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CHAPTER 13
SECTION 12.1

DOUBLE COVERAGE
Issue Date: December 29, 1982
Authority: 32 CFR 199.8 

I. ISSUE

Double Coverage.

II. POLICY

A. Existence of Other Coverage. Prior to payment of any claim for services or supplies 
rendered to any TRICARE beneficiary, regardless of eligibility status, it must be determined 
whether other coverage exists under any other insurance plan, medical service or health 
plan. If other coverage exists, TRICARE coverage is available only as secondary payer, and 
only after a claim has been filed with the other plan and a payment determination issued. 
This must be done regardless of any provisions contained in the other coverage. For example, 
a dependent child who is eligible for TRICARE through his/her natural parent may also be 
eligible for some other coverage through a step-parent. The step-parent's coverage is primary 
payer, regardless of any provision in that coverage which provides that the natural parent's 
coverage is primary.

B. Lack of Payment by Other Health Insurer. TRICARE will not pay amounts which 
have been denied by the other coverage simply because the claim was not filed timely with 
the other coverage or because the beneficiary failed to meet some other requirement of 
coverage. When such a claim is received, the contractor is to develop the claim for a 
statement from the other coverage as to how much would have been paid had the claim met 
the other coverage’s requirements. If such a statement is provided to the contractor, the claim 
is to be processed as if the other coverage actually paid the amount shown on the statement. 
If no such statement is received, the claim is to be denied.

C. Definitions. For purposes of TRICARE, the following definitions apply:

1. Insurance plan. An insurance plan is any plan or program which is designed to 
provide compensation or coverage for expenses incurred by a beneficiary for medical 
services and supplies. It includes plans or programs for which the beneficiary pays a 
premium to an issuing agent as well as those plans or programs to which the beneficiary is 
entitled by law or as a result of employment or membership in, or association with, an 
organization or group. An insurance plan provided to a beneficiary as a result of his or her 
status as a student (student insurance) is also included.
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a. Not included are:

(1) So-called TRICARE supplemental insurance plans which, for all 
categories of beneficiaries, provide solely for cash payment of deductibles, cost-shares, and 
amounts for non-covered services due to program limitations or for which the enrollee is 
liable (see Chapter 13, Section 23.1 for additional information); or

(2) Income maintenance programs which provide cash payments for 
periods of hospitalization or disability, regardless of the amount or type of services required 
or the expenses incurred. These plans are not intended to actually pay for medical services, 
but are intended only to supplement the beneficiary's income during a time of increased 
expenses, and perhaps lowered income. On the other hand, a plan which varies its benefits 
depending on the care received or the patient's diagnosis would be considered health 
insurance coverage as opposed to an income supplement and would be primary payer to 
TRICARE. Any payment made directly to the provider of care as opposed to the beneficiary 
can be assumed to be an insurance plan and not an income supplement.

2. Medical service or health plan - A medical service or health plan is any plan or 
program of an organized health care group, corporation or other entity for the provision of 
health care to an individual from plan providers, both professional and institutional. It 
includes plans or programs for which the beneficiary pays a premium to an issuing agent as 
well as those plans or programs to which the beneficiary is entitled by law or as a result of 
employment or membership in, or association with, an organization or group.

a. Not included are:

(1) Certain federal government programs which are designed to provide 
benefits to a distinct beneficiary population and for which entitlement does not derive from 
either premium payment or monetary contribution.

(2) Health care delivery systems not considered within the definition of 
either an insurance plan, medical service or health plan including the Veterans 
Administration, the Maternal and Child Health Program, the Indian Health Services, and 
entitlement to receive care from Uniformed Services Medical Treatment Facility. These 
programs are designed to provide benefits to a distinct beneficiary population, and they 
require no premium payment or monetary contribution prior to obtaining care. (See the OPM 
Part Two, Chapter 3 for procedural instructions.)

D. No Waiver of Benefit From Other Insurer. Beneficiaries may not waive benefits due 
from any plan which meets the above definitions. Benefits are considered to be the services 
available. For example, if the other plan includes psychotherapy as a benefit, but only by a 
psychiatrist, the beneficiary cannot elect to waive this benefit in order to receive services 
from a psychologist. (See OPM Part Two, Chapter 3 for procedural instructions.)

