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Authority: 32 CFR 199.14(a)(1)(ii)(D)(6)
Revision:

1.0 APPLICABILITY

This policy is mandatory for the reimbursement of services provided either by network or non-
network providers. However, alternative network reimbursement methodologies are permitted when 
approved by the Defense Health Agency (DHA) and specifically included in the network provider 
agreement.

2.0 DESCRIPTION

A SCH is a hospital that is designated by the Centers for Medicare and Medicaid Services (CMS) 
as an SCH and meets the applicable requirements established by 32 CFR 199.6(b)(4)(xvii).

3.0 ISSUE

How are SCHs to be reimbursed?

4.0 POLICY

4.1 Background

Under Title 10, United States Code (USC), Section 1079(j)(2), the amount to be paid to hospitals, 
Skilled Nursing Facilities (SNFs), and other institutional providers under TRICARE, “shall be determined 
to the extent practicable in accordance with the same reimbursement rules as apply to payments to 
providers of services of the same type under Medicare.”

4.2 Payment Method For Inpatient Services

4.2.1 Primary And Secondary Reimbursement Methodologies

4.2.1.1 For admissions on or after January 1, 2014, inpatient services provided by SCHs shall be 
reimbursed using a primary methodology referred to as a Cost-To-Charge Ratio (CCR) methodology. 
That is, claims shall be reimbursed by multiplying the SCH’s specific Medicare overall inpatient CCR 
obtained from the CMS Inpatient Provider Specific File (PSF) by the hospital’s billed charges. However, 
during the transition period discussed in paragraph 4.2.3, a modified CCR is used.
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4.2.1.2 Claims shall also be priced using the secondary methodology, i.e., the Diagnosis Related 
Group (DRG)-based payment methodology, for accumulation and subsequent comparison to the 
primary methodology amount at year-end.

4.2.2 Year-End Comparison

4.2.2.1 At year-end, the contractor shall compare the aggregate allowed amount under the 
primary methodology, i.e., the CCR methodology (described in paragraph 4.2.1.1 during the transition 
period) to the aggregate allowed amount for the same care under the secondary methodology, i.e., the 
DRG-based payment methodology.

4.2.2.2 In the event that the DRG allowed amount is the greater of the two calculations, the 
contractor shall reimburse the hospital the difference between the aggregate allowed amount under 
the primary cost-based methodology and what would have been allowed under the secondary DRG-
based methodology.

4.2.2.3 The comparison shall be applied at the end of the TRICARE SCH year, based on a 12 month 
period after the effective date of implementation which is January 1, 2014. The first SCH year is January 
1, 2014 to December 31, 2014.

4.2.2.4 DHA shall provide the contractor a hospital-specific capital adjustment factor in the file 
with the hospital specific CCR. The contractor shall adjust the DRG amount to include capital by 
multiplying the DRG amount by the DRG capital adjustment factor. The DRG capital adjustment factor 
will be equal to one plus a value equal to the capital CCR for a specific hospital divided by its operating 
CCR. For example, if a SCH’s operating CCR is 0.35 and its capital CCR is 0.028, then the DRG capital 
adjustment factor would be equal to 1+ (0.028/0.35) which is equal to 1.08.

4.2.3 Transition Period

4.2.3.1 In the Final Rule published in the Federal Register on August 8, 2013, DHA created a multi-
year transition period to buffer the impact from any potential decrease in revenue that hospitals may 
experience during the implementation of a revised SCH inpatient payment system. This transition 
period provides SCHs with sufficient time to adjust and budget for potential revenue reductions. The 
transition is as follows:

DHA will measure the ratio of allowed charges to billed charges during Fiscal 
Year 2012 (FY12) (the base year) for inpatient hospitalizations where TRICARE is 
the primary payer and a ratio of allowed to billed charges will be established for 
each SCH during FY12. This ratio will be used in calculating the modified CCR 
during the transition period. In the first year of the transition, the allowed 
amount for each claim under the modified CCR methodology shall be equal to 
the billed charge multiplied by the modified CCR. The modified CCR is 
determined separately for each SCH. For network hospitals, the modified CCR is 
equal to the base year ratio of the allowed to billed minus 0.10. Each year 
thereafter the modified CCR will decline by 0.10 until it reaches the SCH’s 
Medicare CCR. The SCH’s specific Medicare CCR is equal to the sum of the SCH’s 
operating and capital CCR taken from the most recently available CMS 
Inpatient PSF. For non-network SCHs, the base year rate will decline by 0.15 
each year until the SCH reaches its specific Medicare CCR as taken from the 
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most recently available CMs Inpatient PSF.

