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General
Chapter 1 Section 14

Ambulance Services

Issue Date: August 26, 1985
Authority: 32 CFR 199.4(d)(3)(v) 

1.0 APPLICABILITY

This policy is mandatory for reimbursement of services provided by either network or non-
network providers. However, alternative network reimbursement methodologies are permitted 
when approved by the TRICARE Management Activity (TMA) and specifically included in the 
network provider agreement.

2.0 ISSUE

How are ambulance services to be reimbursed?

3.0 POLICY

3.1 General.

3.1.1 Allowable charge/cost methodology will be used to adjudicate ambulance claims. 
Information from ambulance companies in each service area is to be used in the development of 
prevailing base rate screens.

3.1.2 In contractor service areas where suppliers routinely bill a mileage charge for ambulance 
services in addition to a base rate, an additional payment based on prevailing mileage charges may 
be allowed. Charges for mileage must be based on loaded mileage only, i.e., from the pickup of a 
patient to his/her destination. It is presumed that all unloaded mileage costs are taken into account 
when a supplier establishes its basic charge for ambulance services and its rate for loaded mileage.

3.1.3 When there are both Basic Life Support (BLS) and Advanced Life Support (ALS) 
ambulances furnishing services in a state, separate prevailing profiles are to be developed for each 
type.

3.1.3.1 BLS vs. ALS. There are situations when an advanced life support ambulance is provided 
but, based on hindsight, it appears that a BLS would have sufficed. In such cases, the question is 
whether ALS should be billed (since it was provided) or whether BLS should be billed (since that 
was the minimum service that would have met the patient’s needs).

3.1.3.1.1 In localities which offer only ALS ambulance service, the type of vehicle used, rather 
than the level of service, is normally the primary factor in determining TRICARE payments. 
Therefore, ALS may be billed for all transports if only ALS is offered in the locality. However, if the 
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provider has established a different pattern of billing for the level of service provided, then the 
contractor may recognize the difference and allow payment to be based upon the level of services 
rendered rather than the type of vehicle and crew. In other words, in an all ALS environment where 
the provider has established different billing patterns based on the level of care (e.g., emergency vs. 
non-emergency), the contractor may allow one amount for emergency and another for non-
emergency.

3.1.3.1.2 If the company has only ALS vehicles but BLS and ALS vehicles operate in the locality, 
then it is the level of service required which will determine the amount allowed by TRICARE. Thus, 
even though the provider transported via ALS, it may be paid ALS or BLS rates, based on the 
following:

• If local ordinances or regulations mandate ALS as the minimum standard of 
patient transportation, then ALS reimbursement will be made.

• If the ALS was the only vehicle available, then the transfer may be reimbursed at 
the ALS level at the discretion of the contractor.

• If the company receives a call and dispatches ALS, although BLS was available, 
then BLS will be paid if the patient’s condition was such that BLS would have 
sufficed. There must be justification on the claim supporting the use of the ALS 
ambulance in those areas where both ALS and BLS ambulances are available and 
no state or local ordinances are in effect mandating ALS as the minimum 
standard transport.

3.1.3.2 Information will be shared among the Managed Care Support Contractors (MCSCs) 
regarding local and state ordinances/laws affecting payment of advanced life support ambulance 
transfers within their respective jurisdictional areas/regions, the sharing of this information among 
MCSCs should allow for the accurate processing and payment of beneficiaries traveling outside 
their contract areas.

3.1.4 For ambulance transportation to or from a Skilled Nursing Facility (SNF), the provisions in 
Chapter 8, Section 2, paragraph 4.3.13.5 will apply to determine if ambulance costs are included in 
the SNF Prospective Payment System (PPS) rate.

3.2 Charges made in addition to base rates and mileage charges. The following guidelines shall 
be used when an ambulance supplier bills for other than the base rate and a mileage charge.

3.2.1 Reusable devices and equipment such as backboards, neckboards and inflatable leg and 
arm splints are considered part of the general ambulance services and shall be included in the cost 
of, or charge for, the trip. Any additional charge for such items is to be denied.

3.2.2 A separate reasonable charge based on actual quantities used may be recognized for 
non-reusable items and disposable supplies such as oxygen, gauze, dressings and disposable 
linens required in the care of the patient during his trip.