E. Double Coverage Procedures. These revised procedures will result in the following 
specific changes. The double coverage procedures are now identical for all classes of 
beneficiaries. The three tests for determining primary payer for active duty dependents have 
been eliminated, and contractors may no longer make payment before developing for double 
coverage on claims for active duty dependents. Moreover, the exclusionary clause provisions 
previously relating to retirees, etc. are no longer applicable. Lastly, TRICARE is secondary 
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payer to all other plans including privately-purchased nongroup coverage and student 
health plans.

III. CONSIDERATIONS

A. The following special considerations apply to TRICARE double coverage procedures.

1. Claims processed under the TRICARE/CHAMPUS DRG-based payment system.

a. Claims with a date of admission prior to July 1, 1990. When double coverage 
exists on a claim processed under the TRICARE/CHAMPUS DRG-based payment system, 
the DRG-based amount is to be used as the billed charge. Thus, where the DRG-based 
amount is greater than the hospital's actual billed charge, and the primary payer has paid the 
full billed charge, TRICARE will pay the difference up to the DRG-based amount. On the 
other hand, if the other health insurance (OHI) payment equals or is greater than the 
TRICARE/CHAMPUS DRG-based amount, no additional payment can be made. Nor can 
the hospital bill the beneficiary for any amounts because of the participation limitations. (See 
the OPM Part Two, Chapter 3, for further details.)

b. Claims with a date of admission on or after July 1, 1990. When double 
coverage exists on a claim processed under the TRICARE/CHAMPUS DRG-based payment 
system, the TRICARE payment cannot exceed an amount that, when combined with the 
primary payment, equals the lesser of the TRICARE/CHAMPUS DRG-based amount or the 
hospital's charges for the services (or the amount the hospital is obligated to accept as full 
payment). Thus, when the DRG-based amount is greater than the hospital's actual billed 
charge, and the primary payer has paid the full billed charge, TRICARE will make no 
additional payment. When the DRG-based amount is less than the hospital's actual billed 
charge, and the primary payer has paid the full DRG-based amount, no additional payment 
can be made. Nor can the hospital bill the beneficiary for any amounts, except for unpaid 
cost-sharing amounts, because of the participation limitations. (See the OPM Part Two, 
Chapter 3, for further details.)

2. Claims processed under the TRICARE/CHAMPUS inpatient mental health per 
diem payment system. 

a. When double coverage exists on a claim processed under the TRICARE/
CHAMPUS inpatient mental health per diem payment system, the TRICARE payment 
cannot exceed an amount that, when combined with the primary payment, equals the lesser 
of the TRICARE/CHAMPUS per diem based amount or the hospital’s charges for the 
services (or the amount the hospital is obligated to accept as full payment). Thus, when the 
per diem based amount is greater than the hospital's actual billed charge, and the primary 
payer has paid the full billed charge, TRICARE will make no additional payment. When the 
per diem based amount is less than the hospital’s actual billed charge, and the primary payer 
has paid the full per diem based amount, no additional payment can be made. Nor can the 
hospital bill the beneficiary for any amounts because of the participation limitations. (See the 
OPM Part Two, Chapter 3, for further details.)

b. Claims with a date of admission on or after October 1, 1998. When double 
coverage exists on a claim processed under the TRICARE/CHAMPUS inpatient mental 
health per diem payment system, the TRICARE/CHAMPUS payment cannot exceed an 
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amount that, when combined with the primary payment, equals the lesser of the TRICARE/
CHAMPUS per diem amount or the hospital’s charges for the services (or the amount the 
hospital is obligated to accept as full payment). Thus, when the per diem amount is greater 
than the hospital’s actual billed charge, and the primary payer has paid the full billed charge 
TRICARE/CHAMPUS will make no additional payment. When the per diem amount is less 
than the hospital’s actual billed charge and the primary payer has paid the full per diem 
amount, no additional payment can be made. Nor can the hospital bill the beneficiary for any 
amounts, except for unpaid cost-sharing amounts, because of the participation limitations. 
(See the OPM Part Two, Chapter 3, for further details.)

