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CERTIFIED CLINICAL SOCIAL WORKER
Issue Date: March 1, 1984
Authority: 32 CFR 199.6(c)(3)(iii)(F) 

I. ISSUE

Certified Clinical Social Workers.

II. BACKGROUND

A. The Defense Appropriation Act, Fiscal Year 1981 directed TRICARE/CHAMPUS to 
conduct a test reimbursement program for covered services provided by clinical social 
workers independent of physician referral or supervision. The test period was extended 
through September 30, 1982, by the Defense Appropriation Act, Fiscal Year 1982. This test 
reimbursement program was effective for claims received and processed from December 15, 
1980, through September 30, 1982, and continued from October 1 through December 20, 1982, 
based upon provisions of the Continuing Resolution.

B. The Senate Report on the Department of Defense Appropriations Bill for the fiscal 
year ending September 30, 1983, stated in part, that "Based on the successful pilot program, 
the Committee has included bill language to permit direct reimbursement of clinical social 
workers who provide mental health services....No quality of care problems have arisen, and 
reimbursement of clinical social workers costs less than the traditional physician gate-keeper 
approach". Thus, the Defense Appropriation Act, Fiscal Year 1983, included certified clinical 
social workers as authorized individual providers of care and terminated the test 
reimbursement program.

III. POLICY

A. A certified clinical social worker may provide covered services independent of 
physician referral and supervision when the clinical social worker meets the standards 
established by 32 CFR 199.6(c)(3)(iii)(F) for authorized clinical social workers and is 
practicing within the scope of his or her license. The clinical social worker must meet the 
following criteria:

1. Is licensed or certified as a clinical social worker by the jurisdiction where 
practicing; or, if the jurisdiction does not provide for licensure or certification of clinical social 
workers, is certified by a national professional organization offering certification of clinical 
social workers; and
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2. Has at least a master's degree in social work from a graduate school of social work 
accredited by the Council on Social Work Education; and

3. Has had a minimum of two years or three thousand hours of post-master's degree 
supervised clinical social work practice under the supervision of a master's level social 
worker in an appropriate clinical setting, as determined by the Executive Director, TRICARE 
Management Activity, or a designee.

NOTE: Patients who have organic medical problems must receive appropriate concurrent 
management by a physician.

B. Medical services required by a patient under the care of an authorized certified 
clinical social worker must be rendered by or under a physician's supervision. Lack of 
physician involvement when required by the circumstances of the case is a basis for denial of 
payment on quality grounds.

C. Claims for mental health services provided by clinical social workers are subject to 
the limitations on psychiatric procedures as specified in the Regulation.

D. All states now offer certification or licensure for social workers. To be authorized 
under TRICARE, the social worker must be licensed or certified at the Masters' level. 
Licensure/certification at the BA or BSW level is not acceptable. Membership can be verified 
by contacting the membership validation office at the National Association of Social Workers 
at (202) 408-8600. The Diplomate status granted by the American Board of Examiners in 
Clinical Social Work is also recognized.

IV. EFFECTIVE DATE December 21, 1982

- END -
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