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I. ISSUE

How are allowable charge determinations to be made in the determination of TRICARE/
CHAMPUS reimbursement?

II. POLICY

A. The allowable charge for a covered service is defined in Chapter 13, Section 1.1. The 
contractor must exercise judgment in applying the allowable charge criteria so that its 
allowable charge determinations are realistic. In addition to data on physicians' charges to 
their patients in general, contractors shall take into account special factors in individual cases 
that might affect the reasonableness of charges under TRICARE/CHAMPUS. The special 
factors could involve travel, medical complications, or other unusual circumstances such as 
prolonged time and attention required by a patient's condition, etc. (as described in Chapter 
13, Section 4.1).

B. Separate Allowable Charge Determination for Each Service.

1. Different services and supplies for which charges are made under TRICARE/
CHAMPUS, may not (except in the two situations described below) be grouped together for 
the purpose of making one overall allowable charge determination. Thus, in processing a 
claim for reimbursement, a separate allowable charge determination must be made with 
respect to each separate service or item for which a charge is made. For example, one overall 
allowable charge determination may not be made for 12 inpatient hospital visits for which a 
total charge of $500 was made, if that total charge consists of: (1) a $100 fee for the initial 
inpatient hospital visit; (2) a $50 fee for the second inpatient hospital visit; and (3) a $35 fee 
for each ten subsequent inpatient hospital visits. Where different prevailing charges are 
applicable to each of these three types of visits, a separate allowable charge determination 
must be made for each type of visit. Similarly, if a physician reports an office visit, including 
an examination, urinalysis, and white blood cell count, three allowable charge 
determinations would be necessary if additional amounts were charged above the usual 
office fee for the additional services. It is important to note that this applies to different 
services which are normally billed separately.

2. There are instances, however, when a provider may split a bill into separate items 
which are normally billed as a single comprehensive service. When the "fragmentation" or 
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"unbundling" of CPT-4 procedure codes occurs, the policy on "Rebundling of Procedure 
Codes" contained in Chapter 13, Section 1.4, should be followed. "Fragmentation" or 
"unbundling" is separately reporting the component parts of a procedure instead of reporting 
a single comprehensive code which includes the entire procedure.

C.  Exceptions to Separate Allowable Charge Determinations.

1. Exception 1.

a. An exception to this might occur with respect to the components of a uniform 
series of tests and examinations, or a common combination of procedures which can be 
treated as a single procedure, and for which the prevailing charge can be established. Such a 
"single procedure" would, by definition, have to always consist of the same components, and 
would have to be generally recognized by physicians and other persons furnishing covered 
services as a common combination of procedures or uniform series of tests and examinations. 
In other words, the description of the service as well as the name and procedure code used to 
identify it would have to be known and recognized as pertaining to a particular, unvarying 
group of tests, examinations, or procedures. An exception to the "unvarying" requirement is 
found in multi-channel laboratory tests. (See Chapter 13, Section 3.4.)

b. There may be a wide variety of uniform series of tests and examinations, or 
common combinations of procedures. Each one would have to be properly identified, and a 
separate allowable charge would have to be determined for each. For example, one service 
may be described as "an office visit including a comprehensive diagnostic history and 
physical examination". Another service may be described as "an office visit with EKG". These 
two services may not be treated as the same common combination of procedures for the 
purpose of determining allowable charge or for compiling profile information.

c. Physicians or other persons who perform uniform series of tests and 
examinations or common combinations of procedures may itemize the individual 
components of these services on their bills if they wish, and make separate charges for them. 
Where this occurs, a separate allowable charge determination for each item is necessary.