3. TRICARE and Medicare. Whenever a TRICARE beneficiary is also eligible for 
Medicare benefits (either under Part A, "Hospital Insurance", or Part B, "Supplementary 
Medical Insurance"), Medicare is always the primary payer. 

4. TRICARE and Medicaid. Medicaid is essentially a welfare program, providing 
medical benefits for persons under various state welfare programs (such as Aid to 
Dependent Children) or who qualify by reason of being determined to be "medically 
indigent" based on a means test. In enacting P.L. 97-377, it was the intent of Congress that no 
class of TRICARE beneficiary should have to resort to welfare programs, and therefore, 
Medicaid was exempted from these double coverage provisions. Whenever a TRICARE 
beneficiary is also eligible for Medicaid, TRICARE is always the primary payer. In those 
instances where Medicaid extends benefits on behalf of a Medicaid eligible person who is 
subsequently determined to be a TRICARE beneficiary, TRICARE shall reimburse the 
appropriate Medicaid agency for the amount TRICARE would have paid in the absence of 
Medicaid benefits. (See the OPM Part Two, Chapter 3, Section IV.B. for further information.)

5. Worker's compensation. All TRICARE benefits are specifically excluded for any 
medical service and supply provided to a TRICARE beneficiary to treat a work-related illness 
or injury for which benefits are available under a worker's compensation program. The 
TRICARE beneficiary may not elect to waive worker's compensation benefits in favor of 
using TRICARE, and it is the beneficiary's responsibility to apply for worker's compensation 
benefits.

a. Extending TRICARE Benefit.

(1) The agency having authority to do so (as designated under the 
applicable worker's compensation law) shall have final authority in the determination of 
whether or not an illness or injury is work-related. If a TRICARE beneficiary exhausts 
available worker's compensation benefits, TRICARE will assume the case and benefits for 
otherwise covered services and supplies may be extended.

(2) In worker's compensation cases which involve a lengthy investigation 
by the applicable worker's compensation agency before a decision can be made as to whether 
a case is work-related, or which involve an unusual delay because the TRICARE beneficiary 
elects to appeal an adverse decision by the worker's compensation agency, TRICARE benefits 
may be extended for otherwise covered services and supplies when authorized by the 
Executive Director, TMA (or a designee).

6. Program for Persons with Disabilities-PFPWD (formerly known as Program for 
the Handicapped). All double coverage rules and procedures which apply to claims under 
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the basic program are also to be applied to PFPWD claims. All local resources must be 
considered and utilized before TRICARE benefits under the PFPWD may be extended. If a 
TRICARE beneficiary who is otherwise eligible for benefits under the PFPWD is eligible for 
other federal, state, and/or local assistance to the same extent as any other resident or citizen, 
TRICARE benefits are payable only on a secondary payer basis. The sponsor does not have 
the option of waiving available federal, state, and/or local assistance in favor of using 
TRICARE benefits.

7. Partnership providers and Public Law 99-272 2001 (10 USC 1095). Section 1095 of 
Title 10 United States Code requires the uniformed services treatment facilities to bill third 
party payers the established government rate for those beneficiaries who have other health 
insurance. Thus, when a uniformed services treatment facility bills a third party payer, that 
bill should not include the charges for the services rendered by the Partnership provider. In 
those cases in which the uniformed services treatment facility bills an all-inclusive rate, the 
charges for the Partnership provider should be deducted from the all-inclusive rate. Because 
10 USC 1079(j)(1) makes TRICARE second payer to all third party payers except for Medicaid 
beneficiaries, the Partnership provider must bill the third party payer for services rendered 
by the Partnership provider. Once the third party payer has satisfied its liability, then the 
Partnership provider may bill TRICARE for the difference between the amount to be paid the 
Partnership provider under the Partnership agreement and the amount paid by the third 
party payer in accordance with the established TRICARE rules regarding other health 
insurance.

8. Double coverage and multi-program claims. If there has been a double coverage 
payment on a multi-program claim, the following procedures are to be followed.

a. If the amount of the double coverage payment applicable to each program 
(professional services, drugs, etc.) is known without development, the appropriate double 
coverage amounts are to be applied to each program. Any deductible amounts are to be 
applied to the program which results in the greatest payment to the beneficiary unless 
multiprogramming for fiscal years dictates the program to which the deductible must be 
applied.

