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COST-SHARES AND DEDUCTIBLES: TRICARE/CHAMPUS 
DRG-BASED PAYMENT SYSTEM
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Authority: 32 CFR 199.14(f) 

I. ISSUE

What are the special cost-sharing provisions under the TRICARE/CHAMPUS DRG-
based payment system?

II. POLICY

A. General. These special cost-sharing procedures apply only to claims paid under the 
TRICARE/CHAMPUS DRG-based payment system. For inpatient claims exempt from this 
system, the procedures in Chapter 13, Section 11.1, paragraph IV.C. are to be followed.

B. Cost-shares for family members of active duty members.

1. Except in the case of mental health services, family members of active duty 
members or their sponsors are responsible for the payment of the first $25 of the allowable 
institutional costs incurred with each covered inpatient admission to a hospital or other 
authorized institutional provider, or the amount the beneficiary or sponsor would have been 
charged had the inpatient care been provided in a Uniformed Service hospital, whichever is 
greater.

2. Effective for care on or after October 1, 1995, the inpatient cost-sharing for mental 
health services is $20 per day for each day of the inpatient admission.

C. Cost-Shares for Beneficiaries Other Than Family Members of Active Duty Members.

1. The cost-share will be the lesser of:

a. An amount based on a single, specific per diem amount which will not vary 
regardless of the DRG involved. The actual amount will be provided to contractors by TMA 
in September of each year.

(1) The per diem amount will be calculated as follows:

(a) Determine the total allowable DRG-based amounts for services 
subject to the DRG-based payment system and for beneficiaries other than family members 
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of active duty members during the same database period used for determining the DRG 
weights and rates.

(b)  Add in the allowance for capital and direct medical education 
which have been paid to hospitals during the same database period used for determining the 
DRG weights and rates.

(c) Divide this amount by the total number of patient days for these 
beneficiaries. This amount will be the average cost per day for these beneficiaries.

(d) Multiply this amount by .25. In this way total cost-sharing 
amounts will continue to be 25 percent of the TRICARE/CHAMPUS-determined allowable 
amount.

(e) Determine any cost-sharing amounts which exceed 25 percent of 
the billed charge (see paragraph II.C.1.b. below) and divide this amount by the total number 
of patient days in paragraph II.C.1.a.(1)(c) above). Add this amount to the amount in 
paragraph II.C.1.a.(1)(d) above. This is the per diem cost-share to be used for these 
beneficiaries.

(2) The per diem amount will be required for each actual day of the 
beneficiary's hospital stay which the DRG-based payment covers except for the day of 
discharge. When TRICARE payment ends on a specific day because eligibility ends on either 
a long-stay or short-stay outlier day, the last day of eligibility is to be counted for determining 
the per diem cost-sharing amount. For claims involving a same-day discharge which qualify 
as an inpatient stay (e.g., the patient was admitted with the expectation of a stay of several 
days, but died the same day) the cost-share is to be based on a one-day stay. (The number of 
hospital days must contain one day in this situation.) Where long-stay outlier days are 
subsequently determined to be not medically necessary by a PRO, no cost-share will be 
required for those days, since payment for such days will be the beneficiary's responsibility 
entirely.

b. Twenty-five percent of the billed charge. The billed charge to be used includes 
all inpatient institutional line items billed by the hospital minus any duplicate charges and 
any charges which can be billed separately (e.g., hospital-based professional services, 
outpatient services, etc.). The net billed charges for the cost-share computation include 
comfort and convenience items.

2. Under no circumstances can the cost-share exceed the DRG-based amount.

3. Where the dates of service span different fiscal years, the per diem cost-share 
amount for each year is to be applied to the appropriate days of the stay.

D. Maternity Services. See Chapter 13, Section 11.4 for the cost-sharing provisions for 
maternity services.

- END -
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