
TRICARE/CHAMPUS POLICY MANUAL 6010.47-M DEC 1998
PAYMENTS POLICY
CHAPTER 13
SECTION 2.6

REIMBURSEMENT OF COVERED SERVICES PROVIDED BY 
INDIVIDUAL HEALTH-CARE PROFESSIONALS AND OTHER NON-
INSTITUTIONAL HEALTH-CARE PROVIDERS
Issue Date: July 5, 1991
Authority: 32 CFR 199.14(h) 

I. ISSUE

How are covered patient related services of individual health-care professionals and 
professionals that would otherwise meet the qualifications of individual professional 
providers except that they are either employed by or under contract to an institutional 
provider, and other non-institutional health-care providers to be reimbursed?

II. POLICY

A. In accordance with 32 CFR 199.14(h), covered services provided by all TRICARE 
authorized individual health-care professionals and other non-institutional health-care 
providers are to be reimbursed using the allowable charge methodology unless otherwise 
provided in this chapter of the CFR. Individual professional providers of care and other non-
institutional health-care providers are those listed and discussed in 32 CFR 199.6.

1. This policy applies to all categories of individual health-care professionals and 
professionals that would otherwise meet the qualifications of individual professional 
providers except that they are either employed by or under contract to an institutional 
provider, and other non-institutional providers regardless of the patient services provided.

2. This policy applies to all locations, inpatient or outpatient, where services are 
provided by these providers. These services could be provided by individual health-care 
professionals in a DRG hospital, a DRG exempt hospital, an ambulatory surgery center, or in 
a facility without a TRICARE/CHAMPUS all-inclusive rate.

NOTE: Facility charges for inpatient and outpatient services will continue to be billed on 
the UB-82/UB-92. This would include inpatient services that are and have been included in the 
reimbursement under the DRG-based payment system or the mental health per diem payment system. 
Outpatient facility charges would include services that aid the individual health-care professional 
provider in the treatment of the patient. These charges may include such services as the use of hospital 
facilities factoring in overhead costs of utilities, billing, equipment and maintenance costs, insurance, 
nursing staff, etc., including emergency room services (nonprofessional services), the services of 
nurses, technicians, and other aides, medical supplies (gauze, oxygen, ointments, dressings, splints, 
casts, prosthetic devices), and drugs and biologicals which cannot be self-administered.
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3. Services provided by individual professional providers of care and other non-
institutional health-care providers are to be billed only on the HCFA 1500 or the TRICARE/
CHAMPUS 2642 for payment. Individual health-care professionals (e.g. physicians) and non-
institutional providers (e.g. suppliers) are to use the HCFA 1500. Institutional providers (e.g. 
hospitals) are to use the HCFA 1500 or the UB-92 (if adequate CPT coding information is 
submitted) to bill for the professional component of physicians and other TRICARE 
authorized professional providers. TRICARE beneficiaries (or their representatives) who 
complete and file their own claims for individual health-care professional and other non-
institutional health-care provider services may want to use the CHAMPUS 2520 claim form 
for TRICARE payment. (Refer to OPM Part Two, Chapter 1, Section I.B. “Who may File a 
Claim”.)

NOTE: Services provided by individual professional providers of care and other non-
institutional health-care providers include the individual and direct (hands-on) treatment or 
examination of a patient by such a provider. Such services may include diagnostic services, ambulatory 
surgery services, physical and occupational therapy and speech pathology services, and rehabilitation 
services. A service may be regarded as "diagnostic" if it is an examination or procedure to which the 
patient is subjected, or which is performed on materials derived from the patient, to obtain information 
to aid in the assessment of a medical condition or the identification of a disease. Among these 
examinations and tests are diagnostic laboratory services such as hematology and chemistry, 
diagnostic X-rays, isotope studies, EKGs, pulmonary function studies, thyroid function tests, 
psychological tests, and other tests given to determine the nature and severity of an ailment or injury.

III. EFFECTIVE DATE

The methodology (allowable charge) of reimbursement of individual health-care 
professional and other non-institutional health-care provider services is effective for covered 
services rendered on and after October 1, 1991.

- END -
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