EXAMPLE: (Effective April 1, 1991). Active duty sponsor whose rank is E-5 
or above (also applicable to all non-active duty family members 
and retirees), with all services from the same fiscal year and the 
OHI payments for each program are known. The deductible 
amount is $150.00 (For care rendered to all eligible TRICARE 
beneficiaries prior to April 1, 1991, or when the active duty 
sponsor's military rank is E-4 or below, regardless of the date of 
care the base deductible is $50.00).

Professional Services

Billed charge
Allowed amount
OHI payment

$536.54
 515.40

 21.14
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b. If the amount of the double coverage payment applicable to each program is 
unknown (i.e., only the total amount of the payment is known), the double coverage amount 
is to be prorated among the programs in relative proportion to the billed charges for each 
program. Any deductible amounts are to be prorated based on the allowed amounts for each 
program unless multiprogramming for fiscal years dictates the program to which the 
deductible must be applied.

EXAMPLE:  (Same criteria as in above example but only the total OHI 
payment is known):

Drugs

Billed charge
Allowed amount
OHI payment

$267.67
$267.67
 254.14

Step 1: $515.40
-103.08 cost-share
$412.32

$267.67
-150.00 deductible
$117.67
- 23.53 cost-share
$ 94.14

Step 2: $536.54
- 21.14 cost-share

$515.40

$267.67
-254.14 OHI payment
$ 13.53

Step 3: Amount paid = $425.85 ($412.32 + $13.53)

Professional Services

Billed charge
Allowed amount

$536.54
515.40

Drugs

Billed charge
Allowed amount
OHI payment

$267.67
$267.67
$275.28

Step 1: Professional services equal 65.8% of total allowed 
amounts 65.8% of $150 = $98.70

Drugs equal 34.2% of total allowed amounts 34.2% of 
$150 = $51.30

$515.40
-  98.70 deductible
$416.70
- 83.34 cost-share

$333.36

$267.67
- 51.30 deductible

$216.37
- 43.27 cost-share

$173.10

Step 2: Professional services equal 66.7% of total billed charges 
66.7% of $275.28 = $183.61
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See the OPM Part Two, Chapter 3, Section IV. for additional information.

9. Claims with discounted rate agreements. Under special programs approved by 
the Executive Director, TMA (e.g., the Health Care Finder and Participating Provider 
Program), where there is a negotiated (discounted) rate agreed to by the provider, benefits 
should be coordinated in accordance with the steps found in the OPM Part Two, Chapter 3, 
Section III.

10. Effective September 13, 1994, State Victims of Crime Compensation Programs are 
not considered double coverage. When a TRICARE beneficiary is also eligible for benefits 
under a State Victims of Crime Compensation Program, TRICARE is always the primary 
payer over the State Victims of Crime Compensation Programs.

IV. EXCEPTIONS

A. Medicaid. An exception to this policy is entitlement under any plan administered 
under Title XIX of the Social Security Amendments of 1965 (79Stat.286), Medicaid. TRICARE 
remains first pay to Medicaid.

B. No Legal Obligation to Pay. Payment should not be extended for services and 
supplies for which the beneficiary or sponsor has no legal obligation to pay; or for which no 
charge would be made if the beneficiary was not an eligible TRICARE beneficiary. Whenever 
possible, all double coverage claims should be accompanied by an explanation of benefits 
(EOB) from the primary insurer. If the existence of a participating agreement limiting liability 
of a beneficiary is evident on the EOB, payment is to be limited to that liability; however, if it 
is not clearly evident, the claim is to be processed as if no such agreement exists.

V. EFFECTIVE DATE

This change is effective for all claims processed on or after December 21, 1982, regardless 
of the actual date of service.

- END -

Drugs equal 33.3% of total billed charges 33.3% of 275.28 
= $91.67

$536.54
- 183.61 OHI deductible
$352.93

$267.67
 - 91.67 OHI payment
$176.00

Step 3: Amount paid = $506.46 ($333.36 + $173.10)
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