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PAYMENTS POLICY
CHAPTER 13
SECTION 10.1

PREFERRED PROVIDER ORGANIZATION (PPO) REIMBURSEMENT
Issue Date: November 1, 1983
Authority: 32 CFR 199.4(g)(12) 

I. ISSUE

Can payments be made for services rendered to beneficiaries by a Preferred Provider 
Organization (PPO)?

II. BACKGROUND

A. PPOs. PPOs are a relatively new innovation in the area of alternative health care 
delivery systems. They are networks of hospitals and physicians which provide specific 
services for previously agreed upon fees to a designated group of consumers on a contractual 
basis through a third-party payer.

B. Third-Party Payers. The third-party payer can be either an insurance plan or, more 
commonly, a company which is self-insured. The PPO provides "discounts" to the contracting 
third-party payer which in turn provides economic incentives for the buyers of care--usually 
the elimination of deductibles and cost-shares.

III. POLICY

A. No Obligation to Pay. PPOs provide services at a discounted rate through contractual 
arrangements with a third-party payer. In some cases either the PPO or the beneficiary may 
bill TRICARE for the difference between the provider's normal charge and the contractually-
set discount amount. TRICARE cannot pay even on a secondary payer basis for these 
amounts. The rationale for this is that the contracts which PPOs have with third-party payers 
normally provide that they will be paid in full by the third-party payer, taking any discounts 
into consideration. Since this would leave no remaining amounts as the responsibility of the 
beneficiary, there is no further legal obligation to pay. Without such obligation, TRICARE 
cannot pay.

B. Secondary Payer. TRICARE payments can be made on a secondary payer basis in 
those situations where the person submitting the claim--either the beneficiary, the individual 
provider, or the PPO--submits evidence of beneficiary liability beyond the amounts paid to 
the PPO by the primary payor. The contractor must ensure in such cases that the beneficiary 
must pay these amounts in the absence of TRICARE payment and that the requirement is 
part of the PPO contract.
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C. Payment for Non-PPO Members. It is important to remember that PPO providers 
may be authorized TRICARE providers in their own right and may render services to 
individuals who are not PPO members.

In such cases, TRICARE may pay for services rendered to non-PPO member 
TRICARE beneficiaries. The contractor must ensure, however, that double coverage through 
another third-party payer contracted with the PPO does not exist.

IV. EXCEPTIONS

This policy does not pertain to cost-saving initiatives under guidelines prescribed by the 
Secretary of Defense and adopted by the Executive Director, TMA, (such as the Health Care 
Finder - Participating Provider Program (HCF-PPP) under which a MTF may enter into a 
contractual agreement with a PPO or HMO for the purpose of providing care to TRICARE 
beneficiaries at discounted rates).

- END -
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