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CHAPTER 10
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CERTIFIED CLINICAL SOCIAL WORKER
Issue Date: March 1, 1984
Authority: 32 CFR 199.6(c)(3)(iii)(F) 

I. ISSUE

Certified Clinical Social Workers.

II. POLICY

A. A certified clinical social worker may provide covered services independent of 
physician referral and supervision when practicing within the scope of his or her license. The 
clinical social worker must meet the following criteria:

1. Is licensed or certified as a clinical social worker by the jurisdiction where 
practicing; or, if the jurisdiction does not provide for licensure or certification of clinical social 
workers, is certified by a national professional organization offering certification of clinical 
social workers; and

2. Has at least a master's degree in social work from a graduate school of social work 
accredited by the Council on Social Work Education; and

3. Has had a minimum of two years or three thousand hours of post-master's degree 
supervised clinical social work practice under the supervision of a master's level social 
worker in an appropriate clinical setting, as determined by the contractor.

NOTE: Patients who have organic medical problems must receive appropriate concurrent 
management by a physician.

B. Mental health services provided by clinical social workers are subject to the 
limitations on psychiatric procedures.

C. All states, with the exception of New Jersey, Indiana and Wisconsin, now offer 
certification or licensure for social workers. To be authorized under TRICARE/CHAMPUS, 
the social worker must be licensed or certified at the Masters' level. Licensure/certification at 
the BA or BSW level is not acceptable. For providers in New Jersey, Indiana and Wisconsin, 
the ACSW level is required. That level of membership can be verified by contacting the 
membership validation office at the National Association of Social Workers at (301) 565-0333. 
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The Diplomate status granted by the American Board of Examiners in Clinical Social Work is 
also recognized.

- END -
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