Example: In the case of a non-network hospital with Medicare CCR of 0.40 and a base year 
allowed-to-billed ratio of 1.0, payment in the first year for an inpatient hospitalization 
claim would be equal to the billed charges on that claim multiplied by a factor of 0.85. 
The factor in the second year would be 0.70, in the third year it would be 0.55, in the 
fourth year it would be 0.40, in the fifth year it would be 0.25, and in the sixth year it 
would be 0.10. In no case can the ratio in a year be less than the hospital’s CCR in that 
year. In the case of a network hospital with a Medicare CCR of 0.40 and an allowed-to-
billed base year ratio of 0.90, payment in the first year for an inpatient hospitalization 
claim would be equal to the billed charges on that claim multiplied by 0.80. The factors 
in subsequent years would be 0.70, 0.60, 0.50, 0.40, etc. until the CCR is reached.

4.2.3.2 In no year shall the modified CCR fall below the hospital’s overall Medicare CCR, as 
measured by the most recently available inpatient Medicare CCR from the CMS inpatient PSF.

4.2.3.3 Once the hospital reaches its Medicare CCR, the transition is complete for that hospital.

4.2.4 Nursery and Labor/Delivery Adjustment (NLDA)

At the end of a SCH’s transition period, i.e., when the SCH reaches its Medicare CCR, a 
special allowable cost shall be applied to charges for inpatient nursery and labor/delivery DRGs (610-
613, 631-636, 646-651, 676-681, 765-768, 774, 775, 787-792, and 795). Instead of applying the Medicare 
CCR for these DRGs, the TRICARE special allowable cost of 130% of the Medicare CCR shall be applied.

4.2.5 New SCHs and SCHs Without Inpatient Claims

A new SCH shall be reimbursed under TRICARE using the average Medicare CCR for all SCHs 
calculated in the most recent year until its Medicare CCR is available in the CMS inpatient PSF. This 
applies to any SCH without a Medicare CCR in the inpatient PSF. Hospitals that have a CCR in the 
inpatient PSF and that change their status to an SCH using that Medicare CCR shall be reimbursed 
under TRICARE. For SCHs that had no inpatient claims for TRICARE reimbursement immediately prior to 
implementation of the SCH payment reform but do have a claim after implementation of SCH payment 
reform, TRICARE will reimburse them based directly on their Medicare CCR.

4.2.6 DHA Data

4.2.6.1 During the transition period, on an annual basis, DHA shall provide the contractors with 
modified CCRs. The overall Medicare CCR is the sum of Medicare’s operating and capital inpatient CCRs 
for each SCH. The operating and capital CCR shall be from the most recently available CMS inpatient 
PSF.

4.2.6.2 Following the transition, DHA will continue to provide the contractors with an updated 
listing of the SCH CCR allowed under TRICARE by January 1 of each year.

4.2.6.3 The SCH CCR listing of allowed amounts under TRICARE during the transition period and 
thereafter shall be effective for admissions on and after January 1 of each respective year. The 
contractors shall use the CCRs on the SCH CCR listing for the entire TRICARE SCH year, i.e., January 1 
through December 31.
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4.2.6.4 DHA shall also provide the contractors the average Medicare CCR to use for SCHs, without a 
CCR in the inpatient PSF.

4.2.6.5 DHA shall also provide the contractors with a hospital-specific capital adjustment factor in 
the file with the hospital-specific CCR.

4.2.7 Process for SCHs Year One (Effective January 1, 2014 through December 31, 2014) and 
Subsequent Years

4.2.7.1 Approximately three months after the end of the TRICARE SCH year, the contractors shall 
run query reports of claims history and compare the aggregate allowed amount per SCH under the 
cost-based methodology during the previous TRICARE SCH year to the aggregate allowed amount per 
SCH for the same care under the DRG-based payment system methodology (that also includes the 
hospital-specific capital adjustment), for each SCH.

4.2.7.2 In the event that the DRG allowed amount is the greater of the two calculations, the 
contractor shall process adjustment payments per the instructions in Section G of their contract under 
invoice and Payment Non-Underwritten - Non-TEDs, Demonstrations. No payments will be sent out 
without approval from Defense Health Agency-Aurora (DHA-A), Contract Resource Management (CRM), 
Budget.