3.2.3 When separate charges are billed for specific covered ALS services, allowable charge 
profiles for each such service should be developed. When a claim is filed for any one or a 
combination of such covered services, the maximum allowable charge for the total ambulance 
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service will be the sum of the allowable amounts for the supplier’s base rate, any mileage charges, 
and the specific specialized service(s). When the contractor does not have a profile for the 
specialized service, it may use the profile for an equivalent service as a guideline for determining an 
appropriate allowance. For example, if an ambulance supplier submits a separate additional charge 
for covered EKG monitoring and the contractor does not have a prevailing profile for such charges 
submitted by an ambulance supplier, the contractor may use the profiles for CPT1 procedures 
codes 93012 and 93270 as guidelines for determining the allowable amount.

3.2.4 Although separate charges may be allowed for specific ALS services, no separate charge 
can be allowed for the personnel manning the ALS, even though they are obviously more highly 
qualified than the personnel in a basic ambulance. Their costs are to be included in the base and 
mileage charges with the exception of paramedic ALS intercept services (PI) under the following 
conditions:

3.2.4.1 Be furnished in an area that is designated as a rural area by any law or regulation of the 
State or that is located in a rural census tract of a metropolitan area.

3.2.4.2 Be furnished under contract with one or more volunteer ambulance services that meet 
the following conditions:

• Are certified to furnish ambulance services;
• Furnish services only at the BLS level; and
• Are prohibited by State law from billing for any service.

3.2.4.3 Be furnished by a paramedic ALS intercept supplier that meets the following conditions: 

• Is certified to furnish ALS services.
• Bills all the recipients who receive ALS intercept services for the entity, regardless of 

whether or not those recipients are Medicare beneficiaries.

3.3 The cost-sharing of ambulance services and supplies will be in accordance with the status of 
the patient at the time the covered services and supplies are rendered (32 CFR 199.4(a)(4)).

3.3.1 Ambulance transfers from a beneficiary’s place of residence, accident scene, or other 
location to a civilian hospital, Military Treatment Facility (MTF), Veterans Affairs (VA) hospital, or SNF 
will be cost-shared on an outpatient basis. Transfers from a hospital or SNF to a patient’s residence 
will also be considered an outpatient service for reimbursement under the program. A separate 
cost-share does not apply to ambulance transfers to or from a SNF, if the costs for ambulance 
transfer are included in the SNF PPS rate (see Chapter 8, Section 2, paragraph 4.3.13.5).

3.3.2 Ambulance transfers between hospitals (acute care, general, and special hospitals; 
psychiatric hospitals; and long-term hospitals) and SNFs will be cost-shared on an inpatient basis.

3.3.3 Under the above provisions, for ambulance transfers between hospitals, a 
nonparticipating provider may bill the beneficiary the lower of the provider’s billed charge or 115% 
of the TRICARE allowable charge.

1 CPT only © 2006 American Medical Association (or such other date of publication of CPT). All Rights Reserved.
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3.3.4 Transfers to a MTF, VA hospital, or SNF after treatment at, or admission to, an emergency 
room or civilian hospital will be cost-shared on an inpatient basis, if ordered by either civilian or 
military personnel.

3.3.5 Medically necessary ambulance transfers from an Emergency Room (ER) to a hospital 
more capable of providing the required level of care will also be cost-shared on an inpatient basis. 
This is consistent with current policy of cost-sharing ER services as inpatient when an immediate 
inpatient admission for acute care follows the outpatient ER treatment.

3.3.6 Cost-share amounts for ambulance services are included in Chapter 2, Section 1.

3.4 Refer to Chapter 15, Section 1 for reimbursement requirements for ambulance services 
provided by a Critical Access Hospital (CAH).

4.0 POLICY CONSIDERATIONS

4.1 Ambulance Membership Programs.

4.1.1 Ambulance membership programs typically charge an annual fee for a subscription to an 
ambulance service. The ambulance provider agrees to accept assignment on all benefits from third 
party payers for medically necessary services. By paying the annual fee, the covered family 
members pay no additional fees (including third party cost-shares and deductibles) to the 
ambulance service.

4.1.2 When a beneficiary pays premiums to a pre-paid ambulance plan, the premiums are 
considered to fulfill the beneficiary’s cost-share and deductible requirements. Under this 
arrangement, the ambulance membership program becomes analogous to a limited supplemental 
plan.

4.2 When an ambulance company bills a flat fee for ambulance transport within its service area, 
reimbursement will be at the lesser of the billed amount (flat fee) or the statewide prevailing for 
Healthcare Common Procedure Coding System (HCPCS) codes A0426 through A0429 subject to 
applicable beneficiary cost-sharing.

4.3 The TRICARE national allowable charge system used to reimburse professional services does 
not apply to ambulance claims. The above reimbursement guidelines are to be used by the 
contractors.

4.4 Itemization requirements are dictated by the particular HCPCS codes used in filing an 
ambulance claim.

- END -
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