per 30 minutes of training.

II. DESCRIPTION

A diabetes outpatient self-management and training service is a program that educates 
beneficiaries in the successful self-management of diabetes. The training program includes 
all three of the following criteria: education about self-monitoring of blood glucose, diet, and 
exercise; an insulin treatment plan developed specifically for the patient who is insulin-
dependent; and motivates patients to use the skills for self-management.

III. POLICY

A. Outpatient diabetes self-management and training programs are covered when the 
services are provided by:

1. An otherwise authorized individual professional provider who also meets the 
National Standards for Diabetes Self-Management Education programs recognized by the 
American Diabetes Association (ADA); or 

2. An otherwise authorized TRICARE provider who is Medicare certified to provide 
diabetes outpatient self-management training services.

B. The following medical conditions, as well as any other medical condition in which 
diabetes self management training is medically necessary, would be eligible for coverage for 
training services.

1. New onset diabetes.

2. Poor glycemic control as evidenced by a glycosylated hemoglobin (HbA1C) or 9.5 
or more in the 90 days before attending the training.
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3. A change in the treatment regimen from no diabetes medications to any diabetes 
medication, or from oral diabetes medication to insulin.

4. High risk for complications based on poor glycemic control; documented 
episodes of severe hypoglycemia or acute severe hypoglycemia occurring in the past year 
during which the beneficiary needed third party assistance for either emergency room visits 
or hospitalization.

5. High risk based on at least one of the following documented complications:

a. Lack of feeling in the foot or other foot complications such as foot ulcer or 
amputation.

b. Pre-proliferative or proliferative retinopathy or prior laser treatment of the 
eye.

c. Kidney complications related to diabetes, such as macroalbuminuria or 
elevated creatinine.

C. Benefits are cost-shared only for services related to the beneficiary. Therefore, we 
would encourage caregivers to attend the training with the beneficiary.

D. Providers should bill for their professional services using HCPCS code G0108 and 
G0109. When billing for these codes the provider must provide a copy of his/her “Certificate 
of Recognition” from the American Diabetes Association. Pricing of these Level II HCPCS 
codes will be under the allowable charge methodology per the TRICARE Reimbursement 
Manual. Once sufficient data is collected, the contractors, as part of the CMAC annual 
update, will be provided pricing information for these codes.

IV. EFFECTIVE DATE July 1, 1998.

- END -
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