4.2.7.3 The year-end adjustments will be paid approximately six months following the end of the 
TRICARE SCH year.

4.2.8 General Temporary Military Contingency Payment Adjustments (GTMCPAs)

4.2.8.1 The Director, DHA or designee, may approve a GTMCPA based on the following:

• The hospital serves a disproportionate share of Service members and Active Duty 
Dependents (ADDs), i.e., 10% or more of an SCH’s total admissions are for Service 
members and ADDs;

• The hospital is a TRICARE network hospital;

• The hospital’s actual costs for inpatient services exceed TRICARE payments or other 
extraordinary economic circumstance exists; and

• Without the GTMCPA, Department of Defense’s (DoD’s) ability to meet military 
contingency mission requirements will be significantly compromised.

4.2.8.2 Following is the GTMCPA Process for the first TRICARE SCH year (January 1, 2014 through 
December 31, 2014) and subsequent years.

4.2.8.2.1 The Director, TRICARE Regional Offices (TROs) shall conduct a thorough analysis and 
recommend approval to the Director, DHA of an appropriate year-end adjustment to total SCH 
payments for a network hospital qualifying for a GTMCPA.
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4.2.8.2.2 In analyzing and recommending the appropriate year-end percentage adjustment, the 
Director, TROs shall ensure the SCH meets the four criteria listed in paragraph 4.2.8.1 and the GTMCPA 
does not exceed a ratio of 1.15 above the hospital’s costs during the previous TRICARE SCH year.

4.2.8.3 Following are the annual Data Requirements for GTMCPAs for the first TRICARE SCH year 
(January 1, 2014 through December 31, 2014) and subsequent years.

4.2.8.3.1 The hospital’s request for a GTMCPA for the first TRICARE SCH year shall include the data 
requirements in paragraph 4.2.8.4, and a full 12 months of claims payment data from the TRICARE SCH 
year the GTMCPA is requested.

4.2.8.3.2 The hospital shall submit the following information to the contractor for review and 
consideration:

• The total number of admissions during the previous TRICARE SCH year and the 
number of Service member and ADD admissions for this same period.

• The hospital’s rationale and the recommended percentage adjustment as 
supported by the above data requirement submissions.

4.2.8.4 Following are the annual Contractor Data Review Requirements for the first TRICARE SCH 
year (January 1 through December 31) and subsequent years, to evaluate network adequacy necessary 
to support military contingency mission requirements:

• Number of acute care hospitals and beds in the network locality;

• Availability and types of services of military acute care services in the locations or 
nearby;

• Efforts that have been made to create an adequate network; and

• Other cost effective alternatives and other relevant factors.

4.2.8.5 If upon initial evaluation, the contractor determines the hospital meets the 
disproportionate share criteria in paragraph 4.2.8.1 and is deemed essential for continued network 
adequacy, the request from the hospital along with the supporting documentation in paragraph 4.2.8.4 
shall be submitted to the Director, TROs for review and determination.

4.2.8.6 The Director, TROs shall request DHA, Medical Benefits and Reimbursement Section 
(MB&RS) to run a query of claims history to determine if the network hospital qualifies for a GTMCPA, 
i.e., the hospital’s payment-to-cost ratio is less than 1.15 for care provided to Service members and 
ADDs during the previous TRICARE SCH year (January 1 through December 31).

4.2.8.7 The Director, TROs shall review the supporting documentation and the report from DHA 
MB&RS to determine if the network hospital qualifies for a GTMCPA. The recommendation for approval 
of a GTMCPA shall be submitted to the DHA, MB&RS to be forwarded to the Director, DHA, or designee 
for review and approval. GTMCPA requests denied by the Director, TROs do not require Director, DHA or 
designee concurrence approval.
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4.2.8.8 If a hospital meets the disproportionate share criteria in paragraph 4.2.8.1 and is deemed 
essential for network adequacy to support military contingency mission requirements, the approved 
hospital’s GTMCPA will be set so the hospital’s payment-to-cost ratio for inpatient services does not 
exceed a ratio of 1.15. A hospital cannot be approved for a GTMCPA if it results in a hospital earning 
more than 15% above its costs for TRICARE beneficiaries.

