
TRICARE/CHAMPUS POLICY MANUAL 6010.47-M DEC 1998
PAYMENTS POLICY
CHAPTER 13
SECTION 11.1

COST-SHARES AND DEDUCTIBLES: TRICARE/CHAMPUS 
STANDARD
Issue Date: December 16, 1983
Authority: 32 CFR 199.4(f), PL 100-202

I. ISSUE

Application of deductible and cost-share amounts for Basic Program benefits.

II. POLICY

A. Deductible Amount: Outpatient Care.

1. For care rendered all eligible beneficiaries prior to April 1, 1991, or when the 
active duty sponsor's pay grade is E-4 or below, regardless of the date of care:

a. Deductible, Individual: Each beneficiary is liable for the first fifty ($50.00) of 
the TRICARE/CHAMPUS-determined allowable amount on claims for care provided in the 
same fiscal year.

b. Deductible, Family: The total deductible amount for all members of a family 
with the same sponsor during one fiscal year shall not exceed one hundred dollars ($100.00).

2. For care rendered on or after April 1, 1991, for all TRICARE beneficiaries except 
family members of active duty sponsors of pay grade E-4 or below, and CHAMPVA 
beneficiaries.

a. Deductible, Individual: Each beneficiary is liable for the first one hundred and 
fifty dollars ($150.00) of the TRICARE/CHAMPUS-determined allowable amount on claims 
for care provided in the same fiscal year.

b. Deductible, Family: The total deductible amount for all members of a family 
with the same sponsor during one fiscal year shall not exceed three hundred dollars 
($300.00).

3. TRICARE-approved ambulatory surgery centers, birthing centers or partial 
hospitalization programs. No deductible shall be applied to allowable amounts for services 
or items rendered to active duty or authorized NATO family members.

4. Allowable Amount Does Not Exceed Deductible Amount. If fiscal year allowable 
amounts for two or more beneficiary members of a family total less than $100.00 (or $300.00 if 
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paragraph II.A.2., above applies), and no one beneficiary's allowable amounts exceed $50.00 
(or $150.00 if paragraph II.A.2., above applies), neither the family nor the individual 
deductible will have been met and no TRICARE benefits are payable.

5. Notwithstanding the dates specified in paragraph II.A.1. and paragraph II.A.2., in 
the case of dependents of an active duty member of pay grade E-5 or above, with Persian 
Gulf conflict service who is, or was, entitled to special pay for hostile fire/imminent danger 
authorized by 37 USC 310, for services in the Persian Gulf area in connection with Operation 
Desert Shield or Operation Desert Storm, the deductible shall be the amount specified in 
paragraph II.A.1., for care rendered prior to October 1, 1991, and the amount specified in 
paragraph II.A.2., for care rendered after October 1, 1991.

NOTE: The provisions of paragraph II.A.5., above also apply to family members of service 
members who were killed in the Gulf, or who died subsequent to Gulf service; and to service members 
who retired prior to October 1, 1991, after having served in the Gulf war, and to their family members.

6. Effective December 8, 1995, the annual TRICARE/CHAMPUS deductible has 
been waived for family members of selected reserve members called to active duty for 31 
days or more in support of Operation Joint Endeavor (the Bosnia peacekeeping mission). 
Under a nationwide demonstration, TRICARE may immediately begin cost-sharing in 
accordance with standard TRICARE rules. These beneficiaries will be eligible to use 
established TRICARE Extra network providers at a reduced cost-share rate. Additionally, in 
those areas where TRICARE is in full operation, selected reserve members called to active 
duty for 180 days or more will have the option of enrolling their families in TRICARE Prime.

NOTE: This demonstration is effective December 8, 1995, and is in effect until such time as 
Executive Order 12982 expires. TRICARE eligible beneficiaries other than family members of 
reservists called to active duty in support of Operation Joint Endeavor are not eligible for 
participation. This demonstration is limited to the annual TRICARE Standard and Extra deductible; 
other TRICARE cost-sharing continues to apply. All current TRICARE rules, unless specifically 
provided otherwise, will continue to apply.

7. Adjustment of Excess. Any beneficiary identified under paragraph II.A.5. and 
paragraph II.A.6., above, who paid any deductible in excess of the amounts stipulated is 
entitled to an adjustment of any amount paid in excess against the annual deductible 
required under those paragraphs.

NOTE: The contractors need not search their records for deductibles paid in excess, but 
are authorized to adjust any deductible amounts paid in excess that are brought to their attention and 
that are verifiable.

