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General
Chapter 1 Section 24

Hospital Reimbursement - Outpatient Services For All 
Services Prior To Implementation Of Outpatient Prospective 
Payment System (OPPS), And Thereafter, For Services Not 
Otherwise Reimbursed Under Hospital OPPS

Issue Date: March 10, 2000
Authority: 32 CFR 199.4(a)(3) and (a)(5) 

1.0 APPLICABILITY

This policy is mandatory for reimbursement of services provided by either network or non-
network providers. However, alternative network reimbursement methodologies are permitted 
when approved by the TRICARE Management Activity (TMA) and specifically included in the 
network provider agreement.

2.0 ISSUE

How are outpatient hospital services to be reimbursed for all service prior to implementation 
of Outpatient Prospective Payment System (OPPS), and thereafter, for services performed in 
facilities that are not subject to the hospital OPPS?

3.0 POLICY

3.1 When professional services or diagnostic tests (e.g., laboratory, radiology, electrocardiogram 
(EKG), electroencephalogram (EEG)) that have CHAMPUS Maximum Allowable Charge (CMAC) 
pricing (Chapter 5, Section 3) are billed, the claim must have the appropriate Current Procedural 
Terminology (CPT) coding and modifiers, if necessary. Otherwise, the service shall be denied. If only 
the technical component is provided by the hospital, the technical component of the appropriate 
CMAC shall be used.

3.2 For all other services, payment shall be made based on allowable charges when the claim has 
Healthcare Common Procedure Coding System (HCPCS) (Level I, II, III) coding information (these 
may include ambulance, Durable Medical Equipment (DME) and supplies, drugs administered 
other than oral method, and oxygen and related supplies). For claims development, see TRICARE 
Operations Manual (TOM), Chapter 8, Section 6. Other services without allowable charges, such as 
facility charges, shall be paid as billed. For reimbursing drugs administered other than oral method, 
see Section 15, paragraph 3.3.1.

3.3 When coding information is provided, outpatient hospital services including emergency and 
clinical services, clinical laboratory services, rehabilitation therapy, venipuncture, and radiology 
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services are paid using existing allowable charges. Such services are reimbursed under the 
allowable charge methodology that would also include the CMAC rates. In addition, venipuncture 
services provided on an outpatient basis by institutional providers other than hospitals are also 
paid on this basis. Professional services billed on a Centers for Medicare and Medicaid Services 
(CMS) 1450 UB-04 will be paid at the professional CMAC if billed with the professional service 
revenue code and enough information to identify the rendering provider.

3.4 Freestanding Ambulatory Surgical Center (ASC) services are to be reimbursed in accordance 
with Chapter 9, Section 1.

3.5 Outpatient hospital services including professional services, provided in the state of 
Maryland are paid at the rates established by the Maryland Health Services Cost Review 
Commission (HSCRC). Since hospitals are required to bill these rates, reimbursement for these 
services is to be based on the billed charge.

3.6 Surgical outpatient procedures which are not otherwise reimbursed under the hospital OPPS 
will be subject to the same multiple procedure discounting guidelines and modifier requirements 
as prescribed under OPPS for services rendered on or after implementation of OPPS. Refer to 
Section 16, paragraph 3.1.1.1 through 3.1.1.3 and Chapter 13, Section 3, paragraphs 3.1.5.2 and 
3.1.5.3 for further detail.

- END -
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