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Authority: 32 CFR 199.6(b)(4)(xi)(A)(3)(3)(3)(3) 

I. ISSUE

Birthing Centers

II. DEFINITION

A birthing center is a freestanding or institution-affiliated outpatient maternity care 
program which principally provides a planned course of outpatient prenatal care and 
outpatient childbirth service limited to low-risk pregnancies; excludes care for high-risk 
pregnancies; limits childbirth to the use of natural childbirth procedures; and provides 
immediate newborn care.

III. POLICY

A. Maternity services provided in a birthing center are subject to the nonavailability 
statement requirements. See Chapter 11, Section 2.1. 

B. Certification requirements. A birthing center which meets the following criteria may 
be designated as an authorized TRICARE institutional provider:

1. The predominant type of service and level of care rendered by the center is 
otherwise covered.

2. The center is licensed to operate as a birthing center where such license is 
available, or is specifically licensed as a type of ambulatory health care facility where birthing 
center specific license is not available, and meets all applicable licensing or certification 
requirements that are extant in the state, county, municipality, or other political jurisdiction in 
which the center is located. A freestanding or institutional-affiliated birthing center may be 
considered for status as an authorized institutional provider.

3. The center is accredited by a nationally recognized accreditation organization. 
The following organizations are acknowledged as acceptable accreditation organizations by 
TRICARE/CHAMPUS; however, the contractors may contact the Medical Benefits and 
Reimbursement Systems Directorate to determine if other accreditation organizations can be 
recognized:
1 C-7, December 23, 1999



CHAPTER 10, SECTION 1.3 TRICARE/CHAMPUS POLICY MANUAL 6010.47-M JUNE 25, 1999
BIRTHING CENTERS
a. The Joint Commission on Accreditation of Healthcare Organizations, 875 
North Michigan Avenue, Chicago, IL 60622 (312) 642-6061.

b. The Accreditation Association for Ambulatory Health Care, Inc., 9933 Lawler 
Avenue, Skokie, IL 60077-3702 (312) 676-7315.

c. The Commission for the Accreditation of Freestanding Birth Centers, 50 East 
92nd Street, New York, NY 10128 (212) 369-7315.

4. The center has entered into a participation agreement with TRICARE/CHAMPUS 
in which the center agrees, in part, to:

a. Participate in TRICARE/CHAMPUS and accept payment for maternity 
services based upon the reimbursement methodology for birthing centers;

b. Collect from the beneficiary only those amounts that represent the 
beneficiary’s liability under the participation agreement and the reimbursement 
methodology for birthing centers, and the amounts for services and supplies that are not a 
benefit.

c. Permit access by the Director, TRICARE Management Activity, or a designee, 
to the clinical record of any beneficiary, to the financial and organization records of the center, 
and to reports of evaluations and inspections conducted by state or private agencies or 
organizations;

d. Submit claims first to all health benefit and insurance plans primary to 
TRICARE/CHAMPUS to which the beneficiary is entitled and to comply with the double 
coverage provisions;

e. Notify the Contractors in writing within 7 days of the emergency transport of 
any beneficiary from the center to an acute care hospital or of the death of any beneficiary in 
the center;

f. A birthing center shall not be a TRICARE/CHAMPUS-authorized 
institutional provider and benefits shall not be paid for any service provided by a birthing 
center before the date the participation agreement is signed by the Contractor.

C. TRICARE birthing center standards.

1. Environment. The center has a safe and sanitary environment, properly 
constructed, equipped, and maintained to protect health and safety and meets the applicable 
provisions of the “Life Safety Code” of the National Fire Protection Association.

2. Policies and procedures. The center has a written administrative, fiscal, personnel 
and clinical policies and procedures which collectively promote the provision of high-quality 
maternity care and childbirth services in an orderly, effective, and safe physical and 
organizational environment.
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3. Informed consent. Each beneficiary admitted to the center will be informed in 
writing at the time of admission of the nature and scope of the center’s program and of the 
possible risks associated with maternity care and childbirth in the center.

4. Beneficiary care. Each woman admitted will be cared for by or under the direct 
supervision of a specified physician or a specific certified nurse-midwife who is otherwise 
eligible as an individual professional provider.

5. Medical direction. The center has written memoranda of understanding (MOU) 
for routine consultation and emergency care with an obstetrician-gynecologist who is 
certified or is eligible for certification by the American Board of Obstetrics and Gynecology 
or the American Osteopathic Board of Obstetrics and Gynecology and with a pediatrician 
who is certified or eligible for certification by the American Board of Pediatrics or by the 
American Osteopathic Board of Pediatrics, each of whom have admitting privileges to at 
least one back-up hospital. In lieu of a required MOU, the center may employ a physician 
with the required qualification. Each MOU must be renewed annually.

6. Admission and emergency care criteria and procedures. The center has written 
clinical criteria and administrative procedures, which are reviewed and approved annually 
by a physician related to the center for exclusion of a woman with a high-risk pregnancy 
from center for management of maternal and neonatal emergencies.

