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LEGEND DRUGS AND INSULIN
Issue Date: August 26, 1985
Authority: 32 CFR 199.4(d)(3)(vi) 

I. ISSUE

How are legend drugs and insulin to be reimbursed?

II. POLICY

A. Pricing of legend drugs (those drugs that require a prescription by law) and insulin 
will depend on the claimant: beneficiary (consolidated drug claim) or provider (vendor 
pharmacy or physician).

B. For beneficiary submitted claims, reimbursement is to be based on the billed charge. 
For vendor pharmacy (participating provider) submitted claims, the allowable charge for 
outpatient prescription drugs paid to a vendor pharmacy will be the acquisition cost (taking 
into account the strength, quantity, and generic/nongeneric status) plus an amount 
determined by TRICARE ($3.00) for each prescription. This fixed fee does not apply to 
insulin. The acquisition cost should include the sales tax.

C. The acquisition cost of drugs for participating providers, i.e., vendor pharmacies, 
physicians, etc., is to be determined from the Drug Topics Red Book or the Blue Book, both of 
which list the wholesale price. In all cases the contractor is to use the latest annual edition of 
the Red Book or the Blue Book as well as the monthly updates.

D. When a participating provider, i.e., physician or other authorized individual 
provider, submits charges for legend drugs dispensed directly to the patient, the charges may 
be paid at cost to the physician or other authorized individual provider only. No 
administrative or professional fee is allowed.

E. Allowable charge screens for injections (90782 - 90788) shall be based on: (a) the 
CHAMPUS allowable charge found on the CMAC file; plus (b) the current wholesale cost of 
the most frequently administered dosage of the drug, as reflected in the Drug Topics Red 
Book or the Blue Book. The CMAC includes the cost of supplies such as syringes, needles, 
cotton swabs, alcohol, etc. (The price of the smallest unit of packaging offered by the 
manufacturer that will include the most frequently administered dosage of the drug must be 
used in this regard.) However, in cases involving unusual circumstances, an additional 
allowance above the CMAC amount for the physician services may be considered, provided 
proper documentation is supplied. Also, when the claim is documented to indicate that the 
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dosage administered and the cost of the drug used were higher than the drug cost that would 
be applicable to the most frequently administered dosage, the higher drug cost may be 
allowed to the extent that it is reasonable.

F. The TRICARE/CHAMPUS national allowable charge system used to reimburse 
professional services discussed in Chapter 13, Section 1.1, Section 1.2, Section 1.3, and Section 
1.5 does not apply to legend drugs and insulin claims. In addition, immunizations and 
allergy immunotherapy are excluded from the national allowable charge system. The above 
reimbursement guidelines are to be used by the contractors.

G. For reimbursement of drug claims under the Department of Veterans Affairs and 
DoD health care resources sharing, see OPM Part Two, Chapter 21.

III. POLICY CONSIDERATIONS

A. If the contractor knows that the sole purpose of an "office visit" was for the patient to 
receive an injection, cost-sharing may be made only for the injection (if it is covered). For 
example, the contractor would reimburse for a 90030, minimal service (under CPT-4). 
Allowance of a separate additional charge for an "office visit" would not be warranted where 
the services rendered did not really constitute a regular office visit.

B. All injection claims submitted to the contractor should include the specific name of 
the drug used. Identification of the drug will enable the contractor to correctly pay for the 
services rendered and help establish meaningful injection screens.

C. When the total charge made for an injection (i.e., for the service of the physician and/
or his office nurse (or other authorized provider) in providing the injection, and for the cost 
of the drug and supplies used) does not exceed $7, the actual charge made may be 
determined to be an allowable charge without any further determination of the wholesale 
drug cost through use of the Drug Topics Red Book or the Blue Book. Thus, when the actual 
cost of the drug used was less than $2, use of the $7 tolerance would allow room for some 
cushioning to offset losses due to spoilage and spillage. If the contractor requests, but does 
not receive, an itemization of costs for supplies, drug, and administration service, and if this 
information cannot be obtained from the Red Book or Blue Book, the contractor is not to deny 
that line item but is to allow up to the $7.00 tolerance amount. Of course, in no case may the 
allowable charge exceed the actual charge made for an injection.

D. Injections such as those that require the precise placement of a needle into inflamed, 
painful, or target areas or the injection of dangerous drugs may require that only a physician 
(or other authorized provider practicing within their scope of practice) provide this service. 
Consequently, injections of this nature should not be considered routine, and appropriate 
allowances shall be made. In these instances, the contractor may establish prevailing charge 
screens to reflect the actual practice of providers in a state.

E. Allergy preparations are custom made in a laboratory and are not considered 
prescription drugs. Since the cost of these allergy preparations are not found in the Drug 
Topics Red Book or the Blue Book, reimbursement will be based on the allowable charge 
methodology prescribed under Chapter 13, Section 1.1, Section 1.2, and Section 1.3 and OPM 
Part Two, Chapter 4. The prevailing will include both the cost of the drug and the 
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administrative fee. An allowance of a separate additional charge for an "office visit" would 
not be warranted where the services rendered did not really constitute a regular office visit.

F. A copayment is required for medical supplies that are necessary to administer a drug; 
see Chapter 12, Section 2.1, Table 1.

NOTE: Medical supplies include needles, syringes, glucometer, alcohol sponges (either cotton 
balls and alcohol or prepackaged alcohol swabs), strips (urine or blood), lancets, lancing devices, and 
pins.

- END -
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