B. Deductible Amount: Inpatient Care: None.

C. Cost-Share Amount: Outpatient Care.

1. Ambulatory Surgery. See Chapter 13, Section 11.8.

a. Active Duty Dependent or Authorized NATO Beneficiary. Effective December 
19, 1980, the cost-share amount for ambulatory surgery performed in a TRICARE-approved 
ambulatory surgery center (freestanding or hospital-based) is $25 for each episode of 
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ambulatory surgery performed at least 24 hours apart. If multiple procedures are performed 
and at least one of them is an approved ambulatory surgical procedure (on Chapter 13, 
Section 9.1, Addendum 1, Section 1 through Section 15) all procedures are to be cost-shared 
as ambulatory surgery.

b. Other Beneficiary. The cost-share amount for ambulatory surgery performed 
in a TRICARE-approved ambulatory surgery center (freestanding or hospital-based) for 
other than active duty or authorized NATO family member beneficiaries, including all 
related pre- and post-surgical services and supplies, is as follows:

(1) Facility Charges. The cost-share is the lesser of twenty-five percent (25%) 
of the applicable group payment rate or twenty-five percent (25%) of the billed charges. If the 
claim involves multiple services, some of which are reimbursed based on a group payment 
rate and some of which are reimbursed based on billed charges, the cost-share for the 
services reimbursed based on a group payment rate is to be determined as provided in the 
previous sentence. The cost-share for those services reimbursed based on billed charges is to 
be twenty-five percent (25%) of the applicable billed charges.

(2)  Professional Charges. The cost share is twenty-five percent (25%) of the 
TRICARE/CHAMPUS-determined allowable amount in excess of the annual fiscal year 
deductible.

2. Maternity Care. See Chapter 13, Section 11.4.

3. Other Outpatient Care: Active Duty Dependent or Authorized NATO Beneficiary. 
The cost-share for all other outpatient care is twenty percent (20%) of the TRICARE/
CHAMPUS-determined allowable amount in excess of the annual deductible amount. This 
includes the professional charges of a TRICARE-approved individual professional provider 
for services rendered in a non-TRICARE-approved ambulatory surgery center or birthing 
center.

4. Other Outpatient Care: Other Beneficiary. The cost-share applicable to all other 
outpatient care for other than active duty and authorized NATO family member beneficiaries 
is twenty-five percent (25%) of the TRICARE/CHAMPUS-determined allowable amount in 
excess of the annual deductible amount. This includes: partial hospitalization for alcohol 
rehabilitation; professional charges of a TRICARE-approved individual professional 
provider for services rendered in a non-TRICARE-approved ambulatory surgery.

D. Cost-Share Amount: Inpatient Care.

1. Active Duty Family Member: Except in the case of mental health services, 
dependents of active duty members or their sponsors are responsible for the payment of the 
first $25 of the allowable institutional costs incurred with each covered inpatient admission 
to a hospital or other authorized institutional provider, or the amount the beneficiary or 
sponsor would have been charged had the inpatient care been provided in a Uniformed 
Service hospital, whichever is greater. (Please reference daily rate chart below.)

Effective for care on or after October 1, 1995, the inpatient cost-sharing for mental 
health services is $20 per day for each day of the inpatient admission. This $20 per day cost-
sharing amount applies to admissions to any hospital for mental health services, any 
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residential treatment facility, any substance use disorder rehabilitation facility, and any 
partial hospitalization program providing mental health or substance use disorder 
rehabilitation services. For care prior to October 1, 1995, no changes will be made to the cost-
sharing requirements for family members of active duty members.

UNIFORMED SERVICES HOSPITAL DAILY CHARGE AMOUNTS

Use the daily charge (per diem rate) in effect for each day of the stay to calculate a 
cost-share for a stay which spans periods.

2. Other Beneficiaries: For the cost-share applicable to inpatient care for other than 
active duty family member beneficiaries, please reference Chapter 13, Section 11.2 (DRG-
based payment system) and Chapter 13, Section 11.5 (mental health per diem payment 

PERIOD DAILY CHARGE

January 1, 1977 - December 31, 1977 $4.10

January 1, 1978 - September 30, 1978 $4.40

October 1, 1978 - September 30, 1979 $4.65

October 1, 1979 - September 30, 1980 $5.00

October 1, 1980 - September 30, 1981 $5.50

October 1, 1981 - September 30, 1982 $6.30

October 1, 1982 - December 31, 1983 $6.55

January 1, 1984 - December 31, 1984 $6.80

January 1, 1985 - September 30, 1985 $7.10

October 1, 1985 - September 30, 1986 $7.30

October 1, 1986 - December 31, 1987 $7.55

January 1, 1988 - December 31, 1988 $7.85

January 1, 1989 - December 31, 1989 $8.05

January 1, 1990 - September 30, 1990 $8.35

October 1, 1990 - September 30, 1991 $8.55

October 1, 1991 - September 30, 1992 $8.95

October 1, 1992 - September 30, 1993 $9.30

October 1, 1993 - September 30, 1994 $9.30 (No change from FY 93)

October 1, 1994 - September 30, 1995 $9.50

October 1, 1995 - September 30, 1996 $9.70

October 1, 1996 - September 30, 1997 $9.90

October 1, 1997 - September 30, 1998 $10.20

October 1, 1998 - September 30, 1999 $10.45
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system). For services exempt from the TRICARE/CHAMPUS DRG-based payment system 
and the TRICARE/CHAMPUS mental health per diem payment system and services 
provided by institutions other than hospitals (i.e. RTCs), the cost-share shall be 25% of the 
TRICARE/CHAMPUS-determined allowable charges.