7. Emergency treatment. The center has a written memorandum of understanding 
(MOU) with at least one backup hospital which documents that the hospital will accept and 
treat any woman or newborn transferred from the center who is in need of emergency 
obstetrical or neonatal medical care. In lieu of this MOU with a hospital, a birthing center 
may have an MOU with a physician, who otherwise meets the requirements as an individual 
professional provider, and who has admitting privileges to a back-up hospital capable of 
providing care for critical maternal and neonatal patients as demonstrated by a letter from 
that hospital certifying the scope and expected duration of the admitting privileges granted 
by the hospital to the physician. The MOU must be renewed annually.

8. Emergency medical transportation. The center has a written memorandum of 
understanding (MOU) with at least one ambulance service which documents that the 
ambulance service is routinely staffed by qualified personnel who are capable of the 
management of critical maternal and neonatal patients during transport and which specifies 
the estimated transport time to each backup hospital with which the center has arranged for 
emergency treatment. Each MOU must be reviewed annually.

9. Professional staff. The center’s professional staff is legally and professionally 
qualified for the performance of their professional responsibilities.

10. Medical records. The center maintains full and complete written documentation 
of the services rendered to each woman admitted and each newborn delivered. A copy of the 
informed consent document which contains the original signature of the beneficiary, signed 
and dated at the time of admission, must be maintained in the medical record of each 
beneficiary.

11. Quality assurance. The center has an organized program for quality assurance 
which includes, but is not limited to, written procedures for regularly scheduled evaluation 
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of each type of service provided, of each mother or newborn transferred to a hospital, and of 
each death within the facility.

12. Governance and administration. The center has a governing body legally 
responsible for overall operation and maintenance of the center and a full-time employee 
who has authority and responsibility for the day-to-day operation of the center.

D. Free-standing ambulatory surgical centers. 

1. Treatment provided at a free-standing ambulatory surgery center must be 
prescribed and supervised by a physician.

2. Childbirth procedures provided by an approved free-standing ambulatory 
surgical center shall not be covered unless the surgical center is also an authorized birthing 
center institutional provider.

- END -
4 C-7, December 23, 1999


	Chapter 10
	Section 1.3
	Birthing Centers
	Issue Date: May 23, 1988
	I. ISSUE
	II. DEFINITION
	III. POLICY
	A. Maternity services provided in a birthing center are subject to the nonavailability statement ...
	B. Certification requirements. A birthing center which meets the following criteria may be design...
	1. The predominant type of service and level of care rendered by the center is otherwise covered.
	2. The center is licensed to operate as a birthing center where such license is available, or is ...
	3. The center is accredited by a nationally recognized accreditation organization. The following ...
	a. The Joint Commission on Accreditation of Healthcare Organizations, 875 North Michigan Avenue, ...
	b. The Accreditation Association for Ambulatory Health Care, Inc., 9933 Lawler Avenue, Skokie, IL...
	c. The Commission for the Accreditation of Freestanding Birth Centers, 50 East 92nd Street, New Y...

	4. The center has entered into a participation agreement with TRICARE/CHAMPUS in which the center...
	a. Participate in TRICARE/CHAMPUS and accept payment for maternity services based upon the reimbu...
	b. Collect from the beneficiary only those amounts that represent the beneficiary’s liability und...
	c. Permit access by the Director, TRICARE Management Activity, or a designee, to the clinical rec...
	d. Submit claims first to all health benefit and insurance plans primary to TRICARE/CHAMPUS to wh...
	e. Notify the Contractors in writing within 7 days of the emergency transport of any beneficiary ...
	f. A birthing center shall not be a TRICARE/CHAMPUS-authorized institutional provider and benefit...


	C. TRICARE birthing center standards.
	1. Environment. The center has a safe and sanitary environment, properly constructed, equipped, a...
	2. Policies and procedures. The center has a written administrative, fiscal, personnel and clinic...
	3. Informed consent. Each beneficiary admitted to the center will be informed in writing at the t...
	4. Beneficiary care. Each woman admitted will be cared for by or under the direct supervision of ...
	5. Medical direction. The center has written memoranda of understanding (MOU) for routine consult...
	6. Admission and emergency care criteria and procedures. The center has written clinical criteria...
	7. Emergency treatment. The center has a written memorandum of understanding (MOU) with at least ...
	8. Emergency medical transportation. The center has a written memorandum of understanding (MOU) w...
	9. Professional staff. The center’s professional staff is legally and professionally qualified fo...
	10. Medical records. The center maintains full and complete written documentation of the services...
	11. Quality assurance. The center has an organized program for quality assurance which includes, ...
	12. Governance and administration. The center has a governing body legally responsible for overal...

	D. Free-standing ambulatory surgical centers.
	1. Treatment provided at a free-standing ambulatory surgery center must be prescribed and supervi...
	2. Childbirth procedures provided by an approved free-standing ambulatory surgical center shall n...
	- END -





