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PAYMENTS POLICY
CHAPTER 13
SECTION 13.1

HEALTH MAINTENANCE ORGANIZATIONS (HMOs)
Issue Date: December 29, 1982
Authority: 32 CFR 199.8 and 32 CFR 199.12 

I. ISSUE

How will TRICARE reimburse for services rendered to TRICARE beneficiaries by 
professional corporations and associations and hospitals affiliated with HMOs?

II. BACKGROUND

A. Initially TRICARE did not allow payment for any services provided by HMOs. 
However, as HMO coverage became more common as primary coverage for TRICARE 
beneficiaries, we encountered an increasing number of situations where an HMO had 
specific limitations on what it would cover. The result was that TRICARE beneficiaries were 
often caught in the middle--this is, they were required to get services through their HMO, but 
they frequently had to pay significant amounts for those services because of payment limits 
of the HMO. As a result, TRICARE policy was changed to allow secondary payment where 
an HMO had specific payment limitations. TRICARE continued to prohibit payment for 
user's fees, though, since they were nearly always nominal amounts which were less than the 
administrative cost of processing a claim under TRICARE.

B. HMO coverage continues to expand as well as become more diverse. Limitations on 
payment continue, but there are also many user's fees which are now quite large. It is not 
uncommon for an HMO to require its members to pay several hundred dollars for every 
inpatient admission. Again this results in an unfair burden on many TRICARE beneficiaries.

III. POLICY

A. TRICARE Benefits Provided. Since HMO coverage has become almost as diverse as 
other third-party coverage, both in terms of benefits and in beneficiary out-of-pocket 
payments, coverage by an HMO is to be treated the same as any other primary coverage, and 
normal double coverage procedures as contained in the Policy Manual, the COM-FI, and the 
OPM are to be followed. Since HMOs frequently have unique provider structures and 
provide preventive services which are normally not covered by TRICARE, it's important that 
contractors ensure the following conditions are met for TRICARE payment to be made on a 
secondary basis.

1. The provider, whether institutional or professional, must meet TRICARE provider 
certification standards.
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2. The services must be a TRICARE benefit and must be medically necessary.

IV. POLICY CONSIDERATIONS

A. HMO Coverage Limitations. When the HMO has a limitation on how much it will 
pay, TRICARE will reimburse only for that portion of the charge which the HMO does not 
cover. (This includes emergency services received outside the HMO’s normal service area.)

B. Payment Calculations. Calculation of the TRICARE payment will depend upon the 
bill and follows the same procedures used for pre-paid prescription plans (see Chapter 13, 
Section 13.3). For services provided directly by an HMO, the only billed charges indicated 
often will be the beneficiary cost-share/user's fee. Contractors are not required to develop the 
claim for any other charges, but will process the claim using the indicated billed charge (cost-
share/user's fee).

EXAMPLE: $15.00 charge shown for HMO visit
-   3.75 retiree 25% cost-share (deductible has been met)
$11.25 TRICARE payment

When the claim submitted to TRICARE shows total charges for the 
services and the amount covered by the HMO (either directly or by 
indicating the remaining beneficiary liability), it will be processed as any 
other claim with double coverage.

EXAMPLE: $62.00 charge for HMO visit
$15.00 beneficiary liability

Step 1: $62.00 billed charge
$15.50 retiree 25% cost-share (deductible has been met)
$46.50 amount payable by TRICARE without OHI

Step 2: $62.00 billed charge
$47.00 paid by HMO
$15.00 unpaid balance

Step 3: TRICARE pays $15.00

C. Services Rendered to Nonmembers. All covered medically necessary services 
rendered by an HMO to TRICARE beneficiaries who are not members of the HMO can be 
reimbursed by TRICARE.

D. HMOs and Partnership. Special provisions exist for beneficiaries with HMO coverage 
who opt to use Partnership Program services in the military treatment facility. See the OPM 
Part Two, Chapter 14.

E. Services Obtained Outside the HMO. 

1. General. Except as provided above, TRICARE will not reimburse for services 
which are available through an HMO to its members if for any reason the member obtains 
the services outside the HMO. Thus, if the HMO would normally cover the services, but it 
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denies payment because the services could have been provided by the HMO (e.g., psychiatric 
services which the beneficiary obtained outside the HMO because he didn't like the HMO 
psychiatrist), TRICARE will not reimburse any amount on the claim. Of course, just as for 
other double coverage situations, TRICARE will pay for any covered services or amounts 
which the HMO certifies in writing that they would not have paid or covered even if the 
services had been obtained through the HMO.

2. Point-of-Service (POS) Options. Some HMOs offer a POS option under which the 
member may obtain services outside the HMO, but, as a consequence, the member must pay 
significantly higher cost-shares and/or deductibles. Since TRICARE beneficiaries are 
prohibited from waiving benefits under a primary coverage, TRICARE will not reimburse 
the higher cost-shares and/or deductibles under any HMO POS option. Whenever a POS 
option is used, TRICARE reimbursement is to be limited to any covered services or amounts 
which the HMO certifies in writing that they would not have paid or covered even if the 
services had been obtained through the HMO.

V. EXCEPTIONS

This policy does not pertain to cost-saving initiatives under guidelines prescribed by the 
Secretary of Defense and adopted by the Executive Director, TMA (such as the Health Care 
Finder - Participating Provider Program (HCF-PPP) under which a MTF may enter into a 
contractual agreement with a PPO or HMO for the purpose of providing care to TRICARE 
beneficiaries at discounted rates.)

VI. EFFECTIVE DATE

Upon direction by the Contracting Officer.

- END -
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