E. Cost-Share Amount: Under Discounted Rate Agreements. Under special programs 
approved by TMA (e.g., the Health Care Finder and Participating Provider Program), where 
there is a negotiated (discounted) rate agreed to by the provider, the cost-share shall be based 
on the provisions found in the OPM Part Two, Chapter 1, Section VI.C.7.

III. POLICY CONSIDERATIONS

The deductible amounts identified in this Section shall be deemed to have been satisfied 
if the Catastrophic Cap amounts identified in Chapter 13, Section 14.1 have been met for the 
same fiscal year in which the deductible applies.

IV. EXCEPTIONS

A. Inpatient cost-share applicable to each separate admission. A separate cost-share 
amount is applicable to each separate beneficiary for each inpatient admission EXCEPT:

1. Any admission which is not more than sixty (60) days from the date of the last 
inpatient discharge shall be treated as one (1) inpatient confinement with the last admission 
for cost-share amount determination.

2. Certain heart and lung hospitals are excepted from cost-share requirement. See 
Chapter 13, Section 20.1.

B. Inpatient Cost-Share: Maternity care. See Chapter 13, Section 11.4. All admissions 
related to a single maternity episode shall be considered one (1) confinement regardless of 
the number of days between admissions. For active duty family members the cost-share will 
be applied to the first institutional claim received.

C. Special Cost-Share Provisions. 

1. Effective October 1, 1987, the inpatient cost-share amount from DRG-exempt 
institutional provider claims in the following categories cannot exceed that which would 
have been imposed if the service were subject to the TRICARE/CHAMPUS DRG-based 
payment system. This will not affect family members of active duty members. For all other 
beneficiaries, the cost-share shall be the lesser of (1) that calculated according to paragraph 
II.D.2., above, or (2) that calculated according to paragraph II.C.1.a., above. Claims processed 
prior to March 1, 1988, shall be adjusted only upon provider or beneficiary request.

a. Child bone marrow transplant. All services related to discharges involving 
bone marrow transplant for a beneficiary less than 18 years old with ICD-9-CM principal or 
secondary diagnosis code V42.8 and ICD-9 procedure codes 41.0 and 41.91.

b. Child HIV Seropositivity. All services related to discharges involving HIV 
seropositive beneficiary less than 18 years old with ICD-9-CM principal or secondary 
diagnosis codes 042 through 044.
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c. Child Cystic Fibrosis. All services related to discharges involving beneficiary 
less than 18 years old with ICD-9-CM principle or secondary diagnosis code 277.0 (cystic 
fibrosis).

d. Children's Hospital. All inpatient services in qualified children's hospitals for 
the period October 1, 1987, through March 31, 1989. See Chapter 13, Section 6.1D regarding 
this exemption.

e. Newborns and Infants. All services related to discharges involving a newborn 
or infant who is less than 29 days old upon admission, except for discharges which are 
grouped into DRG 391 (normal newborn) for the period October 1, 1987, through March 31, 
1989.

2. Cost-Sharing for Family Members of a Member who Dies While on Active Duty. 
Section 707(c) of the National Defense Authorization Act for FY 1995 (P.L. 103-337) 
established the following special cost-sharing provisions for dependents of members who die 
while on active duty.

a. For family members of active duty members who died on or after January 1, 
1993, and before October 1, 1993:

(1) Services for care related to a condition which existed at the time of the 
member’s death are to be cost-shared at the active duty rate. Contractors are not required to 
develop the claim to determine if the care is related to a pre-existing condition. The 
contractor may accept a statement by the beneficiary that the care is related to a pre-existing 
condition.

(2) The active duty cost-sharing applies to services related to the pre-
existing conditions for one year from the date of the member’s death. After one year retiree 
cost-sharing will apply.

(3) The services must be provided on or after January 1, 1993.

(4) Cost-sharing for care not related to the pre-existing condition is at the 
retired cost-sharing rate.

b. For family members of active duty members who died on or after October 1, 
1993:

(1) All services provided are to be cost-shared at the active duty rate.

(2) The active duty cost-sharing applies to services for one year from the 
date of the member’s death. After one year retiree cost-sharing will apply.

(3) The services must be provided on or after October 1, 1993.
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NOTE: This provision does not preclude loss of eligibility during the one-year period as a 
result of any condition that routinely results in loss of TRICARE/CHAMPUS eligibility such as 
reaching age limits, remarriage, etc.

- END -
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