4.2.8.9 Total SCH payments allowed under TRICARE for the qualifying hospital will be increased by 
the Director DHA, or designee, by way of an additional payment after the end of the TRICARE SCH year 
(January 1 through December 31). Subsequent adjustments will be issued to the qualifying hospitals 
for the prior TRICARE SCH year to ensure claims that were incurred but not reported the previous year 
are adjusted. The adjustment payment is separate from the application GTMCPA approved for the 
current TRICARE SCH year.

4.2.8.10 Upon approval of the GTMCPA request by the Director, DHA MB&RS shall notify the 
Director, TROs of the approval. The Director, TROs shall notify the Contracting Officer (CO) who shall 
send a letter to the contractor notifying them of the approval.

4.2.8.11 The contractors shall process the adjustment payments per the instructions in Section G of 
their contracts under Invoice and Payment Non-Underwritten - Non-TEDs, Demonstrations. No 
payments will be sent out without approval from DHA-A, CRM, Budget.

4.2.8.12 DHA-A shall send an approval to the contractors to issue GTMCPA payments out of the non-
financially underwritten bank account based on fund availability.

4.2.8.13 GTMCPAs shall be reviewed and approved on an annual basis; i.e., they will have to be 
evaluated on a yearly basis by the Director, TROs in order to determine if the hospital continues to serve 
a disproportionate share of Service members and ADDs and whether there are any other special 
circumstances significantly affecting military contingency capabilities.

4.2.8.14 The Director, DHA or designee is the final approval authority. A decision by the Director, 
DHA or designee to adopt, modify, or extend GTMCPAs is not subject to the appeal and hearing 
procedures in 32 CFR 199.10.

4.2.9 Essential Access Community Hospitals (EACHs)

The SCH reimbursement method applies to hospitals classified by CMS as EACHs.

4.2.10 Direct Medical Education

TRICARE will reimburse SCHs who timely file a request for their direct medical education 
costs as outlined in Chapter 6, Section 8.

4.3 Payment Method For Outpatient Services

Outpatient services provided by a SCH are subject to the Outpatient Prospective Payment 
System (OPPS) under TRICARE. Reference Chapter 13.
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4.4 SCH Listing

4.4.1 Effective July 1, 2014, DHA will no longer update and maintain the SCH listing on DHA’s 
web site. It is the contractor’s responsibility to determine whether a hospital has been designated as an 
SCH under CMS and to reimburse them in accordance with the provisions of this policy. The contractors 
shall maintain accurate network status of their regional SCHs.

4.4.2 Effective July 1, 2014, the contractors shall take the steps necessary to ensure they are 
identifying and reimbursing SCHs appropriately. This may include referencing CMS’ Inpatient Provider 
Specific File (IPSF) at http://www.cms.gov/Medicare/Medicare-Fee-for-Service-Payment/
ProspMedicareFeeSvcPmtGen/psf_text.html, contacting hospitals in their region to verify hospital 
status, or some other action to meet this requirement. SCHs are identified in CMS’ IPSF by provider type 
16 or 17 for SCHs and 21 or 22 for EACHs. CMS’ IPSF is an historical file with effective dates for any 
change made to it, e.g., change in hospital status.

4.5 Billing And Coding Requirements

4.5.1 The contractors shall use type of institution 91 for SCHs.

4.5.2 The contractors shall use pricing rate code CR for inpatient SCH claims priced using the 
methodology described in paragraphs 4.2.1.1 and 4.2.3.

5.0 EXCLUSIONS

5.1 Psychiatric and rehabilitation distinct part units are exempt from the inpatient SCH CCR 
methodology.

5.2 State Waivers. The DRG-based payment system provides for state waivers for states utilizing 
state developed rates applicable to all payers; i.e., Maryland. Psychiatric hospitals and units in these 
states, may also qualify for the waiver; however, the per diem may not exceed the cap amount 
applicable to other higher volume hospitals.

5.3 The SCH reimbursement method does not apply to any costs of physician services or other 
professional services provided to SCH inpatients.

5.4 The SCH reimbursement method does not apply to hospitals in states that are paid by Medicare 
and TRICARE under a cost containment waiver; i.e., Maryland.

6.0 EFFECTIVE DATE

Implementation of the SCH CCR reimbursement method for inpatient services is effective for 
admissions on or after January 1, 2014.

- END -
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