2. Exception 2. Another exception to the requirement that separate allowable charge 
determinations must be made for each service may occur when a physician bills on the basis 
of a "global fee" "package charge" covering a period of treatment, instead of on the basis of his 
charges for individual services rendered. The contractor may determine that such a charge is 
allowable if it can establish that the common "package charge" or "global fee" does not exceed 
the total of the amounts which it would have deemed allowable if the physician had made 
charges on the basis of an itemized list of services. Such a determination must be based on 
information the contractor has about the prevailing charges in the state, and about the nature 
of and frequency of the services rendered for which a package charge is made. However, a 
contact with the physician to obtain such information need not be made by the contractor 
where it can obtain the information from its own files, the patient's prior claims history, etc. 
Also, the contractor may exercise its discretion and judgment based on a general knowledge 
of the fee charging practices of the physician, its knowledge of the normal manner of 
treatment applicable to particular diagnoses, etc., to determine what services were rendered, 
and how frequently they were rendered, etc. In all cases, however, the contractor must be 
able to document what information or judgment was used as the basis for its determination. 
Where an allowable charge determination is made with respect to a "flat fee" or "package fee", 
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the prevailing charge profile methodology shall be annotated to reflect the determination 
process. However, the charge must not be included in the calculation of the prevailing charge 
for a particular procedure unless the global fee has a recognized code and description as 
noted in Exception 1 above.

3. Exception 3. A surgery charge normally includes the pre- and post-operative care, 
and most physicians bill a single surgery charge. Some physicians, though, may bill a surgery 
charge and separate charges for the pre- and post-operative care. The contractor is to use the 
sum of the charges as the billed charge and make the allowable charge determination from it. 
This is similar to a global fee as discussed in Exception 2, above, except the global fee 
generally involves a series of separate services or period of treatment (such as a global 
maternity fee which covers the entire maternity episode).

D. Low Charge May Not be Used to Offset High Charge.

1. The contractor shall not make a "package charge" or a "flat fee" out of separately 
itemized charges on a bill for the purpose of offsetting high charges with low charges. Where 
the same claim contains (a) a charge for one service which is lower than the highest amount 
the contractor might otherwise have deemed allowable for the service; and (b) a charge for 
another service which is higher than the allowable charge, it should not be determined that 
the combined charges for the two services grouped together are allowable. Although the 
contractor may give the physician or other person who rendered the service an opportunity 
to correct any billing error, the contractor must not suggest to the physician or other person 
that the charge be increased for a given service.

2. There is an exception to this rule, involving multiple surgery. (See Chapter 13, 
Section 3.7.)

E. Inclusive Dates Shown For Period Covered by Services.

1. The contractor may make an allowable charge determination without further 
development of the claim where one combined charge is indicated either on the claim forms 
or on the bill for the services rendered during an inclusive period such as from July 1 to July 
15. This can be done only if the nature of each service rendered and the number of times each 
service or procedure was performed is clearly specified and the contractor is quite certain, 
from its knowledge of physicians charges, that the combined charge reported is no higher 
than the total of the charges for each individual item. For instance, a $100 charge for five 
office visits is consistent with a prevailing charge of $20 for an office visit. (Of course, the 
contractor must also ensure that the total number of visits conforms to TRICARE/
CHAMPUS limits.)

2. Where the claim does not clearly specify the nature and frequency of the service 
rendered, or where there is any question about whether the same service was rendered each 
time, the contractor shall either obtain this information or use its judgment and general 
knowledge of the fee charging practices of physicians in the state to resolve the question. In 
either case, the contractor must document in the claim file what information was obtained 
and/or what its judgment was.

3. For example, a claim may be submitted showing inclusive dates of July 10 - July 
20 and a charge of $115 for visits made by a physician to an inpatient in a hospital. Assuming 
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the physician visited the patient only once a day for 11 days, the average charge per visit 
would be $10.45. This unlikely per visit charge is an indication that the physician did not visit 
the patient 11 times during the 11-day period, or that the charges and services rendered 
during the inclusive period were not identical, or that the physician has made a package 
charge covering a particular period of treatment rather than specific services. In order to 
comply with paragraph II.E.2., above, and to make sure its allowable charge determination is 
correct, the contractor (a) must either resolve this question through a contact with the patient 
or physician, or (b) it may exercise its judgment, and on the basis of its knowledge and 
experience with local fee charging practices, etc., determine that the physician has made a 
package charge and that the $115 charge consists of a $15 charge for the initial inpatient 
hospital visit and of a $10 charge made for each of ten subsequent inpatient hospital visits. If 
these charges satisfy the prevailing charge criteria, the contractor may determine that they 
are allowable.

4. Complete claim file documentation of the information obtained or judgment 
made by the contractor is necessary to (a) develop its prevailing charge profiles, and (b) 
reflect that the contractor has based its reimbursement of the claim on correct determinations 
of coverage and allowable charges.

- END -
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