
TRICARE/CHAMPUS POLICY MANUAL 6010.47-M DEC 1998
ELIGIBILITY POLICY
CHAPTER 9
SECTION 8.1C

BENEFICIARY ELIGIBILITY REQUIREMENTS WHEN INCAPABLE OF 
SELF-SUPPORT DUE TO MENTAL OR PHYSICAL DISABILITY
Issue Date: September 9, 1993
Authority: Title 10 U.S.C., Chapter 55, P.L. 102-484

I. ISSUE

When are individuals eligible to qualify for children incapable of self-support as a result 
of a mental or physical disability?

II. BACKGROUND

The Defense Authorization Act for 1993 (Public Law 102-484, section 706) extended the 
age requirements for children incapable of self-support because of a mental or physical 
incapacity up to age 23, including those children who become incapacitated between the ages 
of 21 and 23 while enrolled in a full-time course of study at an institution of higher learning 
approved by the Administering Secretary.

III. POLICY

A. A child may qualify as an incapacitated child eligible for TRICARE/CHAMPUS 
benefits if the child is determined to be a member of one of the classes of dependent child 
identified in Chapter 9, Section 8.1A, is not married, and is incapable of self-support because 
of a mental or physical disability that:

1. Existed before the child's 21st birthday; or

2. Occurred between the ages of 21 and 23 while the child was enrolled in a full-time 
course of study in an institution of higher learning approved by the Administering Secretary 
or the Department of Education (see NOTE below), and is, or was at the time of the member's 
or former member's death, in fact dependent on the member or former member for over one-
half of his or her support.

NOTE: An institution of higher learning is a college, university, or similar institution, 
including a technical or business school, offering post-secondary level academic instruction that leads 
to an associate or higher degree, if the school is empowered by the appropriate State education 
authority under State law to grant an associate, or higher, degree. When there is no State law to 
authorize the granting of a degree, the school may be recognized as an institution of higher learning, if 
it is accredited for degree programs by a recognized accrediting agency. The term also shall include a 
hospital offering educational programs at the postsecondary level regardless of whether the hospital 
grants a postsecondary degree. The term also shall include an educational institution that is not 
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located in a State, that offers a course leading to a standard college degree, or the equivalent, and that is 
recognized as such by the Secretary of Education (or comparable official) of the country, or other 
jurisdiction, in which the institution is located (38 U.S.C. Chapter 34, Section 1661, and Chapter 35, 
Section 1701, reference (z)).

Courses of education offered by institutions listed in the "Education Directory", 
"Higher Education" or Accredited Higher Institutions" issued periodically by the Department 
of Education meet the criteria approved by the Administering Secretary or the Secretary of 
Education. For determination of approval of courses offered by a foreign institution, by an 
institution not listed in either of the above directories, or by an institution not approved by a 
state agency pursuant to Chapters 34 and 35 of 38 U.S.C. a statement may be obtained from 
the Department of Education, Washington, DC 20202.

B. The incapacity must be continuous. If the incapacity significantly improves or ceases 
at any time TRICARE/CHAMPUS eligibility cannot be reinstated on the basis of the 
incapacity unless the incapacity recurs and the beneficiary is under age 21 or is under age 23 
and is enrolled as a full time student under A.2. above. If the child was not incapacitated on 
his or her 23rd birthday, but becomes incapacitated after that date, no TRICARE/CHAMPUS 
eligibility exists on the basis of the incapacity.

C. Incapacitated children who marry and who subsequently become unmarried through 
divorce, annulment, or death of spouse, may be reinstated as long as they still meet all other 
requirements.

IV. EFFECTIVE DATE

The effective date for beneficiaries qualifying under item A.2. under "Policy" is October 
23, 1992. TRICARE/CHAMPUS benefits may be extended to beneficiaries who qualify under 
item A.2. under "Policy" above for services or supplies provided on or after the October 23, 
1992 effective date.

V. POLICY CONSIDERATIONS

A. The claims processor is responsible for verification of TRICARE/CHAMPUS 
eligibility in accord with OPM Part Two, Chapter 1, Section IV.E. 

B. The claims processor is also responsible for any additional or distinctive TRICARE/
CHAMPUS eligibility verification procedures related to a specific class of dependent 
outlined in other sections of this Chapter.

C. The claims processors shall ensure that all claims received for TRICARE/CHAMPUS 
beneficiaries determined to meet the requirements under A.2. above under "POLICY" and are 
for services or supplies provided on or after October 23, 1992.

D. For more specific information on eligibility requirements for qualifying as an eligible 
dependent child refer to 32 CFR 199.3, and Chapter 9, Section 8.1A, Section 8.1B.

E. For additional requirements necessary to qualify as an incapacitated abused child, see 
Chapter 9, Section 10.1B.
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F. For additional requirements necessary to qualify as an incapacitated child of certain 
deceased reservists, see Chapter 9, Section 10.1C.

G. For circumstances which may result in an incapacitated child losing TRICARE/
CHAMPUS eligibility, see Chapter 9, Section 12.1.

- END -
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