
TRICARE/CHAMPUS POLICY MANUAL 6010.47-M DEC 1998
ELIGIBILITY POLICY
CHAPTER 9
SECTION 10.1C

BENEFICIARY ELIGIBILITY RELATED TO DECEASED RESERVISTS
Issue Date: September 9, 1993
Authority: 32 CFR 199.3 and Public Law 99-661

I. ISSUE

When are individuals eligible to qualify as family members of deceased reservists?

II. BACKGROUND

These individuals were made eligible by Section 604(a)(1) and (f)(1)(c) of the National 
Defense Authorization Act for Fiscal Year 1987 (Public Law, 99-661).

III. POLICY

Family members (i.e., eligible spouses and/or children) of a reservist in a Uniformed 
Service who incurs or aggravates an injury, illness, or disease, during, or while traveling to or 
from the place at which the reservist was to perform or performed, active duty training for a 
period of 30 days or less, or inactive-duty training, and died as a result of the specific injury, 
illness or disease are eligible for cost-sharing of medically necessary services or supplies 
covered under TRICARE/CHAMPUS.

IV. POLICY CONSIDERATIONS

A. The contractors are responsible for verification of TRICARE/CHAMPUS eligibility in 
accord with OPM Part Two, Chapter 1, Section IV. 

B. This class of family members are considered "retired" for cost-sharing purposes and 
are not eligibile for benefits under the Program for Persons with Disabilities (formerly known 
as Program for the Handicapped).

C. For circumstances which may result in a spouse or child of certain deceased reservists 
losing eligibility, see Chapter 9, Section 12.1.

D. For additional eligibility requirements for classes of spouses and children who may 
qualify as a family member of certain deceased reservists, see Chapter 9, Section 1.1A, 
Section 1.1B, Section 8.1A, Section 8.1B, Section 8.1C, and Section 10.1B.
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CHAPTER 9, SECTION 10.1C TRICARE/CHAMPUS POLICY MANUAL 6010.47-M DEC 1998
BENEFICIARY ELIGIBILITY RELATED TO DECEASED RESERVISTS
V. EFFECTIVE DATE For services or supplies provided on or after November 14, 1986.

- END -
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