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Providers

Chapter 11 Section 3.7

Certified Psychiatric Nurse Specialist (CPNS)

Issue Date: December 5, 1984
Authority: 32 CFR 199.6(c)(3)(iii)(G)

—_ ]
1.0 ISSUE

Certified Psychiatric Nurse Specialist (CPNS).
2.0 POLICY

2.1 A CPNS may provide covered care independent of physician referral and supervision. For
purposes of TRICARE, a CPNS is an individual who:

2.1.1 Is a licensed, registered nurse; and

2.1.2 Has at least a master’s degree in nursing with a specialization in psychiatric and mental
health nursing; and

2.1.3 Has had at least two years of post-master’s degree practice in the field of psychiatric and
mental health nursing, including an average of eight hours of direct patient contact per week; or

214 Is certified by the American Nurses Association through the American Nurses
Credentialing Center (ANCC), the professional body that meets the requirement of 32 CFR
199.6(c)(3)(iii)(G)(4) for a CPNS to be listed in a TRICARE-recognized, professionally sanctioned
listing of clinical specialists in psychiatric mental health nursing.

The following ANCC certifications meet this requirement:

e Adult or Psychiatric and Mental Health Clinical Nurse Specialist (CNS)

e Child/ Adolescent- Psychiatric and Mental Health Clinical Nurse Specialist (CNS)
e Adult Psychiatric Mental Health Nurse Practitioner (NP)

«  Family Psychiatric Mental Health Nurse Practitioner (NP)

»  Psychiatric and Mental Health Nurse Practitioner (NP)

2.2 Notwithstanding the specific certifications outlined in paragraph 2.1.4, all such providers
shall all be referred to as CPNS for purposes of TRICARE coverage and reimbursement.

2.3 Claims for mental health services provided by a CPNS are subject to the limitations on
psychiatric procedures.

- END -
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