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I. ISSUE

Certified Physician Assistant

II. POLICY

A. Provider Certification. A physician assistant (PA) may provide covered services 
under general supervision of a physician. The physician assistant must meet the applicable 
state requirements governing the qualifications for physician assistants and at least one of the 
following conditions:

1. Is currently certified by the National Commission on Certification of Physician 
Assistants to assist primary care physicians, or

2. Has satisfactorily completed a program for preparing physician assistants that:

a. Was at least 1 academic year in length;

b. Consisted of supervised clinical practice and at least 4 months (in the 
aggregate) of classroom instruction directed toward preparing students to deliver health 
care; and

c. Was accredited by the American Medical Association's Committee on Allied 
Health Education and Accreditation; or

3. Has satisfactorily completed a formal educational program for preparing 
physician assistants that does not meet the requirements of paragraph II.A.2. of this section 
and had been assisting primary care physicians for a minimum of 12 months during the 18-
month period immediately preceding January 1, 1987.

4. If state licensure is available, it is required even if the state offers licensure on a 
voluntary basis.

B. Physician Supervision. Physician supervision may be remote and does not require 
direct contact between the physician and physician assistant at the time the care is rendered. 
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The employing physician must be immediately available to the PA for consultation purposes 
by telephone. Evidence of referral by the physician is not required.

C. Review of Claims. PA services covered are those within the scope of the PA's practice 
as provided by state law and 32 CFR 199.6 that are defined as authorized benefits when 
rendered by physicians. The employing physician must be an authorized provider (e.g., a 
physician under sanction by TRICARE/CHAMPUS also results in his or her physician 
assistant being placed in unauthorized TRICARE/CHAMPUS provider status). Examples of 
services performed by physician assistants include the following:

1. Services ordinarily performed by a physician's or institutional provider's nurse or 
other nonphysician assistant; such as giving injections, taking blood samples and changing 
dressings.

2. Services which traditionally have been reserved to physicians; such as physical 
examinations, minor surgery, assistance in major surgery, setting casts for simple fractures, 
interpreting x-rays, and other activities that involve an independent evaluation or treatment 
of the patient's condition (see Chapter 13, Section 2.5 for reimbursement limitations).

3. Prescriptions may be written by authorized PAs if practicing within the scope of 
their license, certification or other legal authorization. 

D. Utilization Safeguards. Utilization safeguards are required to detect and disallow 
fragmentation of services for billing purposes, duplicate payments (including billing of the 
same or inclusive service by the employing physician), excessive utilization, and billing of PA 
services as if they were performed by the employing physician. The claims processor's data 
system must be able to identify the physician assistant with the physician, assure that the 
physician assistant is uniquely identified, maintain physician assistant allowed charge data 
separate from physician allowed charge data (to prevent contamination of the physician 
prevailing profile by the PA reduced charge data), and report physician assistant data to 
TRICARE Management Activity under the physician assistant individual provider number 
and specialty code.

III. EFFECTIVE DATE

Coverage of physician assistant services is effective for services rendered on and after 
July 1, 1990.

- END -
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